Σάββατο, 6 Δεκεμβρίου 2014

Παίζοντας με τα πρωτόνια

                     στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση


   Την περασμένη άνοιξη τονίστηκαν ιδιαίτερα οι δραστηριότητες της Τίνας Νάντσου, εκπαιδευτικού πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης στη Σχολή Χιλλ στην Αθήνα, η οποία σε συνεργασία με το CERN, εγκαινίασε το πρόγραμμα "Παίζοντας με τα πρωτόνια" με στόχο να ενσταλάξει στους μαθητές και τις μαθήτριές της τον ενθουσιασμό για τη φυσική. Το ακόλουθο ντοκιμαντέρ παρουσιάζει την εξέλιξη αυτού του προγράμματος από τη γέννησή του, στην τάξη της κ. Νάντσου, έως την επίσκεψη 12 τυχερών μαθητών/ τριών της τάξης στις εγκαταστάσεις του CERN.
                   
                      
                                                    Βίντεο: Στέλλα Τσικρικά
  
     Το πρόγραμμα ξεκίνησε τον Σεπτέμβριο της περσινής σχολικής χρονιάς και συνεχίστηκε καθόλη τη διάρκεια του έτους. "Εστιάζουμε στη διαδικασία και όχι στο αποτέλεσμα, επιτρέποντας στους μαθητές και τις μαθήτριες να δοκιμάσουν, να πειραματιστούν και να μάθουν από τα λάθη τους", αναφέρει η Νάντσου και συνεχίζει "Δημιουργώντας εμπνευσμένες και μοναδικές μακέτες, για παράδειγμα, τα παιδιά μαθαίνουν να οπτικοποιούν τις ιδέες τους ενώ ταυτόχρονα αναπτύσσουν δεξιότητες επίλυσης προβλημάτων. Όλα αυτά σε μια ομαδοσυνεργατική και διασκεδαστική ατμόσφαιρα".


   Το πρόγραμμα χαίρει, επίσης, της υποστήριξης του καθηγητή Δημήτρη Νανόπουλου, Texas A&M University in the US, επιστημονικού εκπροσώπου της Ελλάδας στο CERN.
   Ο Άγγελος Αλεξόπουλος επισημαίνει ότι η παροχή κινήτρων κι έμπνευσης στην επόμενη γενιά επιστημόνων αποτελεί κλειδί για τη Ελλάδα, δεδομένου ότι ερευνητές φεύγουν προκειμένου να βρουν δουλειά κάπου άλλου. "Η χώρα αυτή τη στιγμή δοκιμάζεται από διαρροή μυαλών, γεγονός που κάνει προγράμματα σαν κι αυτό ακόμη πιο σημαντικά".
   Ο στόχος του project "Παίζοντας με τα πρωτόνια" είναι να καταστεί παράδειγμα μιας καλής πρακτικής ώστε να συμβάλλει στη διάδοση δημιουργικών και ομαδοσυνεργατικών προσεγγίσεων στη διδασκαλία της σύγχρονης φυσικής στα δημοτικά σχολεία όλης της Ελλάδας κι έπειτα ακόμη πιο μακρυά.

Πηγή: CERN
Μετάφραση: Χρύσα Πιπιλή
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...