Σάββατο, 3 Ιανουαρίου 2015

Αρχαιολογικοί Διάλογοι 2015

Συζητώντας για τη σχέση της αρχαιότητας με την κοινωνία   Ένας νέος θεσμός, οι «Αρχαιολογικοί Διάλογοι», κάνει "πρεμιέρα" τις πρώτες μέρες του καινούργιου χρόνου. Πρόκειται για μια πρωτοβουλία που στόχο της έχει τη δημιουργία ενός πλαισίου για τον διαρκή κριτικό και αναστοχαστικό διάλογο για τις αρχαιότητες και την αρχαιολογία στη σημερινή κοινωνία.
   Βασική του μορφή, με την οποία και κάνει την πρώτη του εμφάνιση, είναι ένα ετήσιο, ανοικτό συνέδριο, που φιλοδοξεί να αποτελέσει συνάντηση κριτικής, θεωρίας και πράξης, ανοικτή σε όλους όσοι ασχολούνται ή ενδιαφέρονται για την αρχαιολογία, φοιτητές και καθηγητές, διευθυντές και συμβασιούχους, εργαζόμενους/ες και άνεργους/ες, ανεξάρτητα από επιμέρους εξειδικεύσεις και χρονολογικούς, εργασιακούς, θεωρητικούς ή άλλους προσδιορισμούς, πέρα από ιεραρχίες και στεγανά.
   Ταυτόχρονα, το φόρουμ αυτό είναι ανοικτό σε ειδικούς και μη από άλλους χώρους, ανθρωπολόγους, ιστορικούς, ιστορικούς της τέχνης, μουσειολόγους, αρχιτέκτονες, καλλιτέχνες, αλλά και όποιον/α θέλει να συνεισφέρει στη συζήτηση για τον ρόλο και τη σημασία των αρχαιοτήτων και της αρχαιολογίας σήμερα.
   Η πρώτη εκδήλωση στο πλαίσιο των Αρχαιολογικών Διαλόγων θα πραγματοποιηθεί το τριήμερο 9-11 Ιανουαρίου, με ένα επιστημονικό συνέδριο, που παράλληλα περιλαμβάνει εργαστήρια, εγκαταστάσεις, προβολές, αλλά και "κλασικές" ακαδημαϊκές συνεδρίες. Οι συνεδρίες θα διεξάγονται παράλληλα, τόσο στο κεντρικό κτήριο του Πανεπιστημίου Αθηνών (αμφιθέατρο Άλκης Αργυριάδης) όσο και στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Αθηναίων, ενώ εργαστήρια και συζητήσεις θα διεξαχθούν στο Μουσείο Ιστορίας Πανεπιστημίου Αθηνών (Θόλου 5, Πλάκα) και στο κτήριο του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων (Ερμού 134-136). Η διασπορά αυτή των εργασιών είναι ενδεικτική του ενδιαφέροντος με το οποίο ανταποκρίθηκε η αρχαιολογική κοινότητα στην πρωτοβουλία για τους "Διαλόγους", αλλά και της επιδίωξης των διοργανωτών να ευνοήσουν τον διάλογο, με σύντομες αρχικές εισηγήσεις.
    Η έναρξη του τριημέρου θα γίνει την Παρασκευή 9/1 με θέματα "Αρχαιότητα και πόλεμοι της μνήμης" (Προπύλαια) και "Διάλογοι και προβληματισμοί" και "Από την αναστήλωση στην εμπειρία. Ο σύγχρονος αρχαιολογικός χώρος και η ελληνική πραγματικότητα" (Πνευματικό Κέντρο). Την ίδια ημέρα, στην Πλάκα, θα διεξαχθεί συζήτηση ανάμεσα στον Αντώνη Ζώη και τους Γιώργο Βαβουρανάκη, Δημήτρη Πλάντζο και Γιάννη Χαμηλάκη.
    Το απόγευμα της Παρασκευής θα ακολουθήσουν οι συνεδρίες "Μια στρωματογραφία του μίσους. Η αβάσταχτη αρχαιότητα της ελληνικής Ακροδεξιάς" και "Η αρχαιολογία και η στροφή προς την ιδιωτικοποίηση του Πολιτισμού" (Προπύλαια) και "Παραγωγή αρχαιολογικού έργου στην Ελλάδα των αρχών του 21ου αι. με αφορμή τα έργα που υλοποιήθηκαν στο πλαίσιο του Γ' ΚΠΣ" (Πνευματικό Κέντρο).
  Το Σάββατο 10/1 τα θέματα που θα απασχολήσουν τους "Διαλόγους" θα είναι "Εφαρμόζοντας την αρχαιολογική εθνογραφία ως κοινωνική παρέμβαση" και "Αρχαιολογία και ταυτότητες" (Προπύλαια), καθώς και "Το τραύμα στην αρχαιολογική του εκδοχή" και "Η πολιτιστική κληρονομιά στον χώρο των κοινών αγαθών: συγκριτικές προσεγγίσεις". Οι εργασίες στον ίδιο χώρο (Πνευματικό Κέντρο) θα ολοκληρωθούν με δύο ενδιαφέρουσες συζητήσεις στρογγυλής τραπέζης: "Αρχαιολογία και κοινωνικά δίκτυα" και "Αρχαιότητα και Αριστερά".

Πηγή: Η Αυγή
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...