Παρασκευή, 12 Ιουνίου 2015

Πώς να μεγαλώσετε έναν αναγνώστη

Τρόποι για να καλλιεργηθεί η φιλαναγνωσία   Τα παιδιά γίνονται αναγνώστες για μια ζωή για πάρα πολλούς λόγους. Μερικές φορές αρκεί ένα βιβλίο "κλειδί", το οποίο μαγνητίζει τη φαντασία του παιδιού και το εισάγει στον συναρπαστικό κόσμο της φαντασίας. Άλλες φορές ένας/ μια δάσκαλος/α που επεξεργάζεται εξαιρετικά βιβλία στην τάξη γεννά μια πείνα για περισσότερες μεγάλες ιδέες και προσεγμένη γραφή. Σε ορισμένες περιπτώσεις, οι γονείς επηρεάζουν την εκτίμηση των παιδιών για τα βιβλία μοιραζόμενοι τη δική τους αγάπη για τη λογοτεχνία κι αποτελώντας ένα αναγνωστικό πρότυπο - έχοντας πάντα ένα βιβλίο να διαβάζουν, συντροφεύοντας τις διακοπές τους με βιβλία, διαβάζοντας πριν τον ύπνο, πραγματοποιώντας συχνές επισκέψεις στη βιβλιοθήκη ή σε βιβλιοπωλεία καθώς και με άλλους τρόπους.
  Ακολουθούν οι δικοί μας καλύτεροι τρόποι προκειμένου να καλλιεργηθεί η φιλαναγνωσία ως μια συνήθεια ζωής.

1. Ανάγνωση δυνατά: Αυτό προκύπτει φυσικά στην πλειοψηφία των γονέων αλλά είναι σημαντικό να διατηρηθεί. Τα παιδιά το ευχαριστιούνται για περισσότερο διάστημα απ' ό,τι μπορεί να φανταστεί κάποιος. Όταν διαβάζουμε σε μωρά, νήπια, παιδιά προσχολικής ηλικίας, παιδιά των μικρών τάξεων του σχολείου είναι υπέροχο να κάθεται το παιδί στην αγκαλιά μας ή να είναι κολλημένο δίπλα μας στον καναπέ ή μισοκοιμισμένο πριν πέσει για ύπνο στο κρεβάτι καθώς απολαμβάνει τις εικόνες μαζί μας. Ίσως χρειαστεί να διαβάσετε το αγαπημένο βιβλίο του παιδιού εκατό φορές αλλά κάντε το. Εκείνο θα θυμάται πόσο κοντά ήρθατε εξίσου καλά με την ιστορία. Δοκιμάστε μη λογοτεχνικά βιβλία για όποιον/α έχει περιέργεια για πειρατές, Βίκινγκς, ρομπότ, κάστρα, ιστορία, αθλητισμό, βιογραφίες, ζώα, οτιδήποτε. Σε μεγαλύτερα παιδιά διαβάστε βιβλία πλούσια σε περιεχόμενο, ίσως κλασική λογοτεχνία όπως "Το νησί του θησαυρού" ή "Η Αλίκη στη χώρα των θαυμάτων". 
   Πολλοί γονείς θεωρούν ότι από τη στιγμή που το παιδί θα μάθει να διαβάζει μόνο του, δεν υπάρχει πλέον η ανάγκη να του διαβάζουν. Ωστόσο, τα παιδιά εξακολουθούν να αγαπούν αυτή τη συνήθεια και επωφελούνται από αυτή καθώς ακούν τον ρυθμό της γλώσσας, μαθαίνουν σωστή προφορά,χαλαρώνουν και απλώς αφομοιώνουν το καθετί. Έτσι, αντιλαμβάνονται ότι υπάρχει κάτι αξιόλογο στα βιβλία και κάτι ιδιαίτερο ως προς τη στιγμή που μοιράζονται με τον γονιό.

2. Γευτείτε τις σειρές: Αποτελεί σύνηθες φαινόμενο να γίνονται τα παιδιά αναγνώστες για μια ζωή όταν ενθουσιάζονται με μια σειρά βιβλίων. Υπάρχουν μάλιστα αρκετές αξιόλογες όπως "Χάρι Πότερ", "Μια σειρά από ατυχή γεγονότα", " Percy Jackson" και "Αγώνες Πείνας" , "Twilight" για μεγαλύτερα. Στα αγγλικά, επίσης, κυκλοφορούν τα Ivy and Bean, Judy Moody για νέους αναγνώστες και το Sisterhood of the Traveling Pants για μεγαλύτερα παιδιά.

3. Ασχοληθείτε με ένα είδος: Τα παιδιά περνούν από διάφορες φάσεις κατά τη διάρκεια των οποίων ενθουσιάζονται διαφορετικά είδη, από κορίτσια ντετέκτιβ μέχρι επιστημονική φαντασία και φανταστικές ιστορίες. Μην αναλωθείτε στο ερώτημα εάν αποτελούν πραγματική λογοτεχνία, παρόλο που κάποια από αυτά τα βιβλία είναι. Να είστε χαρούμενοι που το παιδί βυθίζεται στα βιβλία.

4. Τροφοδοτήστε την προσκόλληση σε έναν συγγραφέα: Από τη στιγμή που ένα παιδί ανακαλύψει έναν/ μια συγγραφέα που να του αρέσει, ίσως θελήσει να διαβάσει όλα του/της τα βιβλία - μια πραγματικά ιδανική δικαιολογία για μια βόλτα στη βιβλιοθήκη ή για ανταλλαγή βιβλίων μεταξύ φίλων και συμμαθητών. 
   Ορισμένες προτάσεις βιβλίων στην αγγλική γλώσσα: Dav Pilkey (The Adventures of Captain Underpants), Beverly Cleary (Beezus and Ramona). Middle grade: Kate DiCamillo (Because of Winn-Dixie), Neil Gaiman (The Graveyard Book). Tweens and teens: Judy Blume (Are You There God, It's Me Margaret) and Sarah Dessen (Just Listen)

5. Βασιστείτε στα κλασικά: Κλασικά καλούνται τα βιβλία επειδή συνεχίζουν να απασχολούν το αναγνωστικό κοινό από γενιά σε γενιά. Δεν είναι δεδομένο ότι θα τα αγαπήσει το παιδί αλλά μπορείτε να προσπαθήσετε να του γνωρίσετε τα βιβλία που αγαπούσατε εσείς ως παιδί και να δείτε ποιο θα του κεντρίσει το ενδιαφέρον. Δοκιμάστε τα βιβλία του Dr. Seuss , Τη "Νάρνια", τοNarnia books, "Το δίχτυ της Καρλότας" , το The Secret Garden.

6. Αναζητήστε βιβλία σχετικά με πράγματα που αγαπά το παιδί σας 

7. Το αστείο είναι αποδεκτό: θυμηθείτε ότι τα παιδιά αγαπούν τα ξεκαρδιστικά βιβλία, όπως το Ημερολόγιο ενός Ξενέρωτου, όχι επειδή επιθυμούν να μιμηθούν τους χαρακτήρες και τις πράξεις τους αλλά επειδή μπορούν να ζουν άτακτα μέσω της συμπεριφοράς τους. Το χιούμορ αποτελεί ένα εξαιρετικό μονοπάτι προς τη φιλαναγνωσία. 

8. Τα κόμικ είναι οκ: Τα Graphic novels είναι ανάμεσα στις κορυφαίες προτιμήσεις των παιδιών και τα κρατούν προσκολλημένα στην ανάγνωση. Δείτε για βιβλία στα αγγλικά Squish and Babymouse and move on to Diary of a Wimpy Kid. Επίσης, Marzi και American Born Chinese.

9. Ασχοληθείτε με τα ηλεκτρονικά βιβλία: Ωστόσο, επειδή κάποιες έρευνες επισημαίνουν ότι οι εφαρμογές των βιβλίων και τα διαδραστικά ηλεκτρονικά βιβλία ενώ είναι διασκεδαστικά μπορούν να είναι διασπαστικά και να παρακωλύσουν την κατανόηση κειμένου, προωθήστε τις αναγνωστικές ικανότητες και ενθαρρύνετε το παιδί να είναι συχνός αναγνώστης. Ως προς τα ηλεκτρονικά βιβλία προτιμήστε εκείνα που θυμίζουν κανονικό βιβλίο. Ορισμένα έχουν και εικονίδια για την αλλαγή σελίδας. 

10. Κάντε το διάβασμα οικογενειακή αξία: Οι πράξεις μιλούν δυνατότερα από τα λόγια. Επισκεφθείτε με τα παιδιά τη βιβλιοθήκη μια φορά την εβδομάδα ή τον μήνα και προμηθευτείτε καινούρια βιβλία, κάντε τακτικές βόλτες στο βιβλιοπωλείο της γειτονιάς, αναζητήστε μεταχειρισμένα βιβλία και δείξτε στα παιδιά ότι η εύρεση ενός καλού βιβλίου είναι σαν κυνήγι θησαυρού. 

   Εντάξτε το διάβασμα στον τρόπο ζωής της οικογένειας. Αφιερώστε κάποιο χρόνο μόνο για ανάγνωση βιβλίων κλείνοντας την τηλεόραση, τον υπολογιστή και το κινητό τηλέφωνο. Ενθαρρύνετε συγκεκριμένη ώρα διαβάσματος είτε για τους ανεξάρτητους αναγνώστες είτε για μεγαλόφωνη ανάγνωση. Πηγαίνετε τα παιδιά προσχολικής ηλικίας σε βιβλιοθήκες και βιβλιοπωλεία όταν υπάρχει αφήγηση ιστοριών. διαβάστε στα παιδιά την ώρα του ύπνου. Δώστε χρόνο και χώρο στα παιδιά να διαβάζουν για απόλαυση στο αυτοκίνητο, στις διακοπές, μετά τις υποχρεώσεις για το διάβασμα του σχολείου, λίγο πριν τον ύπνο. Προσοχή: μπoρεί να εξελιχθεί σε συνήθεια!

Μετάφραση: Χρύσα Πιπιλή
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...