Δευτέρα, 20 Οκτωβρίου 2014

Xόμπιτ

Βιβλία  για . . . φάγωμα


Συγγραφέας: Τόλκιν
Εκδόσεις: Κέδρος
Σελίδες: 378
Ιδανικό για: Στ΄τάξη Δημοτικού και Γυμνάσιο

* πρόκειται για ένα βιβλίο που θα σας κρατήσει συντροφιά καθόλη τη διάρκεια της χρονιάς. Επιπλέον, μπορούν να προβληθούν στα παιδιά οι ταινίες που δημιουργήθηκαν με αφορμή το βιβλίο. Είναι ωφελιμότερο το βιβλίο να προηγηθεί των ταινιών.

Λίγα λόγια για το βιβλίο:


  "Ο Μπίλμπο είναι ένα χόμπιτ που απολαμβάνει μια άνετη, χωρίς ιδιαίτερες φιλοδοξίες ζωή. Σπάνια απομακρύνεται από την αποθήκη ή το κελάρι του. Η ηρεμία του διακόπτεται όταν μια μέρα στο κατώφλι του εμφανίζεται ο μάγος Γκάνταλφ και μια παρέα νάνων για να τον παρασύρουν σε μια περιπέτεια. Το σχέδιό τους είναι ν' αρπάξουν το θησαυρό που φυλάει ένας τεράστιος, πολύ επικίνδυνος Δράκος. Ο Μπίλμπο στην αρχή δεν είναι πρόθυμος να πάρει μέρος στην αναζήτηση του θησαυρού. Εκπλήσσει όμως τους πάντες, ακόμα και τον ίδιο του τον εαυτό, όταν αποκαλύπτεται πόσο πολυμήχανος είναι, και πόσο φοβερές ιδέες και ικανότητες έχει σαν διαρρήκτης."

Υπόθεση: 

   Ο Μπίλμπο Μπάγκινς είναι ένα καλόβολο μεσήλικο χόμπιτ που απολαμβάνει χωρίς ενοχές τις μικρές χαρές της άνετης καθημερινής ζωής: καπνίζει την πίπα του καθισμένος μπροστά στη φωτιά και απολαμβάνει το ωραίο γεύμα του. Η ηρεμία του όμως διακόπτεται ξαφνικά, όταν μια μέρα στο κατώφλι του σπιτιού του εμφανίζονται ο μάγος Γκάνταλφ και μια παρέα νάνων, οι οποίοι κάνουν τα πάντα για να τον παρασύρουν σε μια περιπέτεια με ανυπολόγιστες συνέπειες για όλους. 
  Το σχέδιό τους είναι να αρπάξουν το θησαυρό που φυλάει ο Δράκος Σμάουγκ (Νοσφιστής), με τον οποίο ο Θόριν Δρύασπις, μέλος της παρέας των νάνων και κληρονόμος του Βασιλείου των Νάνων, έχει ανοιχτούς λογαριασμούς από το παρελθόν. Ο Μπίλμπο Μπάγκινς δεν έχει καμιά όρεξη να εγκαταλείψει το ειδυλλιακό χωριό του Σάιρ. Όμως, όσον αφορά την καταγωγή του, ο Μπίλμπο είναι κατά το ήμισυ Τουκ, ένα γένος ονειροπόλο, που διψάει για ηρωικά κατορθώματα. Έτσι η προοπτική του ταξιδιού αφυπνίζει τον κρυμμένο εαυτό του και τον ωθεί να συμφωνήσει και να πάρει μέρος σε μια περιπέτεια που ξεπερνάει κάθε φαντασία.
    Το προοίμιο της μνημειώδους τριλογίας Ο Άρχοντας των Δαχτυλιδιών είναι μια ανεπανάληπτη περιπέτεια φαντασίας και συνάμα ένα αξέχαστο ηρωικό παραμύθι που εδώ και πολλές δεκαετίες καθηλώνει και γοητεύει μικρούς και μεγάλους.

Ιδανικό για τάξη, διότι:

   Το βιβλίο διαθέτει καταπληκτικές περιγραφές τόπων αλλά και καταστάσεων. Επίσης, τα παιδιά έχουν την ευκαιρία να θαυμάσουν την εξέλιξη των ηρώων, τις διακυμάνσεις των συναισθημάτων τους καθώς και τη σχέση που αναπτύσσουν μέσα από τις δοκιμασίες που περνούν. Η συνεχής εγρήγορση στην οποία τίθεται ο αναγνώστης ήδη από τις πρώτες σελίδες χάρη στις εναλλαγές της πλοκής διατηρεί αμείωτο το ενδιαφέρον παρά τον όγκο του βιβλίου. Άλλωστε, η ίδια η περιπέτεια κατορθώνει να κεντρίσει την προσοχή των παιδιών και να τα μαγέψει μέχρι να φτάσει πια στο τέλος της. 

Λίγα λόγια για τον συγγραφέα:

   Ο Τζον Ρόναλντ Ρούελ Τόλκιν (John Ronald Reuel Tolkien) (1892-1973) ήταν εξέχων και διαπρεπής Άγγλος φιλόλογος και συγγραφέας. Έγινε ευρέως γνωστός το 1954, όταν εκδόθηκε Ο Άρχοντας των Δαχτυλιδιών, το πιο διάσημο βιβλίο του, το οποίο μαζί με τα συναφή Σιλμαρίλλιον, Το Χόμπιτ ξεκίνησαν ουσιαστικά ένα λογοτεχνικό είδος, την φανταστική λογοτεχνία στη σύγχρονη εποχή. Τα βιβλία αυτά διαδραματίζονται σε έναν φανταστικό κόσμο επινόησης του συγγραφέα, που πολύ συχνά ονομάζεται "Μέση Γη" (σημ: ωστόσο αυτή η ονομασία δεν είναι απόλυτα ακριβής μέσα στο μύθο του Τόλκιν) ο οποίος είναι ένας κόσμος που προσομοιάζει τη Μεσαιωνική Ευρώπη, όπου όμως η μαγεία υπάρχει και πέρα από τους ανθρώπους υπάρχουν και φυλές άλλων μυθικών πλασμάτων.
   Τα βιβλία του έχουν μεταφραστεί σε αρκετές γλώσσες και διαβάζονται ακόμα και σήμερα. Εκτός από μυθιστορήματα, έχει γράψει και ορισμένες μελέτες πάνω στα παραμύθια και αρκετές ποιητικές συλλογές.


Κριτικές

Γιώργος Παναγιωτάκης


"Έχει οικονομία στην αφήγηση , κομψό βρετανικό ύφος –το οποίο μεταφέρθηκε όμορφα στα ελληνικά από τις Α. Γαβριηλίδη και Χ. Δεληγιάννη- και χαρακτήρες που δεν μένουν στατικοί, αλλά εξελίσσονται στη διάρκεια της περιπέτειας. Για παράδειγμα, ο κεντρικός ήρωας, ο διάσημος πλέον Μπίλμπο Μπάγκινς, ξεκινάει σαν ένας βολεμένος καλοπερασάκιας και έπειτα από ένα ταξίδι μάθησης και αυτογνωσίας στα επικίνδυνα μονοπάτια της Μέσης Γης, επιστρέφει σοφότερος και πιο δυνατός. Έτσι, το «Χόμπιτ», εκτός από μια συναρπαστική περιπέτεια φαντασίας είναι και ένα υποδειγματικό μυθιστόρημα ενηλικίωσης".


Διαβάστε, επίσης: New York Times
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...