Τρίτη, 16 Δεκεμβρίου 2014

Ποιος κυβερνάει τον κυβερνοχώρο;

Τίνος είναι το διαδίκτυο;


Ξεκίνησε μικρό και κατέληξε γίγαντας. Σε ποιον όμως ανήκει; Το Διαδίκτυο, μέρος της καθημερινής μας ζωής, έχει άμεση ανάγκη από έναν οργανισμό διακυβέρνησης


    Σύμφωνα με μια διεθνή έρευνα κοινής γνώμης που πραγματοποιήθηκε σε 24 χώρες και σε δείγμα 23.376 ανθρώπων, η φτηνή πρόσβαση στο Διαδίκτυο πρέπει να συνιστά ένα από τα αναγνωρισμένα ανθρώπινα δικαιώματα, καθώς συνδέεται με τις πολιτικές ελευθερίες και την οικονομική ευημερία.
    Η έρευνα της εταιρείας CIGI-Ipsos, που διενεργήθηκε στο διάστημα 7 Οκτωβρίου έως 12 Νοεμβρίου και παρουσιάστηκε σε συνέδριο στην Οτάβα του Καναδά σχετικά με τη διοίκηση του Ιντερνετ, εκτιμά, μεταξύ άλλων, ότι το ένα τρίτο περίπου του πληθυσμού της Γης, γύρω στα 2,3 δισεκατομμύρια άνθρωποι, είναι πλέον δικτυωμένο.
   Η έρευνα δείχνει ότι οι περισσότεροι άνθρωποι δηλώνουν αρνητικοί στο ενδεχόμενο κάποιο κράτος ή οργανισμός να ελέγχει το Ιντερνετ, καθώς κάτι τέτοιο θα εγκυμονούσε κινδύνους για τον ελεύθερο λόγο.
    Η Παγκόσμια Επιτροπή για τη Διακυβέρνηση του Διαδικτύου, που προεδρεύεται από τον Σουηδό πρώην πρωθυπουργό Καρλ Μπιλντ και η οποία διοργανώνει τη διεθνή συνάντηση, πρόκειται να παρουσιάσει το 2016 τις προτάσεις της για το ποιος και πώς θα «κυβερνά» το παγκόσμιο Διαδίκτυο.


Πόσο συμφωνείτε με τη δήλωση:
Η άνετη πρόσβαση στο διαδίκτυο θα πρέπει να αποτελεί βασικό ανθρώπινο δικαίωμα; 
    Πάνω από το 80% των ερωτηθέντων απάντησαν ότι η πρόσβαση στο Διαδίκτυο αποτελεί «κλειδί» για το οικονομικό μέλλον τους και για την επιβίωσή τους, ότι είναι πολύ σημαντική για την ελεύθερη πολιτική έκφραση και γενικά για την ελευθερία του λόγου και ότι, συνεπώς, θα πρέπει να αποτελεί βασικό ανθρώπινο δικαίωμα. Οι χρήστες στην Αφρική και στη Μέση Ανατολή κατεξοχήν έχουν αυτή την άποψη.
    Ομως το κοινό εμφανίζεται αβέβαιο και μοιρασμένο για το πώς θα έπρεπε να γίνεται η διακυβέρνηση του Διαδικτύου σε διεθνές επίπεδο. Το 57% εμπιστεύονται περισσότερο έναν συνδυασμό τεχνικών ειδικών, μηχανικών και μη κυβερνητικών οργανισμών, που θα θέτουν τους κανόνες και τις προδιαγραφές του Ιντερνετ παγκοσμίως. Το 36%, από την άλλη, θα προτιμούσαν τον ηγετικό ρόλο να αναλάβει ο ΟΗΕ.
    Τα δύο τρίτα των χρηστών παγκοσμίως (64%) δηλώνουν ολοένα πιο ανήσυχοι για την προστασία των προσωπικών δεδομένων τους, φοβούμενοι ιδιαίτερα την κλοπή τραπεζικών στοιχείων, φωτογραφιών, μηνυμάτων κ.ά. Ανησυχούν επίσης για την κυβερνοκατασκοπία και την κυβερνητική λογοκρισία στο Διαδίκτυο.
    Συγκριτικά, οι λιγότερο ανήσυχοι για τα παραπάνω είναι οι Βορειοαμερικανοί (35%) και οι Ευρωπαίοι (36%), είναι όμως και οι πιο επιφυλακτικοί από όλους στο να δημοσιοποιήσουν και να μοιραστούν προσωπικά δεδομένα τους στο Διαδίκτυο.
    Η απάντηση για το ποιος θα «κυβερνά» το Διαδίκτυο δεν είναι πια προφανής. Πριν από είκοσι χρόνια θα απαντούσαμε πολύ απλά: κανένας. Το Διαδίκτυο ήταν έτσι φτιαγμένο που δεν είχε «αφεντικό» στο κεφάλι του. Τα πράγματα άλλαξαν, όμως. Γιατί από τη μία είναι πολλοί οι μνηστήρες για την πολύφερνη νύφη και ο καθένας κοιτάει με μισό μάτι τον άλλο. Και από την άλλη, κάποιος πρέπει να είναι εγγυητής της ισότητας αλλά και της ασφάλειας. Ενας διεθνής οργανισμός θα πρέπει να το αναλάβει. Καινούργιος; Παλιός; Το σίγουρο είναι ότι οτιδήποτε γίνει θα πρέπει να γίνει με διαφάνεια.
    Οσο για την ασφάλεια, είναι το πιο σύντομο ανέκδοτο. Το δίκτυο ARPANET, ο πατέρας του Διαδικτύου, φτιάχτηκε ακριβώς γι' αυτόν τον λόγο, για να είναι το ασφαλέστερο δυνατόν. Να μην μπορεί να δεχτεί επίθεση και με την καταστροφή κάποιου «κέντρου» να διαλύσει ολόκληρο. Πενήντα χρόνια μετά, δεν χρειάζεται καμία επίθεση σε «κέντρο» αλλά στο ίδιο το δίκτυο, με τα ίδια του τα όπλα για να καταστραφεί το σύμπαν. Και η διαφορά από τότε είναι ότι δεν μπορούμε να κάνουμε πια χωρίς αυτό. Οχι μόνο εμείς οι ιδιώτες αλλά κυρίως οι εταιρείες, οι οργανισμοί και οι κυβερνήσεις.
    Αυτοί είναι που θα πρέπει να φροντίσουν για τη διακυβέρνησή του με τρόπο ανοιχτό, δημοκρατικό και ισότιμο.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...