Δευτέρα, 22 Σεπτεμβρίου 2014

Παιχνίδι με την Ελληνική Επανάσταση

Ιστορία Στ' τάξης δημοτικού


Στόχος του παιχνιδιού: να βρουν όσα περισσότερα ονόματα προσώπων μπορούν από όσα αναγράφονται στις καρτέλες
Στόχος μαθησιακός: να εξοικειωθούν και να μάθουν τα παιδιά πληροφορίες για τις προσωπικότητες του Αγώνα
Προετοιμασία: Φτιάχνουμε κάρτες χρωματιστές στις οποίες σημειώνουμε τα ονόματα των προσωπικοτήτων που διαδραμάτισαν κάποιο ρόλο στην Επανάσταση του 1821.
Πώς παίζεται: Τα παιδιά χωρίζονται σε ομάδες και παίζουν με σειρά που ορίζουμε. Το παιχνίδι έχει τρεις γύρους. Ο κάθε γύρος διαρκεί μέχρι να τελειώσουν όλες οι κάρτες από τη στοίβα. Η κάθε ομάδα έχει στη διάθεσή της 3 λεπτά. Έπειτα συνεχίζει η επόμενη ομάδα. 

πρώτος γύρος
Στον πρώτο γύρο, ένα μέλος της ομάδας προσπαθεί να μιλήσει για το πρόσωπο, το όνομα του οποίου αναγράφεται στην καρτέλα, χωρίς να πει το όνομά του. Μπορεί να δώσει πληροφορίες γι' αυτό και να αναφέρει ό,τι θεωρεί ότι μπορεί να βοηθήσει τα άλλα μέλη της ομάδας του να βρουν για ποιο πρόσωπο μιλάει. Ο κανόνας αυτού του γύρου είναι ότι, εάν η ομάδα δε βρίσκει το σωστό όνομα, ο παίκτης δεν έχει τη δυνατότητα να αλλάξει κάρτα αλλά θα πρέπει να δώσει πρόσθετες πληροφορίες γι' αυτή που ήδη κρατάει στα χέρια του. Κάθε φορά που κάποιος/α από την ομάδα βρίσκει το σωστό πρόσωπο, τότε η κάρτα παραμένει στην ομάδα. Όταν περάσει ο χρόνος, σειρά έχει η επόμενη ομάδα. Μόλις τελειώσουν όλες οι κάρτες, ολοκληρώνεται ο γύρος. Η κάθε ομάδα μετράει τον αριθμό καρτών που συγκέντρωσε. Οι κάρτες μαζεύονται σε στοίβα και ανακατεύονται.

δεύτερος γύρος
Σε αυτόν τον γύρο, ένα μέλος της ομάδας προσπαθεί να βοηθήσει τα άλλα μέλη να βρουν το πρόσωπο της κάρτας αλλά χρησιμοποιώντας μόνο μια λέξη. Χρειάζεται, λοιπόν, να διαλέξει κάτι χαρακτηριστικό/ αντιπροσωπευτικό του προσώπου ώστε αυτό να γίνει εύκολα αντιληπτό. Εάν η ομάδα δυσκολεύεται να βρει το σωστό πρόσωπο, τότε υπάρχει η δυνατότητα να αλλάξει κάρτα και να περάσει στην επόμενη ή ακόμη και να παραλείψει κάποια κάρτα. Όταν περάσει ο χρόνος, σειρά έχει η επόμενη ομάδα. Μόλις τελειώσουν όλες οι κάρτες, ολοκληρώνεται ο γύρος. Η κάθε ομάδα μετράει τον αριθμό καρτών που συγκέντρωσε. Οι κάρτες μαζεύονται σε στοίβα και ανακατεύονται.

τρίτος γύρος
Στον τελευταίο γύρο το μέλος της ομάδας που έχει στα χέρια του τις κάρτες κάθε φορά πρέπει να κάνει παντομίμα ώστε να μαντέψουν τα υπόλοιπα μέλη το πρόσωπο το οποίο περιγράφει. Εάν η ομάδα δυσκολεύεται να βρει το σωστό πρόσωπο, τότε υπάρχει η δυνατότητα να αλλάξει κάρτα και να περάσει στην επόμενη ή ακόμη και να παραλείψει κάποια κάρτα. Όταν περάσει ο χρόνος, σειρά έχει η επόμενη ομάδα. Μόλις τελειώσουν όλες οι κάρτες, ολοκληρώνεται ο γύρος. Η κάθε ομάδα μετράει τον αριθμό καρτών που συγκέντρωσε. Οι κάρτες μαζεύονται σε στοίβα και ανακατεύονται.

Νικήτρια είναι η ομάδα που έχει συγκεντρώσει και στους τρεις γύρους τις περισσότερες κάρτες.ιδέα, υλοποίηση: Χρύσα Πιπιλή
εμπνευσμένο από επιτραπέζιο παιχνίδι
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...