Σάββατο, 16 Μαΐου 2015

Οι ανακαλύψεις

Σχεδιαγράμματα ιστορίας β΄γυμνασίου  

Τα κίνητρα
1.        οικονομικά
α. Από το τέλος του Μεσαίωνα Ευρωπαίοι έμποροι αναζητούν χρυσό, μπαχαρικά και αρώματα στην Ανατολή, μέσω του δρόμου του μεταξιού (Μάρκο Πόλο)
β. Η αποκοπή αυτού του δρόμου από τους Άραβες και τουςΟθωμανούς οδηγεί τους ευρωπαίους σε αναζήτηση θαλάσσιων δρόμων για τις αγορές της Ανατολής (οικονομικά κίνητρα)
2. πολιτικά (φιλοδοξίες ηγεμόνων)
3. θρησκευτικά (προσπάθεια για διάδοση του Χριστιανισμού)
4. επιστημονικά (επιθυμία του ανθρώπου για γνώση).

Ταξίδια
Από το 13ο αιώνα τα ταξίδια γίνονται πιο εύκολα χάρη:
1.             σε μια σειρά από νέα τεχνικά μέσα όπως η πυξίδα, ο αστρολάβος(προσδιορίζει το γεωγραφικό πλάτος), οι πορτολάνοι (ναυτικοί χάρτες)
2.            η κατασκευή της καραβέλας, ενός μεγάλου πλοίου που συνδυάζει χωρητικότητα, ταχύτητα και ασφάλεια 
3.            αντίληψη για τη σφαιρικότητα της γης.


Τα εξερευνητικά ταξίδια

1.        Οι Πορτογάλοι πλέουν γύρω από την Αφρική για να ανακαλύψουν το δρόμο για τις Ινδίες. Μετά από πολλές αποστολές, το 1498 ο Βάσκο ντε Γκάμα έφθασε στο Κάλικουτ των Ινδιών.
2.            Ο Χριστόφορος Κολόμβος, γενοβέζος θαλασσοπόρος, σίγουρος ότι η γη είναι σφαιρική ταξιδεύει στην υπηρεσία του βασιλιά της Ισπανίας δυτικά για να ανακαλύψει τις δυτικές Ινδίες. Αντί για τις Ινδίες στα τέσσερα ταξίδια του (1492-1504) ανακαλύπτει νησιωτικές και ηπειρωτικές περιοχές της κεντρικής Αμερικής. Ο ίδιος όμως πιστεύει ότι έχει ανακαλύψει τις δυτικές Ινδίες ως το θάνατό του.
3.            Ο πρώτος περίπλους της γης, που αποδεικνύει περίτρανα τη σφαιρικότητά της γίνεται από τον Πορτογάλλο θαλασσοπόρο Φερδινάνδο Μαγγελάνο, στην υπηρεσία του βασιλιά της Ισπανίας (1519-1522).

Η γέννηση ενός Νέου Κόσμου
-              Οι Πορτογάλοι και οι Ισπανοί κατέκτησαν με τη βία τις περιοχές που ανακάλυψαν.
-              Οι Ισπανοί κατέστρεψαν με σκληρότητα τους προκολομβιανούς πολιτισμούς (Μάγιας, Αζτέκους κλπ) της κεντρικής και νότιας Αμερικής.
-               Οι νέες κτήσεις μετατράπηκαν σε αποικίες και μοιράστηκαν με τη Συνθήκη της Τορνεζίλας (1494).
-              Τις δυο αποικιακές αυτοκρατορίες που δημιούργησαν οι Πορτογάλοι και οι Ισπανοί διεκδίκησαν σταδιακά και άλλες δυνάμεις, όπως η Ολλανδία, η Αγγλία, η Γαλλία, από τον 16οαιώνα, με αποτέλεσμα μεγάλες συγκρούσεις μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών.

Αποτελέσματα ανακαλύψεων
Οι ανακαλύψεις προκάλεσαν ριζικές μεταβολές
Για την Ευρώπη
1.         Το κέντρο της Ευρωπαϊκής οικονομίας μετατοπίζεται στον Ατλαντικό και τη Βόρεια θάλασσα, όπου κατέληγαν οι υπερπόντιοι θαλάσσιοι δρόμοι.
2.        Νέα λιμάνια (Σεβίλλη, Λισσαβόνα, Αμβέρσα) επισκιάζουν τα παραδοσιακά της Βενετίας και της Γένοβας.
3.        Η εισαγωγή πολύτιμων μετάλλων δημιουργεί εμπορικές και τραπεζικές δραστηριότητες προς όφελος της αστικής τάξης.
4.        Η επαφή με νέους, άγνωστους πολιτισμούς κλονίζει τις παραδοσιακές αξίες.
5.        Ευνοείται η ανάπτυξη επιστημών όπως η γεωγραφία, αστρονομία, ζωολογία, βοτανική, εθνολογία κ.ά.
για τους λαούς του Νέου Κόσμου
1.        Οι Ευρωπαίοι εκμεταλλεύτηκαν τις πλουτοπαραγωγικές πηγές σε βάρος των ντόπιων πληθυσμών
2.        Επιβάλλεται η αρχή των άνισων ανταλλαγών (π.χ. καθρεφτάκια και χάντρες για χρυσάφι, ασήμι και αγροτικά προϊόντα)
3.        Οι λαοοί των κατακτημένων χωρών θεωρήθηκαν κατώτεροι και αντικείμενο εκμετάλλευσης
4.        Γεννήθηκε στις περιοχές αυτές η δουλεία, η αποικιοκρατία και οι συνέπειες της υπανάπτυξης των χωρών αυτών φθάνουν ως τις μέρες μας.

επιμέλεια: Χρύσα Πιπιλή
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...