Τετάρτη, 9 Δεκεμβρίου 2015

Παιχνίδια μυστηρίου μέσω skype

Mystery Skype κι οι τάξεις του κόσμου έρχονται πιο κοντά


    Τα τελευταία έξι χρόνια η Tina Schmidt, δασκάλα σε ένα καθολικό σχολείο στα προάστια της Φιλαδέλφεια, έχει παθιαστεί με την "επέκταση των τοίχων της τάξης της" και την προσέγγιση με άλλους. Ένας από τους πιο εύκολους τρόπους για να ξεκινήσει κάτι τέτοιο είναι μια τηλεσυνάντηση μέσω Skype. Το μόνο που χρειάζεται να έχετε είναι υπολογιστής, μια κάμερα και ένα μικρόφωνο.

    Στη συνέχεια θα κατεβάσετε τη δωρεάν έκδοση του Skype και θα δημιουργήσετε έναν λογαριασμό τον οποίο θα μοιραστείτε με άλλους προκειμένου να γίνει η τηλεφωνική επικοινωνία. Μπορείτε να επικοινωνήσετε με συγγραφείς, ειδήμονες σε κάποια θέματα αλλά και με άλλες τάξεις. Αγαπημένο το Mystery Skype.


    Στο Mystery Skype τα παιδιά δε γνωρίζουν πού βρίσκονται οι άλλοι μαθητές/ τριες με τους οποίους επικοινωνούν, οπότε παίζουν για να μάθουν. Νικήτρια είναι η τάξη που πρώτη μαντεύει την τοποθεσία της άλλης τάξης. 

Πώς παίζεται

1. Ερωτήσεις που απαντώνται μόνο με ναι ή όχι

   Τα παιδιά διατυπώνουν τέτοιου είδους ερωτήσεις για να πλησιάσουν την τοποθεσία στην οποία βρίσκεται η άλλη τάξη. Κάνουν, δηλαδή, ερωτήσεις όπως:
- έχετε στα σύνορά σας νερό;
- είστε δυτικά του Μισσισιπή;
   Μόλις πλησιάσουν την τοποθεσία, τότε μόνο έχουν τη δυνατότητα να αρχίσουν να λένε ονόματα πολιτειών. Σε αυτό το παιχνίδι τα παιδιά πραγματικά χρειάζεται να σκέφτονται γρήγορα και να δίνουν προσοχή στα στοιχεία που συγκεντρώνουν.

2. Δίνοντας στοιχεία

   Τα παιδιά δίνουν κάποια στοιχεία για την τοποθεσία τους, για παράδειγμα:
- συνορεύουμε με τη λίμνη...
- εδώ γεννήθηκε ο ....
- το πάρκο ... νρίσκεται στην πόλη μας
  Μπορείτε να λειτουργήσετε ως εξής προκειμένου να εξασφαλίσετε ότι όλοι θα έχουν χρόνο να συμμετέχουν. Χωρίστε τα παιδιά σε ζευγάρια. Ο/η ένας/μια θα κάνει την ερώτηση, η άλλη τάξη θα απαντά και στην ερώτηση της άλλης τάξης απαντά ο/η δεύτερος/η μαθητής/ τρια του ζευγαριού. Οι πρώτες εννιά ερωτήσεις μπορούν να σχετίζονται με πληροφορίες για τον καιρό, τα ζώα, τις καλλιέργειες. Η δέκατη ερώτηση ζητά πληροφορίες για το σχολείο (όνομα, αριθμός μαθητών/ τριών/, τάξη).
Συνδεθείτε εδώ για περισσότερες λεπτομέρειες Mystery Skype Questions

3. Mystery Number Skype

   Η εκδοχή αυτή περιλαμβάνει νούμερα αντί για τοποθεσία. Τα παιδιά κάθε ομάδας σκέφτονται έναν μυστικό αριθμό. Στη συνέχεια διατυπώνονται ερωτήσεις που έχουν ως απάντηση ναι και όχι.
- είναι μεγαλύτερος του 50;
- είναι πολλαπλάσιο του 5;
  Μπορείτε να χωρίσετε την τάξη σε ομάδες ώστε να παίξουν όλοι. Δεν διαρκεί πάνω από 10 λεπτά. Όταν παίζετε αυτό το παιχνίδι οι ομάδες πρέπει να έχουν μπροστά τους έναν πίνακα αριθμών μέχρι το 100.

4. Εάν υπάρχει χρόνος στο τέλος, ρωτήστε την άλλη τάξη αυθόρμητα ερωτήματα όπως τι βθβλία διαβάζουν, τα αγαπημένα τους κατοικίδια, τι κάνουν μετά το σχολείο. Κρατήστε ένα αντίγραφο του Skype για κάθε τάξη που συναντάτε. Μπορείτε να έχετε και έναν χάρτη στον οποίο τα παιδιά θα σημειώνουν τις πόλεις των σχολείων με τα οποία επικοινώνησαν.


Πώς βρίσκουμε τάξεις να παίξουμε;

2. Twitter – hashtag #MysterySkype για να βρείτε άλλους εκπαιδευτικούς 
3. Google Search 


Μετάφραση, διασκευή: Χρύσα Πιπιλή
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...