Παρασκευή, 28 Φεβρουαρίου 2014

Τηλεσκόπιο της NASA ανακάλυψε 715 νέους πλανήτες

  
   Τη μαζικότερη ανακάλυψη πλανητών στην ιστορία της διαστημικής εξερεύνησης ανακοίνωσαν επιτελείς της NASA. Από τα ευρήματα του διαστημικού τηλεσκοπίου Kepler, του «κυνηγού πλανητών» που βρίσκεται σήμερα σε αδράνεια, οι επιστήμονες επιβεβαίωσαν την ύπαρξη 715 νέων πλανητών εκτοξεύοντας τον αριθμό των πλανητών που έχουμε εντοπίσει στον γαλαξία μας σε περίπου 1.700. 

     Τέσσερις από τους νέους πλανήτες βρίσκονται στη λεγόμενη «κατοικήσιμη ζώνη» του πλανητικού συστήματος στο οποίο ανήκουν. Είναι δηλαδή πιθανό να διαθέτουν συνθήκες ευνοϊκές για την ανάπτυξη και εξέλιξη της ζωής.

Τετάρτη, 26 Φεβρουαρίου 2014

Γιώργος Ιωάννου

Συνέντευξη του  Γιώργου Ιωάννου το 1978 στην  Καθημερινή 
του Βασίλη Αγγελικόπουλου


   Είχα χαρεί κι είχα στενοχωρηθεί μαζί όταν εκδόθηκαν πριν από μερικά χρόνια συγκεντρωμένες σε ένα τόμο συντεντεύξεις του Γιώργου Ιωάννου («Ο λόγος είναι μεγάλη ανάγκη της ψυχής», Συνεντεύξεις (1974-1985), πρόλογος-επιμέλεια: Γιώργος Αναστασιάδης, Κέδρος 1996). Συγκεντρώνονταν επιτέλους οι συνεντεύξεις του, αλλά λυπήθηκα γιατί χάθηκε η ευκαιρία να δημοσιευθεί ολόκληρη, χωρίς περικοπές, μια σημαντική συνέντευξη που μου είχε δώσει για την «Καθημερινή» το 1978. Οι εκδότες είχαν συμπεριλάβει στο βιβλίο τη συνέντευξη αυτή, αλλά δεν γνώριζαν ότι υπήρχε αδημοσίευτο στο συρτάρι μου ένα μεγάλο μέρος της, το οποίο προθυμότατα θα παραχωρούσα ώστε να δημοσιευθεί ολοκληρωμένη, αν έμπαιναν στον κόπο να με ενημερώσουν για την έκδοση (ούτε και μετά το έκαναν, άλλωστε). Η συνέντευξη αυτή έχει τη μικρή της ιστορία (πολύ σημαντική για μένα, γιατί μου έδωσε την ευκαιρία όχι απλώς να γνωρίσω από κοντά έναν πολύ αγαπημένο μου συγγραφέα, αλλά και να αποκτήσω ένα μεγάλο φίλο, καθώς είχα την τύχη από τότε κι έως το θάνατό του να με περιβάλλει ο Ιωάννου με την αγάπη του).

Ένας ποιητής διανοούμενος

   ... του Τάσιου Θεοδόση

    Καθώς έχομε συνηθίσει με τις βολικές κατηγοριοποιήσεις, μας κακοφαίνεται που δέν ξέρομε άν λ.χ. ο Γκαίτε ήταν ποιητής ή φιλόσοφος. Ολο το λάθος βέβαια είναι στο διαζευτικό· στην αμφισβήτηση τού (άλλως) φυσικότατου εύρους· στην προκρούστεια λογική μας. Ο εγκέφαλος όμως δέν έχει στεγανά. Ενα κατιόν νατρίου μπαινοβγαίνει στους νευρώνες και κεντάει την πληροφορία - χωρίς λογοκρισία περι «συναισθήματος» ή «ορθού λόγου».

     Ετούτα τα κοινότοπα είχα προσφάτως αφορμή να τα ξανασκεφθώ, οταν στην κεντρική Βιβλιοθήκη τού Δήμου Αθηναίων βρέθηκα σε μια ουσιωδέστατη σύναξη για τα «εκτός Κανόνος» του Καβάφη, οργανωμένην απ' τον Παναγιώτη Ιωαννίδη [«Με τα λόγια (γίνεται)»]. Εκεί λοιπόν, εγώ ο άμουσος άκουσα για πρώτη φορά ορισμένα (πολύ γνωστά ως φαίνεται) κείμενα του Καβάφη, με τα οποία ο ποιητής φανερώνει το δικό-του εύρος ως στοχαστής. Και είπα να μοιρασθώ τις σκέψεις μου αυτές με όσους αναγνώστες δέν έτυχε να τα γνωρίζουν κι αυτοί - όσοι λίγοι κι αν είναι.

Τρίτη, 25 Φεβρουαρίου 2014

Το θεώρημα


Στο μετρό
ονειροπολώ
κι ανασαίνω βαριά
απ’ το κάπνισμα.

Για μια στιγμή ζαλίζομαι
και πέφτουν πάνω μου πολλά φώτα.
Θλίβομαι νιώθοντας
την ανέλπιδη τέχνη
του ποιητή.

Viral: oι μονταζιέρες του ίντερνετ

... του Άρη Χατζηστεφάνου


   Ορισμένα από τα πιο αυταρχικά και σκοταδιστικά καθεστώτα του πλανήτη απολαμβάνουν υψηλότερα επίπεδα ελευθεροτυπίας από την Ελλάδα."Η παραπληροφόρηση είναι όπλο μαζικής καταστροφής"
Faithless      Τι κοινό έχει ένας Βούλγαρος αστυνομικός με έναν διαδηλωτή από τη Σιγκαπούρη, μια γιαγιά από την Αργεντινή με τον Λουκάνικο – τον σκύλο που έγινε παγκοσμίως διάσημος για τη συμμετοχή του σε διαδηλώσεις στο κέντρο της Αθήνας; Ολοι τους παρουσιάστηκαν σε φωτογραφίες να συμμετέχουν με τον έναν ή τον άλλον τρόπο στις συγκρούσεις που ακολούθησαν τις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις στη Βενεζουέλα. Αντίπαλοι του προέδρου Νίκολας Μαδούρο άρχισαν να ανεβάζουν με φρενήρεις ρυθμούς στο ίντερνετ άσχετες φωτογραφίες αστυνομικής βαρβαρότητας από κάθε γωνιά του πλανήτη για να προωθήσουν τις θέσεις τους. Αρκετές από αυτές τις φωτογραφίες έγιναν όπως λέγεται viral, άρχισαν δηλαδή να αναπαράγονται με τρομακτικούς ρυθμούς στο διαδίκτυο και κατάφεραν να τρυπώσουν ακόμη και σε ρεπορτάζ ενός δημοσιογράφου του CNN. Το γεγονός ότι καμία από τις φωτογραφίες δεν είχε παραποιηθεί με προγράμματα επεξεργασίας εικόνας αλλά χρησιμοποιήθηκαν εικόνες από το εξωτερικό έκανε την προπαγάνδα αρκετά πιο αποτελεσματική (αν και αρκετοί άρχισαν να αναρωτιούνται γιατί οι αστυνομικοί της Βενεζουέλας φοράνε γούνινα καπέλα, έχουν σκιστά μάτια ή κρατάνε ασπίδες που γράφουν «αστυνομία» στα ελληνικά).

Δευτέρα, 24 Φεβρουαρίου 2014

Ω καιροί, ω ήθη!

O tempora, o mores!


    Αρκετοί από μας έχουμε ακούσει τουλάχιστον μια φορά αυτή τη φράση. Γνωρίζουμε όμως τις ιστορικές συνθήκες κατά τις οποίες ειπώθηκε;
     Βρισκόμαστε στο έτος 63 π.Χ. 1 και η Ρώμη βρίσκεται σε αναταραχή. Ο Λεύκιος Σέργιος Κατιλίνας, πατρίκιος στην καταγωγή, αποτυγχάνει για δεύτερη φορά να εκλεγεί στο αξίωμα του υπάτου. Οι φιλοδοξίες του όμως και το πάθος του για μεταρρυθμίσεις τον οδηγούν στο να εξυφάνει μια συνωμοσία προκειμένου να καταλάβει την εξουσία, επιδιώκοντας την ανατροπή του πολιτεύματος 2. Κάτι που δεν πρόκειται να επιτρέψει όμως να συμβεί σε καμμία περίπτωση ο ύπατος που έχει εκλεγεί για το έτος, ο καταγόμενος από την τάξη των ιππέων Μάρκος Τύλλιος Κικέρων. Στόχος του είναι να ξεμπροστιάσει τη συνωμοσία και να συντρίψει τους συνωμότες.

Πραγματικότητα και δυνατότητα

Σε αναζήτηση της ουτοπίας
... του Θ. Γιαλκέτση


    Δύο Ιταλοί φιλόσοφοι, ο Μαουρίτσιο Φεράρις και ο Σαλβατόρε Βέκα, συνομίλησαν με θέμα την ουτοπία. Ο διάλογός τους -απόσπασμα του οποίου παρουσιάζουμε στη συνέχεια- έγινε στο πλαίσιο εκδηλώσεων που οργάνωσε ο Δήμος της Ασκόνα, στο καντόνι Τιτσίνο της Ελβετίας.

Κυριακή, 23 Φεβρουαρίου 2014

Λευτέρης Πούλιος: Οι ποιητές είναι οι ακρίτες της ανθρώπινης αξιοπρέπειας

Συνέντευξη στην Πόλυ Κρημνιώτη    Οι ποιητές είναι οι ακρίτες της ανθρώπινης αξιοπρέπειας" λέει ο Λευτέρης Πούλιος. Φράση βιωμένη έως μυελού οστέων από τον ίδιο τον ποιητή, που διατρέχει αθόρυβα μα δυναμικά την οδό της ποίησης από την πρώτη του εμφάνιση στα γράμματα, τη δεκαετία του '60, έως σήμερα. Από τις πιο σημαντικές φωνές της μεταπολεμικής μας ποίησης, ο Λευτέρης Πούλιος τάραξε τα ποιητικά ύδατα με την πρώτη του συλλογή "Ποίηση" το 1969, με τη δύναμη και τη φρεσκάδα του στίχου του. Έκτοτε παραμένει στο προσκήνιο απέχοντας από την εφήμερη δημοσιότητα.
    Λιγομίλητος και ευγενικός, παρουσία αρχοντική και επιβλητική συνάμα, με τη μακριά λευκή γενειάδα να θυμίζει κάτι ανάμεσα σε βιβλική μορφή και φιγούρα από την εποχή των beat, μας υποδέχτηκε στο διαμέρισμα που μοιράζεται με την αδελφή του Γρηγορία στον Άγιο Παντελεήμονα.

Σάββατο, 22 Φεβρουαρίου 2014

Διαδικτυακές λέσχες ανάγνωσειςΠες μου τι διάβασες, να σου κάνω comment!

   Λατρεύετε το διάβασµα. Δεν σας ενδιαφέρει αν η ιστορία που θα διαβάσετε είναι τυπωµένη σε χαρτί ή αν βρίσκεται στην οθόνη της ταµπλέτας σας. Σηµασία έχει εκείνη η µοναδική, απολαυστική εµπειρία: το διάβασµα. Μήπως όµως το τελευταίο διάστηµα στο λεξιλόγιό σας, εκτός από τα ονόµατα των αγαπηµένων σας συγγραφέων, έχουν προστεθεί ακόµη κάποια ονόµατα που µέχρι χθες σας ήταν άγνωστα, όπως τα Goodreads, Booktalk και Lecturalia;

   Δεν είναι παρά οι νέες λέσχες αναγνωστών. Μόνο που οι συζητήσεις, οι κριτικές και οι αναγνώσεις δεν γίνονται γύρω από ένα τραπέζι σε διά ζώσης συναντήσεις, αλλά μέσα από νέες διαδικτυακές πλατφόρμες που λειτουργούν όπως τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Η νέα τάση εξαπλώνεται με ταχύτατους ρυθμούς και πλέον ο κόσμος του βιβλίου μιλά για έκρηξη των διαδικτυακών λεσχών βιβλίου. Προτάσεις υπάρχουν για όλα τα γούστα. Μπορεί να επιλέξει κάποιος την Goodreads, που παρακολουθεί τα πιο εμπορικά βιβλία και ανήκει στην Amazon με 25 εκατ. εγγεγραμμένα μέλη. Μπορεί όμως να ενταχθεί σε μια περισσότερο εναλλακτική και εξειδικευμένη, όπως για παράδειγμα την theromancebookclub.com. 

H εξέλιξη της ζωής στη γη

Ζωντανεύει στην άμμο


Dessin sur sable
The kid should see this

Παρασκευή, 21 Φεβρουαρίου 2014

Αφήγηση

Αντικείμενο της αφήγησης, η εξιστόρηση

 ... του Περικλή Πολίτη


    Αντικείμενο της αφήγησης είναι η εξιστόρηση, με μιαν ορισμένη σειρά, συμβάντων που μεταβάλλουν μια αρχική κατάσταση πραγμάτων ή ενεργειών, πράξεων που σκόπιμα διαπράττονται από τους "ήρωες" μιας ιστορίας. Είναι φανερό ότι η αφήγηση είναι "τέχνη" του χρόνου. Απαντά σε ερωτήματα του τύπου "πώς συνέβη το Χ" συνέβη το Χ" ή "πώς συμβαίνει, εκτυλίσσεται το Χ".

2.1.3.1 Μορφές της αφήγησης
   
   Η αρχαία ρητορική -βλ. σχετικά τη γνωστή από τη λατινική γραμματεία πραγματεία, άγνωστου συγγραφέα, Rhetorica ad Herennium- διέκρινε τρεις τύπους αφήγησης: τη μυθώδη, την ιστορική και τη ρεαλιστική.

Κριτήρια κριτικής στη λογοτεχνική πεζογραφία

... του Γιώργου Ρωμανού

    Σήμερα, παρά την κορυφαία αξία που έχει η Κριτική και η Θεωρία της, τα πρακτικά αποτελέσματά τους, αυτά που φτάνουν στον επαρκή αναγνώστη λογοτεχνίας της χώρας μας, είναι απολύτως ανεπαρκή. Για το γεγονός αυτό, κεντρική ευθύνη έχει το, κατ’ ευφημισμό, κράτος μας, η πολιτική του για το βιβλίο και η κρατικοελεγχόμενη παράδοση του πεδίου σε στρατιά από ιδιοτελείς εγκάθετους. Στον ιδιωτικό τομέα, η υπερπαραγωγή παραλογοτεχνίας, με λυσσαλέα αναζήτηση του ποθητού... «ευπώλητου» βιβλίου, είναι συστημική. Και συμβαίνει ως παράπλευρο έγκλημα του οικονομικού πολέμου, στα πλαίσια της «παγκοσμιοποίησης». Παράλληλα, στα πανεπιστήμια, σχετικές μελέτες, σε «δοκιμαστικό σωλήνα»-in vitro, συχνότατα ατέρμονες, δολιχοδρομικές, καταλήγουν κερδοφόρα σε αέναες, ναρκισσιστικές αναπαραγωγές, που δεν βελτιώνουν τη θέση και την παρουσία τής, σήμερα, παραγόμενης λογοτεχνικής κριτικής.
   Αλλά, η λογοτεχνία, όπως και το σύνολο της κοινωνικής μας ζωής, έχει άμεση, κατεπείγουσα ανάγκη από πρακτικά αποτελέσματα, μέσα στη ζωή-in vivo. Αυτονόητη η επάνοδος τής, τραγικά απούσας σήμερα, αξιολογικής κριτικής λογοτεχνίας, με ταυτόχρονη καταγγελία του λοιμού των «βιβλιοπαρουσιάσεων».

Το μέλλον της αφήγησης

   

   Ενστικτωδώς ξέρετε ότι οι άνθρωποι αγαπούν τις ιστορίες και αντιδρούν καμιά φορά σ” αυτές με έντονη συναισθηματική φόρτιση. Το αρχικό κινούμενο σχέδιο στο βίντεο που ακολουθεί αφηγείται την ιστορία ενός παιδιού 2 ετών με καρκίνο σε τελική φάση, και του πατέρα του. Αποτέλεσε το πλαίσιο μιας μελέτης για τον τρόπο που ανταποκρίνεται ο ανθρώπινος εγκέφαλος σε μια αποτελεσματική αφήγηση. Ο βασικός ερευνητής, ο Δρ Πωλ Zακ, πρωτοπόρος στον ανερχόμενο τομέα της νευροοικονομίας, εξερεύνησε την αντίδραση του εγκεφάλου εκατοντάδων ανθρώπων και ποια ήταν η νευρωνική δραστηριότητά τους ως αντίδραση στην ιστορία του μικρού Μπεν.

Τετάρτη, 19 Φεβρουαρίου 2014

Η τέχνη και η Γαλλική Επανάσταση

με έναν κλικ!   


  Η Βιβλιοθήκη του Πανεπιστημίου του Stanford και η Εθνική Βιβλιοθήκη της Γαλλίας ανέβασαν πρόσφατα στο διαδίκτυο και στη διάθεση του κοινού τα ψηφιοποιημένα αρχεία της Γαλλικής επανάστασης, μια συλλογή που περιλαμβάνει αρχεία σχετικά με την περίοδο 1787 – 1799, μετάλλια και νομίσματα. 

Τρίτη, 18 Φεβρουαρίου 2014

Τα φάρμακα και τα φαρμάκια της τέχνης

... του Παντελή Μπουκάλα   

   Για τους λογοτέχνες, ειδικότερα για τους ποιητές, τους αρχαιότερους του σογιού, κυκλοφορούν από παλιά πολλοί μύθοι, εγκατεστημένοι πια στο μυαλό μας με την ισχύ του κοινού τόπου. Είναι μοιρασμένοι σε περιγελαστικούς και σε εγκωμιαστικούς. Στις χλευαστικές αναπαραστάσεις τους, οι ποιητές δεν μπορεί παρά να είναι αλαφροΐσκιωτοι, βαρεμένοι, αγαθούληδες ή μάλλον αγαθότρελοι, ψώνια, άεργοι, ανεπρόκοποι ή και παράσιτοι, μονίμως μελαγχολικοί, αφού τους βαραίνει τόση ιστορία και τόσα γράμματα. Δεν μπορεί παρά να σέρνουν ένα αγιάτρευτο κουσούρι, που λειτουργεί σαν πρωταρχικό τραύμα και συγχρόνως σαν πρωταρχικό ερέθισμα, σπρώχνοντάς τους να καταπιαστούν με τη μαγγανεία των λέξεων, μήπως βρουν παρηγοριά. Ας προστεθεί η μυθική μας σιγουριά ότι στην Ελλάδα όποια πέτρα κι αν σηκώσεις, θα βρεις από κάτω έναν ποιητή να χαράζει ή να σκαλίζει ιάμβους και αναπαίστους επί του πρόσφορου λίθου. Και αν δεν κατέχει από αναπαίστους, όπως όλο και πιο συχνά συμβαίνει, θα σκαλίζει πρόζα πιστεύοντας πως χαράζει στίχους.

Η πιο όμορφη θάλασσα

Να γελάσεις απ' τα βάθη των χρυσών σου ματιών 
είμαστε μες στο δικό μας κόσμο 

Η πιο όμορφη θάλασσα 
είναι αυτή που δεν έχουμε ακόμα ταξιδέψει 
Τα πιο όμορφα παιδιά δεν έχουν μεγαλώσει ακόμα 
Τις πιο όμορφες μέρες μας 
δεν τις έχουμε ζήσει ακόμα 

Δευτέρα, 17 Φεβρουαρίου 2014

Γραμματική αναγνώριση

Μάντεψε τι σου περιγράφω ...


Στόχος του παιχνιδιού: να βρουν τα παιδιά τη λέξη της καρτέλας
Στόχος μαθησιακός: να αναγνωρίζουν τα παιδιά γραμματικά τα ουσιαστικά

Κυριακή, 16 Φεβρουαρίου 2014

Μπορούμε να διαβάσουμε τα βιβλία που θέλουμε;

της Βενετίας Αποστολίδου


  Σχεδιάζοντας ένα νέο μάθημα στο Πανεπιστήμιο, συνέτασσα έναν κατάλογο με προτεινόμενα βιβλία (μυθιστορήματα και συλλογές διηγημάτων Ελλήνων συγγραφέων, όλα εκδομένα μετά το 1974). Τα περισσότερα τα είχα στη βιβλιοθήκη μου, αγορασμένα στην ώρα τους. Οι φοιτητές όμως έπρεπε να τα αναζητήσουν τώρα σε βιβλιοθήκες και βιβλιοπωλεία· θα τα έβρισκαν; Οι βιβλιοθήκες του Πανεπιστημίου και οι δημοτικές της Θεσσαλονίκης είχαν μερικά αλλά ούτε όλα τα είχαν ούτε βέβαια σε πολλά αντίτυπα. ΄Εκανα βόλτα στα βιβλιοπωλεία και απελπίστηκα. Ακόμη και βιβλία που εκδόθηκαν το 2002 ή το 2005 δεν είναι διαθέσιμα. Ρώτησα αν μπορούμε να τα παραγγείλουμε. Δεν ήταν όλοι οι βιβλιοπώλες πρόθυμοι να εξυπηρετήσουν, ιδίως αν δεν σε ξέρουν.

Σάββατο, 15 Φεβρουαρίου 2014

Ο μαθητής ως αυριανός αναγνώστης

του Κώστα Λογαρά   Ο σημερινός μαθητής είναι ο αυριανός αναγνώστης. Σ’ αυτόν αναφέρεται η ετήσια έκθεση του ΟΟΣΑ : ‘ Οι Έλληνες μαθητές με χαμηλή επίδοση στην κατανόηση και την ανάγνωση κειμένου έχουν αυξηθεί κατά πολύ στη διάρκεια των τριών τελευταίων χρόνων. Η Ελλάδα, από την 25η θέση έφτασε στην 42η μεταξύ 65 χωρών’ επισημαίνει ο Διεθνής Οργανισμός και χτυπάει το καμπανάκι.
   Τα αποτελέσματα της έρευνας έχουν, ως γνωστό, τις χρόνιες αιτίες τους που οφείλονται στις παθογένειες του εκπαιδευτικού συστήματος. Αλλά, εξίσου φοβάμαι και τις περαιτέρω παρενέργειες.

Δεδομένα πολύ προσωπικά


    Τα προσωπικά δεδομένα είναι όλες οι πληροφορίες που αναφέρονται σ’ εσένα. Είναι το όνομά σου, η διεύθυνσή σου, ο αριθμός του κινητού σου, το σχολείο στο οποίο πηγαίνεις, τα μέρη όπου ταξιδεύεις, το προφίλ σου σε σελίδες κοινωνικής δικτύωσης, οι φωτογραφίες σου από πέρυσι το καλοκαίρι, το βίντεο της παρέας σου από το χθεσινό πάρτι...

   Πολλές από τις καθημερινές σου δραστηριότητες βασίζονται στην επεξεργασία των προσωπικών δεδομένων σου. Π.χ.:
• Η φόρμα που συμπληρώνεις για συμμετοχή σε κάποιο διαγωνισμό περιέχει προσωπικά στοιχεία: όνομα, τηλέφωνο, διεύθυνση και ηλικία.
• Το ίδιο συμβαίνει και κατά την εγγραφή σου σε ένα on-line κατάστημα.
• Το σχολείο σου κρατάει αρχεία με τους βαθμούς και τις επιδόσεις σου.
• Ο αθλητικός σύλλογος στον οποίο είσαι μέλος έχει στη διάθεσή του τα στοιχεία που έδωσες κατά την εγγραφή σου.
• Το προφίλ σου σε ιστοσελίδες κοινωνικής δικτύωσης περιέχει πληροφορίες για τους φίλους σου, τα ενδιαφέροντά σου, αλλά και άλμπουμ με φωτογραφίες σου.
• Το ηλεκτρονικό φόρουμ για μουσική που παρακολουθείς περιέχει στοιχεία για τη μουσική που σου αρέσει.

Πέμπτη, 13 Φεβρουαρίου 2014

Οι εξισώσεις ...

αυθεντικά έργα τέχνης


     Σε μερικούς ανθρώπους δεν υπάρχει διαφορά είτε βλέπουν έναν πίνακα του Βαν Γκογκ, είτε ακούνε Μπαχ, είτε κοιτάζουν το Πυθαγόρειο Θεώρημα. Τα μαθηματικά μπορούν να γοητεύσουν κάποιον -κατά προτίμηση έναν μαθηματικό που τα καταλαβαίνει!- τόσο πολύ που να διεγερθούν οι ίδιες περιοχές του εγκεφάλου του, οι οποίες ενεργοποιούνται και στη θέα ή την ακρόαση ενός μεγάλου έργου τέχνης.
   Αυτό διαπίστωσε μια νέα βρετανική επιστημονική έρευνα, σύμφωνα με την οποία όσοι θεωρούν πραγματικά όμορφες τις εξισώσεις, τις βλέπουν σαν αυθεντικά έργα τέχνης. Η νέα μελέτη ενισχύει τη θεωρία ότι υπάρχει μια ενιαία νευροβιολογική βάση για την ομορφιά και την αισθητική αντίληψη του ωραίου.

Το άλλο σου μισό . . .

Συμπόσιο

Τρίτη, 11 Φεβρουαρίου 2014

Ὅταν μιὰν ἄνοιξη


Ὅταν μιὰν ἄνοιξη χαμογελάσει
θὰ ντυθεῖς μία καινούργια φορεσιὰ
καὶ θὰ ῾ρθεῖς νὰ σφίξεις τὰ χέρια μου
παλιέ μου φίλε

Κι ἴσως κανεὶς δὲ σὲ προσμένει νὰ γυρίσεις
μὰ ἐγὼ νιώθω τοὺς χτύπους τῆς καρδιᾶς σου
κι ἕνα ἄνθος φυτρωμένο στὴν ὥριμη, 
πικραμένη σου μνήμη

Δευτέρα, 10 Φεβρουαρίου 2014

Το πρώτο βιβλίο που φοριέται
   Ένα βιβλίο που είναι βγαλμένο από τις σελίδες της επιστημονικής φαντασίας, δημιούργησαν ερευνητές του πανεπιστημίου ΜΙΤ των ΗΠΑ. «Φοριέται» στο σώμα του αναγνώστη και του επιτρέπει να νιώσει πάνω του στην κυριολεξία τα συναισθήματα των πρωταγωνιστών της πλοκής.
    Ο αναγνώστης φοράει ένα ειδικό γιλέκο, που περιέχει ηλεκτρονικούς αισθητήρες και άλλα ηλεκτρονικά εξαρτήματα και το οποίο συνδέεται με ένα βιβλίο «επαυξημένης πραγματικότητας», που κρατά στα χέρια του. Καθώς εξελίσσεται η πλοκή του βιβλίου, αυτό δημιουργεί μια σειρά από τεχνητές εμπειρίες (περιοδικές αλλαγές στη θερμοκρασία, δονήσεις πάνω στο σώμα, πρόκληση φωτισμού και ήχων κ.α.), που μεταφέρουν στον αναγνώστη αισθήσεις σχετικές με αυτό που διαβάζει, έτσι ώστε να μπαίνει καλύτερα στο «κλίμα» του βιβλίου.

Σάββατο, 8 Φεβρουαρίου 2014

Η ψευδαίσθηση του φεγγαριού

Moon illusion


   Έχετε παρατηρήσει ότι όταν το φεγγάρι βρίσκεται κοντά στον ορίζοντα φαίνεται μεγαλύτερο ενώ ψηλά στον ουρανό μικρότερο; Για αιώνες επιστήμονες προσπαθούν να εξηγήσουν αυτό το φαινόμενο μα οι απαντήσεις δε μοιάζουν ικανοποιητικές κι έτσι η αναζήτηση συνεχίζεται...

Βίντεο: Andrew Vanden Heuvel

Παρασκευή, 7 Φεβρουαρίου 2014

Η "Δυναμική Γη"   Το πρώτο βραβείο κέρδισε σε σχετικό διαγωνισμό ένα πραγματικά εκπληκτικό ντοκιμαντέρ που δείχνει με τον πλέον εντυπωσιακό τρόπο τα φαινόμενα αλληλεπίδρασης της Γης με τον Ηλιο. Πρόκειται στην ουσία για μια animated ταινία που τιτλοφορείται «Dynamic Earth» και έχει ως αφηγητή τον διάσημο Βρετανό ηθοποιό Λίαμ Νίσον. 

Επιζήσαντες του Μεγάλου Πολέμου

Έζησα στον Α' Παγκόσμιο Πόλεμο 

Ovsanna Kaloustian
    Πέντε μεγάλες ευρωπαϊκές εφημερίδες αναζήτησαν επιζώντες του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου. Οι δημοσιογράφοι βρήκαν κάποιους απ΄ αυτούς και κουβέντιασαν μαζί τους, σε μια βουτιά στο παρελθόν. Οδυνηρή και τρυφερή. Για μας συναρπαστική - ως την τελευταία λέξη.

Πώς επιβιώνουν τα δέντρα τον χειμώνα;

One minute earth


Πέμπτη, 6 Φεβρουαρίου 2014

Ο Μεγάλος Πόλεμος

1914 - 2014


      Φέτος γιορτάζονται με διάφορες εκδηλώσεις σε πολλές χώρες τα 100 χρόνια από την έναρξη του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου, του λεγόμενου Μεγάλου Πολέμου. 

Τετάρτη, 5 Φεβρουαρίου 2014

Τρίτη, 4 Φεβρουαρίου 2014

Τοίχοι επενδυμένοιΦιλοσοφία =
η τέχνη να είσαι στην ποίηση.
Η τέχνη να μην παραπονιέσαι
που εξακολουθείς να είσαι ποιητής`
να στηρίζεις τις προσπάθειες
αντί να χτυπάς το κεφάλι
σε τοίχους επενδυμένους
από την “αιφνίδια επικαιρότητα.'
Ειδικότερα: η ακαθόριστη
προσπάθεια να σκεφτείς
τους λόγους της καταστροφής
από την λογοτεχνία. Η λογοτ.

Δευτέρα, 3 Φεβρουαρίου 2014

Άγνωστη Σαπφώ

Δυο νέα ποιήματα ήρθαν στο φως    Αυτοί που αγαπούν τα γράμματα ίσως να έμαθαν ότι τον τελευταίο καιρό ανακαλύφθηκαν τμήματα από δύο άγνωστα ποιήματα της Σαπφώς, της αρχαίας ποιήτριας του 7ου αιώνος π.Χ. από την Λέσβο. Το ένα από τα ποιήματα είναι σε πολύ καλή κατάσταση και πρόκειται να συνεισφέρει με τρόπο σημαντικό σε όσα γνωρίζουμε για την Σαπφώ και το έργο της. Μέχρι τώρα είναι ελάχιστα τα σαπφικά έργα που έχουν βρεθεί.

Σάββατο, 1 Φεβρουαρίου 2014

Καλλιεργώντας λαχανικά σε καταφύγιο του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου

Λονδίνο  Δύο επιχειρηματίες εγκαινίασαν την πρώτη υπόγεια φάρμα του Λονδίνου, σε ένα καταφύγιο του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, με διακηρυγμένο στόχο να ενισχύσουν μακροπρόθεσμα τη βιωσιμότητα του συστήματος τροφίμων της βρετανικής πρωτεύουσας.
    Σε συνεργασία με το - βραβευμένο με δύο αστέρια Michelin - σεφ Μισέλ Ρου Τζούνιορ, οι Στίβεν Ντινγκ και Ρίτσαρντ Μπάλαρντ δημιούργησαν τη φάρμα τους στο δαιδαλώδες δίκτυο σηράγγων του Λονδίνου, σε βάθος 33 μέτρων, κάτω από τη Northern Line του μετρό. Βότανα, βλαστοί, λαχανικά-μινιατούρες και άλλες νοστιμιές για απαιτητικούς ουρανίσκους θα αρχίσουν να διοχετεύονται μέσα στο τρέχον έτος σε εστιατόρια, σούπερ μάρκετ και χονδρεμπόρους.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...