Παρασκευή, 5 Ιουνίου 2015

Βιβλία μόνο με εικόνες

Πώς μπορούν τα βιβλία χωρίς λόγια να βοηθήσουν ένα παιδί να διαβάσει;

Οι ωραιότερες ιστορίες ειπώθηκαν με εικόνες
   Οποιος έχει "διαβάσει" ένα βιβλίο εικόνων μπορεί να βεβαιώσει ότι δε χρειάζονται λέξεις για να ειπωθεί μια ιστορία. Τα νήπια και τα παιδιά προσχολικής ηλικίας έχουν την ικανότητα να παρακολουθήσουν μια ιστορία, η οποία εξελίσσεται με εικόνες, ένας γονιός ή ένα παιδί μπορεί να αφηγηθεί τη δράση και η οικεία αυτή δράση είναι δυνατό να βοηθήσει τα παιδιά να αναπτύξουν θετικές αλληλεπιδράσεις με τα βιβλία.
    Ακόμη κι εάν τα παιδιά δε βρίσκουν λέξεις για να διαβάσουν, προκύπτει ότι τα βιβλία χωρίς λόγια είναι δυνατό να αναπτύξουν σημαντικές ικανότητες:

1. Γραμματισμός. Τα νήπια και τα παιδιά προσχολικής ηλικίας μαθαίνουν πώς δουλεύει ένα βιβλίο: από μπροστά προς τα πίσω, από αριστερά προς τα δεξιά, από πάνω προς τα κάτω. Εξασκούν την ακοή, την κατανόηση και την ερμηνεία των οπτικών ερεθισμάτων. Ακολουθώντας την ιστορία αντιλαμβάνονται τη δομή μιας αφήγησης: αίτιο κι αποτέλεσμα, διαμάχη κι επίλυση, ανάπτυξη χαρακτήρα και την αφηγηματική πορεία με αρχή, μέση, τέλος.

2. Λεξιλόγιο και ικανότητες προφορικού λόγου. Διαβάζοντας ένα βιβλίο χωρίς λέξεις με έναν ενήλικα ή με τη συντροφιά ενός "γνώστη" συνομηλίκου, τα παιδιά μπορούν να μάθουν να αναγνωρίζουν αντικείμενα, ανθρώπους, τόπους, ζώα, ενέργειες και να αφηγούνται μια ιστορία βασισμένη σε διαδοχή εικόνων. Αυτό βοηθάει τα παιδιά να αντιληφθούν τις ιστορίες μόλις αρχίσουν να διαβάζουν και είναι δυνατό να τα εμπνεύσει να γράψουν τις δικές τους ιστορίες.

3. Αυτοπεποίθηση. Ένα παιδί προσχολικής ηλικίας ή ένα νήπιο αισθάνεται περήφανο όταν τελειώνει το αγαπημένο του βιβλίο και κατανοεί την ιστορία από την αρχή μέχρι το τέλος χωρίς τη βοήθεια κάποιου ενήλικα.

4. Αγάπη για τα βιβλία και την τέχνη. Βιβλία χωρίς λόγια μπορούν να απολαύσουν αναγνώστες όλων των ηλικιών αναπτύσσοντας με αυτόν τον τρόπο μια αίσθηση ανάγνωσης για την απόλαυση κι ευχαρίστησης για την απεικόνιση.

5. Εύκολη πρόσβαση. Τα βιβλία χωρίς λόγια είναι ιδανικά για παιδιά που μιλούν διαφορετικές γλώσσες ή μαθαίνουν μια καινούρια ή αντιμετωπίζουν μαθησιακές δυσκολίες που καθιστούν τις λέξεις πρόκληση, 

Δείτε, επίσης: Wonderful Wordless Books

Μετάφραση: Χρύσα Πιπιλή
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...