Τρίτη, 2 Σεπτεμβρίου 2014

"Αυγά σου καθαρίζουνε;"

από πού προήλθε η φράση;


    Μια φορά τον χρόνο, οι Ρωμαίοι γιόρταζαν προς τιμήν του Διονύσου και της Αφροδίτης με έναν πολύ παράξενο τρόπο. Κάθε 15η Μαϊου, ο λαός έβγαινε στις πλατείες και άρχιζε τον πετροπόλεμο με ... αυγά μελάτα! Χιλιάδες αυγά ξοδεύονταν εκείνη την ημέρα για διασκέδαση και ο κόσμος γελούσε ξεφρενιασμένα. Τα γέλια εξακολουθούσαν για ολόκληρες βδομάδες. 

   Στη γιορτή αυτή έπαιρναν μέρος τόσο πολίτες κατώτερης κοινωνικής θέσης όσο και ανώτεροι κρατικοί υπάλληλοι, στρατηγοί, άρχοντες, Ρωμαίες δέσποινες και ορισμένες φορές αυτοκράτορες. Ο αυγοπόλεμος, για παράδειγμα ήταν μια από τις μεγάλες αδυναμίες του Νέρωνα, ο οποίος συνήθιζε να πετάει αυγά στους αξιωματικούς και τους ακόλουθους των ανακτόρων του χωρίς να είναι η ημέρα της γιορτής. 
    Στο Βυζάντιο φαίνεται ότι η γιορτή έγινε της μόδας αλλά για μικρό χρονικό διάστημα. Σε πολλά βυζαντινά κείμενα αναφέρεται συχνά αλλά μονάχα με δυο - τρία λόγια. Έτσι, από το περίεργο αυτό έθιμο έμεινε η φράση "αυγά σου καθαρίζουνε;", την οποία χρησιμοποιούμε όταν βλέπουμε κάποιον να γελά δυνατά χωρίς λόγο κι αφορμή.

Πηγή : Νατσούλης Τ. , (1995), Λέξεις και φράσεις παροιμιώδεις, Αθήνα: Σμυρνιωτάκης

      
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...