Τρίτη, 6 Οκτωβρίου 2015

Φθινοπωρινές δραστηριότητες

με θέμα τη φύση1. Δημιουργήστε ένα φυσικό καταφύγιο


 Μέσα στο κρύο, τα πουλιά και άλλα ζωάκια είναι σε συνεχή αναζήτηση τροφής, νερού και ασφαλούς καταφυγίου. Τοποθετήστε μια ταΐστρα κι ένα σπίτι για τα πουλιά σε σημείο όπου θα είναι εύκολα παρατηρήσιμο από όλα τα παιδιά.  2. Μαζέψτε φύλλα

  Κάντε περιπάτους στη φύση και συλλέξτε διάφορα είδη φύλλων. Κατατάξτε τα φύλλα σε κατηγορίες με βάση το χρώμα, το σχήμα ή το είδος του φύλλου. 


Προεκτάσεις της ιδέας... 
α.πείτε στα παιδιά να μετρήσουν τα φύλλα που μάζεψαν από κάθε είδους δέντρο. Δημιουργήστε ένα γράφημα με τα αποτελέσματα
β.Συζητήστε με τα παιδιά σχετικά με τα όσα συνέλεξαν. 
- τι μπορούν να πουν για τα φύλλα; Τι ομοιότητες παρατηρούν και ποιες διαφορές εντοπίζουν;
- Τι χρώμα έχουν τα φύλλα; Τι βλέπουν εάν τα κοιτάξουν με μεγεθυντικό φακό;
- Με ποιον τρόπο είναι δυνατό να μετρήσουμε ένα φύλλο;Πόσο μακρύ είναι; Πόσο πλατύ;

3. Διατηρώντας τα φύλλα
με τον παραδοσιακό τρόπο

  Τοποθετήστε τα φθινοπωρινά φύλλα ανάμεσα σε δυο κομμάτια λαδόκολλα. Τυλίξτε τα με ένα κομμάτι πανί. Χρησιμοποιήστε ένα ζεστό σίδερο και περάστε από πάνω τα τυλιγμένα φύλλα. Κρατήστε τα φύλλα κόβοντας τη λαδόκολλα. Φροντίστε να αφήσετε ένα στενό πλαίσιο γύρω από τις άκρες του φύλλου.


4. Κολάζ της φύσης

   Μαζέψτε φύλλα, κουκουνάρια, καρπούς κ.α και κολλήστε τα σε έναν πίνακα μαθαίνοντας στα παιδιά πώς να αξιοποιούν τα στοιχεία της φύσης χωρίς να την καταστρέφουν.


5. Χρησιμοποιήστε φύλλα ως πινέλα

   Μαζέψτε φύλλα μεγάλα. Ζητήστε από τα παιδιά να χρωματίσουν με αυτά, χρησιμοποιώντας τα ως πινέλα. Μπορείτε να κολλήσετε πάνω τους ένα ξυλαράκι για να τα κρατούν ευκολότερα οι μαθητές/ τριες.


6. Συλλογή φύλλων   1. Τυλίξτε ένα κομμάτι κολλητικής ταινίας γύρω από τον καρπό κάθε παιδιού με την κολλώδη επιφάνεια από την εξωτερική πλευρά. Οργανώστε έναν περίπατο και ζητήστε από τα παιδιά να μαζέψουν φύλλα από διαφορετικά δέντρα και να τα κολλούν στο "βραχιόλι" τους.
   2. Συγκρίνετε μέσα από βιβλία τα ευρήματα των παιδιών
   3. Μπορείτε να τους αναθέσετε να αναζητήσουν την ονομασία των δέντρων από τα οποία μάζεψαν τα φύλλα.
   4. Βάλτε άλλη μια λωρίδα ταινίας πάνω στο "βραχιόλι" και φτιάξτε σελιδοδείκτες.

Πηγή: kid activities
Μετάφραση: Χρύσα Πιπιλή
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...