Δευτέρα, 19 Ιανουαρίου 2015

Σπίτι για πέντε

Βιβλία για φάγωμα
Συγγραφέας: Λότη Πέτροβιτς - Ανδρουτσοπούλου
Εκδόσεις: Πατάκη
Σελίδες.: 144
Ιδανικό για: παιδιά Τετάρτης δημοτικού και μεγαλύτερα

Λίγα λόγια για το βιβλίο:

   Μια ασυνήθιστη οικογένεια μετακομίζει σε σπίτι κάπως μεγαλύτερο απ’ ό,τι χρειάζεται, αλλά με νοίκι χαμηλό. Είναι ένα σπίτι για πέντε, όχι για τέσσερα που είναι τα μέλη της οικογένειας, δηλαδή ο δωδεκάχρονος Φίλιππος, η μητέρα του η Άννα, χωρισμένη με τον πατέρα του, ο Ορέστης, με τον οποίο η Άννα παντρεύτηκε πρόσφατα, και ο γιος του Ορέστη, ο δεκάχρονος Άρης, που η μητέρα του πέθανε όταν ήταν μωρό.
   Ο Φίλιππος είναι ευχαριστημένος με το νέο σπίτι, αλλά δυσαρεστημένος που θα πρέπει από δω κι εμπρός να ζει μαζί με τον Άρη, ένα σκέτο θηρίο. Προβλέπει δυσκολίες. Και πραγματικά οι μικροκαβγάδες δεν αργούν ν’ αρχίσουν. Ο μικρός θαυμάζει τον Φίλιππο, τον μιμείται, προσπαθεί να τραβήξει την προσοχή του, αλλά ό,τι κάνει έχει αντίθετο αποτέλεσμα και δημιουργούνται κωμικοτραγικές καταστάσεις. Μπερδεύεται στα πόδια του, σκαλίζει τα πράγματά του και τον εκνευρίζει, ιδίως με την επιμονή του να τον θεωρεί και να τον λέει «αδερφό του» στους φίλους τους. Η Άννα παίρνει το μέρος του μικρού κι αυτό εξαγριώνει ακόμα περισσότερο τον Φίλιππο. Τελικά περισσότερο τον υποστηρίζει ο Ορέστης. Τα πράγματα περιπλέκονται όταν τα δυο παιδιά μαθαίνουν ότι η Άννα σε λίγους μήνες περιμένει μωρό – το πέμπτο μέλος της οικογένειας.
   Για όλα όσα τον απασχολούν, ο Φίλιππος θέλει να μιλήσει σε κάποιον. Και αποφασίζει να «κρατήσει» ένα προφορικό ημερολόγιο. Εκμυστηρεύεται λοιπόν τα όσα συμβαίνουν, όσα σκέφτεται και όσα τραβάει με το «θηρίο» σ’ ένα μικρό μαγνητόφωνο, που τ’ ονομάζει Φιλοκτήτη. Σύντομα τον μιμείται ο μικρός κι αρχίζει κι αυτός ένα «προφορικό» ημερολόγιο μ’ ένα μαγνητοφωνάκι που το λέει Φίφη.
  Τα δυο αυτά μαγνητοφωνάκια θα γίνουν αφορμή για έναν μεγάλο καβγά. Η κρίση που θα ξεσπάσει θα έχει απρόβλεπτες και σοβαρές συνέπειες, όμως τελικά θα γίνει αιτία να ξεκαθαρίσει η ατμόσφαιρα…Υπόθεση:


  Ο Φίλιππος, 12 χρόνων, αντιμετωπίζει μια νέα οικογενειακή ζωή: η μητέρα του, χωρισμένη με τον πατέρα του από χρόνια, παντρεύεται τον Ορέστη, πατέρα του εννιάχρονου και πολύ ζωηρού Άρη, που έχασε τη δική του μητέρα όταν ήταν μωρό. Η ασυνήθιστη αυτή οικογένεια μετακομίζει σε καινούριο σπίτι και ο Φίλιππος αρχίζει να καταγράφει σ' ένα μικρό μαγνητόφωνο τις εντυπώσεις του, τα παράπονα, τους θυμούς, τα προβλήματα που του δημιουργεί αυτή η συμβίωση. Δεν είναι όμως ο μόνος που διηγείται σ' αυτό το βιβλίο. Σύντομα θα τον μιμηθεί κι ο μικρός Άρης, ενώ η μητέρα θα γράφει τα νέα της οικογένειας στην αδερφή της, στην Κρήτη, και ο Ορέστης θα τηλεφωνεί κάθε τόσο στον καλύτερο φίλο του. Έτσι, θα ξετυλιχτεί μια σύγχρονη ιστορία γεμάτη κωμικά επεισόδια, αλλά και κάποιες τραγικές στιγμές, ώσπου να εμφανιστεί ένα νέο μέλος στην οικογένεια και το καινούριο σπίτι να γίνει "σπίτι για πέντε".

Ιδανικό για τάξη διότι:

    Ο τρόπος γραφής του βιβλίου διαφέρει από ό,τι έχουμε συνηθίσει καθώς η ιστορία εκτυλίσσεται μέσα από τις αφηγήσεις των ηρώων. Αυτό προσφέρει τη δυνατότητα να ανακαλύψουν τα παιδιά τη διαφορετική οπτική από την οποία ο κάθε πρωταγωνιστής αντιμετωπίζει την πραγματικότητα που βιώνει. Παράλληλα, οι μαθητές και οι μαθήτριες εξοικειώνονται με διαφορετικά είδη λόγου. Τέλος, το βιβλίο αποτελεί τροφή για σκέψη αναφορικά με θέματα οικογένειας, δεσμών, σχέσεων ενώ ταυτόχρονα αναδεικνύει τη διαφορετικότητα της κάθε οικογένειας. 

Λίγα λόγια για τη συγγραφέα:

  Γεννήθηκε το 1937 και σπούδασε στην Aθήνα. Έχει τιμηθεί με επτά βραβεία σε πανελλήνιους λογοτεχνικούς διαγωνισμούς, με τον έπαινο Pier Paolo Vergerio του Πανεπιστημίου της Padova και με το βραβείο Oυράνη για την παιδική λογοτεχνία από την Aκαδημία Aθηνών. Έργα της έχουν μεταφραστεί στα αγγλικά και στα ιαπωνικά, έχουν μεταδοθεί από την EPT και το PIK κι έχουν περιληφθεί σε ανθολογίες και ξένα αναγνωστικά. Έχει αντιπροσωπεύσει την Eλλάδα σε οκτώ διεθνή συνέδρια παιδικής λογοτεχνίας στο εξωτερικό και έχει δώσει πλήθος διαλέξεις και ομιλίες για την παιδική λογοτεχνία σε όλη την Eλλάδα. Eίναι ιδρυτικό μέλος της Λέσχης Mελέτης και Έρευνας της Παιδικής Λογοτεχνίας "Oι διαδρομές" και μέλος της Eθνικής Eταιρίας Eλλήνων Λογοτεχνών, του Kύκλου του Eλληνικού Παιδικού Bιβλίου (Γενική Γραμματέας 1984-1990) και άλλων λογοτεχνικών σωματείων.

Κριτικές:

   Το βιβλίο έχει λάβει το Τιμητικό δίπλωμα του Πανεπιστημίου της Πάντοβα και αυτό αν με ρωτήσετε δεν συνέβη καθόλου τυχαία. Δεν είναι ωστόσο η πλοκή που κάνει το ανάγνωσμα τούτο κάτι το ιδιαίτερο. Γιατί η ιστορία που μας διηγείται η συγγραφέας είναι μάλλον απλή, σχεδόν καθημερινή. Είναι βέβαια δοσμένη με έναν πολύ ιδιαίτερο τρόπο, μέσα από τέσσερις διαφορετικούς μονολόγους, -που επιτρέπουν στον αναγνώστη να εξετάζει την οπτική γωνία του κάθε μέλους της εν λόγω οικογένειας ξεχωριστά- αλλά αυτό δεν θα αρκούσε για να εκτιμήσουμε το δημιούργημα αυτό τόσο πολύ.
   Είναι η τρυφερότητα της γραφής του, ο ανθρωπισμός και η αισιοδοξία που αποπνέει μέσα από την αθώα (ή λιγότερο αθώα) παιδική ματιά που ερμηνεύει τα τεκταινόμενα, το ελαφρύ του χιούμορ και η ζωντάνια των χαρακτήρων του. Όλα αυτά, συν το επίκαιρο του θέματος -τα προβλήματα που δημιουργούνται από ένα δεύτερο γάμο των γονιών και την αναγκαστική συμβίωση παιδιών που δεν είναι αδέρφια- συνθέτουν ένα ανάγνωσμα απολαυστικό και ηθοπλαστικό.
  Η εικονογράφηση είναι ασπρόμαυρη αλλά αρκετά βοηθητική και τα κεφάλαια είναι σχετικά μικρά σε μέγεθος, ώστε να μην κουράζουν τους νεαρούς αναγνώστες.
  Το βιβλίο προτείνεται ανεπιφύλακτα σε παιδιά Δ', Ε' και Στ' τάξης και απευθύνεται και στα δύο φύλα, ωστόσο με μεγαλύτερη ευκολία θα ταυτιστούν με τον ήρωα μάλλον τα αγόρια.
   Πέρα από τα έντονα συναισθήματα που δημιουργεί στους αναγνώστες, η συγγραφέας με την τεχνική που διηγείται την ιστορία (τέσσερις μονόλογοι), μπορεί να ανοίξει στα παιδιά τους ορίζοντες της ενσυναίσθησης, ώστε να μάθουν να τοποθετούν τον εαυτό τους στη θέση του άλλου και να εξετάζουν το περιβάλλον υπό διαφορετικές οπτικές γωνίες. Επιπλέον, όπως ελπίζω να επιβεβαιώσουν όσοι γονείς ή εκπαιδευτικοί το χρησιμοποιήσουν, είναι δοκιμασμένο με ιδιαίτερη επιτυχία σε περιπτώσεις αγοριών που τσακώνονται με τα αδέλφια τους. Το μόνο κακό είναι ότι η επίδραση ενός βιβλίου δεν κρατάει για πάντα...   « ... Στο Σπίτι για πέντε υπάρχει η τρυφερότητα και ο προβληματισμός και η αισιοδοξία και η ψυχολογική κάλυψη και το χιούμορ και η συναισθηματική φόρτιση, όπως και η σχετική πλοκή και η σχετική αγωνία. Υπάρχουν όλα, σε δόσεις σοφά μελετημένες από τη συγγραφέα... Το βιβλίο μπορεί και κερδίζει τον αναγνώστη του, γιατί είναι ένα μυθιστόρημα που γνωρίζει τα μέσα που επέλεξε, για να επιτύχει αυτούς τους στόχους».Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...