Τετάρτη, 17 Ιουνίου 2015

Κάντε την ανάγνωση αναπόσπαστο κομμάτι του καλοκαιριού

Τι μπορούν να κάνουν οι οικογένειες για να συνεχίσουν τα παιδιά 
το διάβασμα τους καλοκαιρινούς μήνες


   Οι οικογένειες, ως οι πρώτοι και σημαντικότεροι δάσκαλοι, διαδραματίζουν μείζονα ρόλο στην κινητοποίηση των παιδιών ως προς την ανάγνωση κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού. Υπάρχουν ποικίλες στρατηγικές που μπορούν να ακολουθήσουν οι γονείς προκειμένου να ενθαρρύνουν το καλοκαιρινό διάβασμα:

1. Συνδυάστε δραστηριότητες και βιβλία

Το καλοκαίρι προσφέρει αρκετό χρόνο στα παιδιά για να διασκεδάσουν με ευχάριστες δραστηριότητες, όπως βόλτα στο πάρκο, μια ταινία ή εξόρμηση στη θάλασσα. Γιατί, παράλληλα, να μην τα ενθαρρύνουμε να διαβάσουν ένα βιβλίο σχετικά με μια δραστηριότητα; Εάν πρόκειται να παρακολουθήσετε ένα αγώνα, για παράδειγμα, προτείνετε στο παιδί να διαβάσει ένα βιβλίο για τον αγαπημένο του παίκτη. Στο αυτοκίνητο ή τρώγοντας, θα έχετε αρκετή ώρα για να συζητήσετε τόσο για το βιβλίο όσο και για το παιχνίδι που μόλις είδατε.

2. Επισκεφθείτε μια βιβλιοθήκη

Εάν το παιδί σας δεν έχει κάρτα μέλους της βιβλιοθήκης, το καλοκαίρι είναι ο ιδανικός χρόνος για να αποκτήσει. Επιπλέον, με αυτόν τον τρόπο όχι μόνο του προσφέρεται η δυνατότητα να δανειστεί βιβλία μέσα από μια μεγάλη ποικιλία αλλά ταυτόχρονα μπορεί να συμμετάσχει σε καλοκαιρινές εκστρατείες ανάγνωσης που πολλές βιβλιοθήκες προγραμματίζουν για το καλοκαίρι. 

3. Δώστε το παράδειγμα

Διαβάστε μια εφημερίδα στο πρωινό, ξεφυλλίστε ένα περιοδικό στο ιατρείο και βάλτε ένα βιβλίο στην τσάντα της παραλίας. Όταν τα παιδιά βλέπουν τους ενήλικες να διαβάζουν συχνά, κατανοούν ότι η λογοτεχνία είναι δυνατό να αποτελέσει ένα διασκεδαστικό και σημαντικό κομμάτι του καλοκαιριού. 

4. Συζητήστε

Συζητώντας με τα παιδιά σχετικά με όσα διαβάζετε τους γεννάτε τη σκέψη ότι το διάβασμα διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στη ζωή σας. Μιλήστε τους για το βιβλίο που σας άρεσε, μοιραστείτε μαζί τους όσα μάθατε από αυτό ή πώς σας βοήθησε. Σύντομα θα αρχίσουν να κάνουν το ίδιο.

5. Βοηθήστε τα παιδιά να βρουν χρόνο να διαβάσουν

Καλοκαιρινές κατασκηνώσεις, μαθήματα μουσικής, αθλητικά παιχνίδια, ταινίες είναι όλα ευχάριστα πράγματα που επιθυμούν να κάνουν τα παιδιά το καλοκαίρι. Ωστόσο, στο τέλος της ημέρας, τα παιδιά ίσως είναι πολύ κουρασμένα για να διαβάσουν ένα βιβλίο. Όταν προγραμματίζετε, λοιπόν, καλοκαιρινές δραστηριότητες με τα παιδιά, θυμηθείτε να αφήσετε κάποιο χρόνο στον σχεδιασμό σας για διάβασμα. Κάποια βολική ώρα, ίσως πριν τον ύπνο ή μετά το πρωινό.

6. Χαλαρώστε τους κανόνες για την περίοδο του καλοκαιριού

Κατά τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς, τα παιδιά έχουν γεμάτα προγράμματα τα οποία απαιτούν συχνά διάβασμα για το σχολείο. Το καλοκαίρι είναι μια εποχή που τα παιδιά μπορούν να διαβάσουν ό,τι, όταν και όπως τα ευχαριστεί. Μην ορίσετε καθημερινά λεπτά διαβάσματος ή τον αριθμό σελίδων που θα πρέπει να διαβάσει. Αντιθέτως, βεβαιωθείτε ότι έχουν επιλέξει βιβλία για ευχαρίστηση και βρείτε τρόπους να τα παρακινήσετε να διαβάσουν μόνα τους. Ίσως χρειαστεί να αφήσετε για λίγο αργότερα τον ύπνο, εάν δείτε ότι το παιδί δεν αφήνει το βιβλίο του. 

7. Να έχετε αρκετό υλικό ανάγνωσης στον χώρο

Τα λογοτεχνικά βιβλία δεν αποτελούν το μόνο αντικείμενο ανάγνωσης για διασκέδαση. Βεβαιωθείτε ότι έχετε τριγύρω εφημερίδες, περιοδικά και ενημερωτικό υλικό, πράγματα τα οποία πιθανώς να κεντρίσουν το ενδιαφέρον του μικρού αναγνώστη.

8. Χρησιμοποιήστε τα βιβλία για να κατανικήσετε τη βαρεμάρα

Χωρίς το συνηθισμένο σχολικό πλαίσιο, ενήλικες και παιδιά χρειάζονται περισσότερες δραστηριότητες για να γεμίσουν τον χρόνο τους. Βιβλία που δείχνουν στα παιδιά πώς να κάνουν κάτι είναι ένας υπέροχος τρόπος για να τα κρατήσετε απασχολημένα. Μην ξεχάσετε να πάρετε μαζί σας στα μεγάλα ταξίδια τις αγαπημένες σειρές των παιδιών για να διαβάζουν. 

9. Διαβάστε μεγαλόφωνα με τα παιδιά

Παρακολουθήστε με τα παιδιά ένας αφηγητή παραμυθιών ή γίνετε εσείς ένας. Το καλοκαίρι παρέχει άπλετο χρόνο για ενθουσιώδεις αναγνώσεις με τα παιδιά, ανεξαρτήτως ηλικίας. Θυμηθείτε να αλλάζετε τον τόνο και τη χροιά της φωνής σας ή φορέστε ένα αστείο καπέλο για να κάνετε πιο ενδιαφέρουσα την ιστορία.

Laura J. Colker, Ed.D.

Πηγή: Rif 
Μετάφραση: Χρύσα Πιπιλή
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...