Δευτέρα, 14 Σεπτεμβρίου 2015

Βιβλιοθήκες: ένας χώρος ιδανικός για να συναναστραφούν γονείς και παιδιά

Δημιουργική αξιοποίηση του ελεύθερου χρόνου με το παιδί     Ο ποιοτικός χρόνος με τα παιδιά κ τους εφήβους είναι πολύτιμος για την ανάπτυξη και την εξέλιξή τους ενώ παράλληλα ενισχύει τη δημιουργία ισχυρών δεσμών και σχέσεων. Ωστόσο, εξαιτίας των ασθματικών ρυθμών η εξεύρεση ευκαιριών για ποιοτικό χρόνο με τα παιδιά μπορεί να αποτελεί καθημερινή πρόκληση.
  Ευτυχώς υπάρχει μια πληθώρα πραγμάτων που μπορεί κάποιος να κάνει, καινούριες περιπέτειες να ξεκινήσει, απίθανα πράγματα να μάθει στη βιβλιοθήκη της γειτονιάς του.Οι βιβλιοθήκες είναι το μέρος που έχει τη δυναμική να συνδέσει γονείς και παιδιά.
   Τα σχολεία όσο και οι δημόσιες βιβλιοθήκες ανοίγουν νέους κόσμους, πυροδοτούν τη φαντασία, ενθαρρύνουν την ανάγνωση, συμβάλλουν στην καλλιέργεια της κριτικής σκέψης προετοιμάζοντας, ταυτόχρονα, τα παιδιά και στηρίζοντάς τα όχι μόνο στο σχολείο αλλά και στη ζωή. 
  Ακολουθούν ορισμένες ιδέες τις οποίες θα μπορούσαν να εφαρμόσουν οι γονείς προκειμένου να αξιοποιήσουν δημιουργικά τον χρόνο με τα παιδιά τους στη βιβλιοθήκη, στο σπίτι, στην κοινότητα.

Διαβάστε μαζί
   Η παράλληλη ανάγνωση καθώς και η εμπλοκή του γονιού σε ό,τι διαβάζει το παιδί βοηθάει τα παιδιά στο σχολείο ταυτόχρονα με τη χαρά που γεννά η ανάγνωση. Το διάβασμα μαζί με τα παιδιά δε συνεπάγεται ότι σταματά μόλις εκείνα αποκτήσουν τη δυνατότητα να διαβάζουν μόνα τους. Εξακολουθήστε να διαβάζετε καθετί, κόμικ, ποιήματα, μυθιστορήματα, περιοδικά ή βιβλία, μεγαλόφωνα μαζί με τα μεγαλύτερα παιδιά και τους εφήβους. Οι βιβλιοθήκες μπορούν να αποτελέσουν σημαντική πηγή εκπαίδευσης και ψυχαγωγίας για ολόκληρη την οικογένεια: βιβλία, ηλεκτρονικά βιβλία, βιβλία που ακούγονται, ταινίες, περιοδικά, παιχνίδια και πλήθος άλλων παραδοσιακών ή ψηφιακών εργαλείων.
Μάθετε μαζί
   Οι εργασίες του σχολείου που προορίζονται για το σπίτι είναι μια πραγματικότητα στη ζωή των μαθητών/ τριών. Επομένως, πριν βρεθείτε σε αδιέξοδο την ώρα που βοηθάτε τα παιδιά σας με κάποια εργασία φυσικής ή στην προετοιμασία τους για ένα τεστ μαθηματικών, διαθέστε χρόνο για να ενημερωθείτε σχετικά με τη βοήθεια και τις κατευθύνσεις που μπορούν να παρέχουν σε αυτόν τον τομέα το σχολείο και η δημόσια βιβλιοθήκη, 
   Εσείς ασχοληθείτε με άλλους τρόπους μάθησης. Η σωστή διαχείριση των χρημάτων, για παράδειγμα, είναι μια σημαντική δεξιότητα ζωής. Ξεκινήστε να μάθετε στα παιδιά σας για τη διαχείριση των χρημάτων στη βιβλιοθήκη. Εκεί μπορεί να γίνει το "πρώτο μάθημα", το οποίο θα σχετίζεται με την παροχή εκ μέρους της βιβλιοθήκης δωρεάν πηγών. 
   Ακόμη, μαγειρέψτε με τα παιδιά σας! Επισκεφθείτε μια βιβλιοθήκη για να σχεδιάσετε, ετοιμάσετε και να ευχαριστηθείτε ένα γεύμα μαζί με τα παιδιά. Με ένα πλήθος βιβλίων μαγειρικής, εξειδικευμένων περιοδικών και άλλων μέσων που διαθέτει η βιβλιοθήκη έχετε πολλές ιδέες στη διάθεσή σας.

Παίξτε μαζί
    Η τεχνολογία έχει τη δυνατότητα να μας βοηθήσει να γίνουμε πιο παραγωγικοί, να ενισχύσει τη μάθηση, να ψυχαγωγήσει και να φέρει σε επαφή ανθρώπους και τα μέλη μιας οικογένειας. Ωστόσο, η συνεχής ενασχόληση με την τεχνολογία μπορεί να λειτουργήσει ανασταλτικά και να οδηγήσει σε απομόνωση από άλλα άτομα ή δραστηριότητες. Οι τέχνες και η χειροτεχνία παρέχουν εναλλακτικούς τρόπους επικοινωνίας.
   Αναζητήστε στη βιβλιοθήκη σας μαθήματα για τέχνες, χειροτεχνία, φωτογραφία, κινηματογράφο, κοινωνική δικτύωση ή ακόμη και σε προγράμματα/ λογισμικά που απαιτούνται για τη δημιουργία και το μοίρασμα υλικού μέσω διαδικτύου. 
  Καθώς η τεχνολογία ανθίζει, ανθίζουν και οι βιβλιοθήκες, Παράλληλα με τα παραδοσιακά παιχνίδια θα βρείτε σε ορισμένες βιβλιοθήκες σύγχρονες παιχνιδομηχανές για όλες τις ηλικίες και ψηφιακά παιχνίδια γραμματισμού για μικρότερα παιδιά. 

Ξεκινήστε μια οικογενειακή παράδοση 
   Οι βιβλιοθήκες μπορούν να λειτουργήσουν ενισχυτικά σε όσα σας αρέσουν να κάνετε με την οικογένειά σας ή να δημιουργήσουν μια νέα συνήθεια. Ξεκινήστε μια οικογενειακή παράδοση αφιερώνοντας μια συγκεκριμένη ημέρα της εβδομάδας στην επίσκεψη στη βιβλιοθήκη. Ψάξτε θέματα που σας ενδιαφέρουν, αναζητήστε πληροφορίες για τις ρίζες της οικογένειάς σας, ενδιαφερθείτε για εθελοντική εργασία και διασκεδάστε.

Πηγή: I love libraries
Μετάφραση, διασκευή: Χρύσα Πιπιλή
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...