Τρίτη, 2 Δεκεμβρίου 2014

Η δημόσια βιβλιοθήκη της Νέας Υόρκης ... πραγματικά δημόσια

Περί βιβλιοθηκών...και κοινωνικής ένταξης   Ο μετανάστης εγκαθίσταται στη χώρα υποδοχής του. Ένα από τα βασικά προβλήματα που τον απασχολούν είναι και η γλώσσα. Να μπορεί να επικοινωνήσει με το περιβάλλον του. Τι πιο φυσικό λοιπόν να απευθυνθεί στη βιβλιοθήκη της γειτονιάς του. Και εκεί όχι μόνο να βρει μαθήματα για τη γλώσσα, αλλά επίσης να μάθει για τον πολιτισμό, την κουλτούρα, το σύστημα διακυβέρνησης και τις δομές εκπαίδευσης της χώρας. Πολλαπλά ωφελημένος, να μπορεί πλέον να χρησιμοποιήσει όλη την ποικιλία πηγών της βιβλιοθήκης που θα τον βοηθήσουν να διαχειριστεί και να αντιμετωπίσει όλα τα παραπάνω. Και βασικότερο όλων: όλα αυτά δωρεάν.
   Ακούγεται εξωπραγματικό, αλλά αυτή είναι η καθημερινότητα της Δημόσιας Βιβλιοθήκης της Νέας Υόρκης. Μιας πόλης της οποίας το 29% του πληθυσμού είναι μετανάστες πρώτης γενιάς, της οποίας σχεδόν ο μισός πληθυσμός μιλάει άλλη γλώσσα από την αγγλική στο σπίτι του και που αυτοί αντιπροσωπεύουν ταυτόχρονα το 43% του εργατικού δυναμικού της πόλης. Να μια λειτουργία της λαϊκής βιβλιοθήκης οργανικά συνδεδεμένη με το κοινωνικό γίγνεσθαι της κοινότητας που καλείται να εξυπηρετήσει. Και μάλιστα τόσο επιτυχημένη λειτουργία, ώστε πλέον για να συμμετάσχει κάνεις σε αυτή μπαίνει σε κλήρωση γιατί οι αιτήσεις είναι πολύ περισσότερες από τις διαθέσιμες θέσεις.


   Τι κάνει αυτό το πρόγραμμα τόσο επιτυχημένο; Καταρχήν η δωρεάν προσφορά του. Όλες οι υπηρεσίες βιβλιοθηκών, παραδοσιακά, παρέχονται δωρεάν. Πέρα από αυτό, όμως, είναι σημαντικό το ότι συνδυάζει το μάθημα της γλώσσας με την ίδια τη φύση της βιβλιοθήκης και κατ' επέκταση με την κουλτούρα και τον πολιτισμό της χώρας με τρόπο αβίαστο και απλό. Χρησιμοποιείς δημόσιες δομές της πόλης και φέρνεις σε επαφή τους μόνιμους κατοίκους με τους μετανάστες σε ένα φιλικό και ευπρόσδεκτο περιβάλλον. Δεν δημιουργείς «δομές - γκέτο» μόνο για μετανάστες, γιατί αναπόδραστα θα αποτύχεις. Χρησιμοποιείς το σύνολο του πολιτισμού σου και της κουλτούρας σου ως εργαλείο κοινωνικής ένταξής τους. Απλό και αποτελεσματικό.
    Όταν ανάβει λοιπόν η κουβέντα για τον ρόλο της λαϊκής βιβλιοθήκης στην εποχή μας, σε μία χώρα υποδοχής μεταναστών σαν τη δική μας, οι απαντήσεις ίσως είναι πιο απλές από τις σοφιστικέ ρητορείες και τις μεταμοντέρνες αιτιάσεις. Και αν οι μετανάστες αποτελούν ένα οφθαλμοφανές παράδειγμα προγραμμάτων κοινωνικής ένταξης που θα έπρεπε οι βιβλιοθήκες στα καθ' ημάς να προσφέρουν, μπορούμε να σκεφτούμε για πάμπολλες κοινωνικές ομάδες που αντιμετωπίζουν τον αποκλεισμό. Και οι καταπληκτικές δράσεις μεμονωμένων βιβλιοθηκών που προσφέρουν τέτοιου τύπου προγράμματα στις πόλεις τους απλώς αυξάνουν την ανάγκη αυτό να γίνεται συντονισμένα και σε όλη την επικράτεια. Περί ελληνικών δράσεων όμως σε προσεχές σημείωμά μας.

Πηγή: Αυγή
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...