Πέμπτη, 1 Οκτωβρίου 2015

Φθινοπωρινές δραστηριότητες στην τάξη

Με φρούτα και λαχανικά εποχής1. Μάντεψε το βάρος της κολοκύθας

Χρειάζονται:
- μια μεγάλη κολοκύθα
- ζυγαριά
- φύλλα χαρτιού
  
  Ζητήστε από τα παιδιά να εκτιμήσουν το βάρος της κολοκύθας και να το σημειώσουν σε ένα φύλλο προσθέτοντας το όνομά τους, να το διπλώσουν και να το βάλουν σε ένα κουτί που θα έχετε στην τάξη. Έπειτα, ζυγίστε την κολοκύθα, ανοίξτε τα χαρτιά των παιδιών κι επιβραβεύστε όποιον έχει πλησιάσει αρκετά το βάρος της κολοκύθας.

2. Γεύσεις φθινοπώρου

Χρειάζονται:
- κολοκύθες κομμένες
- σταφύλια
- διάφορες ποικιλίες μήλων
- αχλάδια
- καλαμπόκι
- μαχαίρια
- πιάτα
  
  Βοηθήστε τα παιδιά να κόψουν τα φρούτα και τα λαχανικά σε μικρά κομμάτια και να τα τοποθετήσουν στα πιάτα. Παρακινήστε τα να παρατηρήσουν και να επισημάνουν τις διαφορές και τις ομοιότητές τους ως προς την υφή, το χρώμα, το μέγεθος, το σχήμα κ.α Δώστε στο κάθε παιδί ένα πιάτο και αφήστε τα να επιλέξουν ποια είδη θα ήθελαν να δοκιμάσουν. Ενθαρρύνετε τα παιδιά να δοκιμάσουν όχι μόνο τα αγαπημένα τους μα και όσα δεν τους είναι τόσο οικεία. Προτρέψτε τα να περιγράψουν με επίθετα όσα νιώθουν, μυρίζουν, αγγίζουν π.χ.  γλυκό, πικρό, λείο κ.ο.κ

3. Η κολοκύθα επιπλέει ή βυθίζεται;


  Γεμίστε ένα μεγάλο καθαρό δοχείο ή ένα ενυδρείο με νερό. Ζητήστε από τα παιδιά να κάνουν προβλέψεις και να φτιάξουν ένα γράφημα της πρόβλεψής τους. Κάντε πειράματα για να δείξετε εάν είχαν δίκιο ή άδικο.
   Αυξήστε το ενδιαφέρον...
- έχετε διαφορετικού μεγέθους κολοκύθες και ρωτήστε εάν θα υπάρχει διαφορά π.χ. ίσως ακούσετε ότι η μεγαλύτερη θα βυθιστεί ενώ η μικρότερη θα επιπλεύσει
- συζητήστε γιατί επιπλέουν και εξηγήστε τη διαφορά μάζας κολοκύθας και μάζας νερού. Αναφέρετε ότι το ίδιο ισχύει με το πεπόνι, καθώς το εσωτερικό του αποτελείται σε μεγάλο ποσοστό από αέρα.
- δοκιμάστε να προσθέσετε και άλλα φθινοπωρινά αντικείμενα όπως καρύδια, καλαμπόκι, κράνμπερι, πέτρες, κλαδιά, βελανίδια.

   4. Φυτέψτε βολβούς


   Φυτέψτε βολβούς που θα ανθίσουν την άνοιξη, όπως τουλίπες, υάκινθους, νάρκισσους, λίλιουμ. 
    Για καλύτερα αποτελέσματα:
- φυτέψτε πριν τα πρώτα κρύα
- σκάψτε ένα χαντάκι και τοποθετήστε το χώμα σε ένα πλαστικό σεντόνι
- τοποθετήστε τους βολβούς επάνω, όπως σας αρέσει, αλλά μην αφήσετε να ακουμπάει ο ένας τον άλλο. 
- Προσθέστε χώμα
- Ποτίζετε συχνά. Μπορείτε να ρίξετε λίπασμα ώστε να διατηρήσετε τα απαιτούμενα επίπεδα υγρασίας. 
- Περιμένετε μέχρι την άνοιξη για να απολαύσετε τη θέα υπέροχων λουλουδιών 

5. Καλαμπόκι   Τοποθετήστε ένα καλαμπόκι σε ένα ταψί ή σε παρόμοιου τύπου σκεύος. Προσθέστε νερό μέχρι να καλυφθεί ο πάτος του σκεύους κι έπειτα αφήστε το σε ένα φωτεινό σημείο. Aπό το καλαμπόκι θα ξεπεταχτούν βλαστάρια μέσα σε μια εβδομάδα. Μια καλή ιδέα είναι να εφοδιαστούν τα παιδιά με μεγεθυντικούς φακούς προκειμένου να παρατηρούν.  

Πηγή: Kid activities
Μετάφραση: Χρύσα Πιπιλή

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...