Τετάρτη, 17 Δεκεμβρίου 2014

Χριστούγεννα στην τάξη

ιδέες για τις ημέρες πριν τις διακοπές των Χριστουγέννων1. Ζεστή σοκολάτα
   Το μόνο που χρειάζεστε είναι μια κατσαρόλα, ένα κουτάκι γάλα εβαπορέ, κακάο και νερό τόσο όσα τα ποτήρια σοκολάτας που θέλετε να φτιάξετε. Παρασκευάστε τη σοκολάτα μέσα στην τάξη την ώρα που τα παιδιά θα στολίζουν ή θα παρακολουθούν κάποια ταινία με θέμα τα Χριστούγεννα. Μπορούν, επίσης, όσοι επιθυμούν να αναλάβουν το ανακάτεμα, το γέμισμα των ποτηριών και το μοίρασμα στα παιδιά της τάξης. Καλή σας απόλαυση!

2. Χειροποίητες μπάλες
    Θα χρειαστείτε χαρτί (ανακυκλώστε εφημερίδες και περιοδικά), ατλακόλ και υφάσματα ή πολύχρωμα χαρτιά περιτυλίγματος. Σχηματίστε με τα χαρτιά μια μπάλα και περάστε τη με την κόλλα. Έπειτα, διακοσμήστε τη με τα υφάσματα ή τα χαρτιά της αρεσκείας σας.

3. Κάρτες για εμάς  
   Τι πιο όμορφο από το να λάβω μέσα στις γιορτές μια χριστουγεννιάτικη κάρτα από έναν/ μια συμμαθητή/τριά μου; Το κάθε παιδί αναλαμβάνει να φτιάξει μια χριστουγεννιάτικη κάρτα, να τη γεμίσει με ευχές και να την κλείσει σε έναν φάκελο στον οποίο θα αναγράφει τη διεύθυνσή του. Απαραίτητα υλικά είναι τα χαρτιά ή χαρτόνια, ξυλομπογιές, μαρκαδόροι, κορδέλες και ό,τι άλλο μπορεί να σκεφτεί κάποιος για τη διακόσμηση μιας κάρτας. Μόλις ετοιμαστούν όλοι οι φάκελοι, ο δάσκαλος αναλαμβάνει να γράψει τυχαία τις διευθύνσεις των παραληπτών στους φακέλους και να τους ταχυδρομήσει. Μέσα σε λίγες ημέρες, το κάθε παιδί θα λάβει στο σπίτι του μια κάρτα από κάποιον/α συμμαθητή/ τριά του.

4. Στολίδια από τσόχα
    Πολύτιμα υλικά για αυτή την κατασκευή είναι τσόχες, βαμβάκι, κλωστές και βελόνα. Αρκεί τα παιδιά να κόψουν δυο κομμάτια τσόχας σε χριστουγεννιάτικα σχέδια που προτιμούν, δέντρα, καμπάνες, μπάλες και άλλα. Στη συνέχεια ξεκινούν να ράβουν περιμετρικά τις τσόχες μεταξύ τους. Μόλις το ράψιμο φτάσει στη μέση της κατασκευής γεμίζουν τις τσόχες με βαμβάκι κι έπειτα ολοκληρώνουν το ράψιμο.

5. Παραμύθια  
    Ευκαιρία για διάβασμα!! Καλέστε τα παιδιά να φέρουν στην τάξη τα αγαπημένα τους χριστουγεννιάτικα παραμύθια. Μπορείτε να κάνετε ένα σωρό δραστηριότητες με αυτά: διαβάστε ένα κάθε μέρα για να ξεκινήσετε όμορφα, βάλτε τα παιδιά να διαβάσει το ένα στο άλλο το αγαπημένο του παραμύθι, αναθέστε στα μεγαλύτερα παιδιά να διαβάσουν τα παραμύθια στα μικρότερα, διαβάστε ένα τυχαίο απόσπασμα από το κάθε παραμύθι και συνθέστε ένα καινούριο (σίγουρα θα γελάσετε πολύ με αυτή τη δράση), ζητήστε στους/ τις μαθητές/ τριες να εικονογραφήσουν την αγαπημένη τους σκηνή και διακοσμήστε τους τοίχους της τάξης σας με αυτές, προσπαθήστε να βρείτε ποιο παραμύθι ανήκει σε ποιον.

6. Χριστούγεννα ανά τον κόσμο
    Πώς γιορτάζουν τα Χριστούγεννα στα υπόλοιπα μέρη του κόσμου; Αναθέστε στα παιδιά να βρουν πληροφορίες και να οργανώσουν παρουσιάσεις, διαβάστε κάθε μέρα και για ένα διαφορετικό έθιμο, δημιουργήστε ένα κυνήγι θησαυρού με θέμα "Χριστούγεννα στον κόσμο". Έπειτα, αναζητήστε διαφορές κι ομοιότητες και διαλέξτε το μέρος όπου ο καθένας/ η καθεμία θα ήθελα να επισκεφθεί έστω και για μια φορά κάποια Χριστούγεννα.

7. Πρωινό όλοι μαζί
    Κλείστε τη χρονιά που φεύγει με ένα καλό πρωινό! Ζητήστε από τα παιδιά να φέρουν στην τάξη τα υλικά που αποτελούν το αγαπημένο τους πρωινό: πορτοκάλια, ψωμί, μαρμελάδες, δημητριακά, χυμοί, γάλα, μπολ, κουτάλια... Αναθέστε, επιπλέον, σε ορισμένα παιδιά να φέρουν τραπεζομάντηλα, χαρτοπετσέτες, πλαστικά ποτήρια. Ενώστε τα θρανία, απλώστε τα καλούδια και απολαύστε ένα αλλιώτικο πρωινό όλοι μαζί!

8. Ταινίες
     Λατρεμένη, απολαυστική συνήθεια! Αποχαιρετήστε τη χρονιά με την προβολή μιας χριστουγεννιάτικης ταινίας, την οποία θα απολαύσετε όλοι μαζί. Δείτε τα "Πολικό Εξπρές", ¨Μόνος στο σπίτι", "Ο γιος του Άι Βασίλη", "Πήτερ Πάν", "Χριστουγεννιάτικη Ιστορία", "Χριστουγεννιάτικος εφιάλτης", "Ο μάγος του Όζ", "Ο κατεργάρης των Χριστουγέννων" και πολλές πολλές άλλες.

Κείμενο, ιδέες: Χρύσα Πιπιλή  
    
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...