Δευτέρα, 1 Σεπτεμβρίου 2014

Πολύ αργά για μάθηση;

Άνθρωποι που πέτυχαν παρά την ηλικία τους
με ένα πληροφοριακό γράφημα...

Το σχολείο είναι μια μηχανή, η γνώση όχι

   Από τον 19ο αιώνα, όταν η εκπαίδευση αρχικά διαμορφώθηκε, η γνώση στον κοινό νου συνδεόταν άμεσα με την ηλικία. Το σχολικό σύστημα από τότε μέχρι και σήμερα λειτουργεί σαν εργοστάσιο, οι άνθρωποι δέχονται εκπαίδευση, βασισμένη στην ημερομηνία "κατασκευής" τους. Εάν για παράδειγμα κάποιος δημιουργήθηκε πριν εφτά χρόνια, αυτό σημαίνει ότι ήρθε η ώρα να μάθει πολλαπλασιασμό. Εάν πάλι κάποιος είναι δέκα ετών κι ακόμη δεν έχει τελειοποιηθεί στους πίνακες πολλαπλασιασμού, κατατάσσεται στη λιγότερο έξυπνη παρτίδα. Τέλεια λογική. Ωστόσο, οι ζωές πολλές επιτυχημένων ανθρώπων έχουν αποδείξει ότι είναι λάθος. ας δούμε ποιοι είναι και πώς το κατάφεραν.
Αργοπορημένη εκμάθηση γλωσσών: Μέχρι τα 20 δε μιλούσε καν αγγλικά
    Όταν ο Joseph Conrad έγινε ένας από τους τιτάνες της αγγλικής λογοτεχνίας στα 39 του, λίγοι άνθρωποι γνώριζαν ότι στα 20 χρόνια του δε μιλούσε καν αγγλικά. Είχε άνεση στα πολωνικά και τα γαλλικά, μεγαλωμένος στο κομμάτι της Πολωνίας που τώρα είναι η Ουκρανία. Έμαθε τα αγγλικά στη θάλασσα. Όταν ξεκίνησε να γράφει, ο ίδιος και ο ατζέντης του ανυπομονούσαν για την ικανότητά του να επικοινωνεί στα αγγλικά με αναγνώστες, οι οποίοι την εποχή εκείνη ανήκαν στις πιο ταξικά συνειδητοποιημένες κοινωνίες της εποχής. Το ξένο στοιχείο αποδείχθηκε προσόν και το στυλ γραφής του στα αγγλικά έγινε εμβληματικό. 

Οι λόγοι που οι άνθρωποι "ανθίζουν" αργότερα

Γονείς
  Οι συνθήκες ζωής αποδεικνύουν ότι πολλοί άνθρωποι που καθυστέρησαν να "ανθίσουν", θα είχαν εξελιχθεί νωρίτερα εάν ήταν διαφορετικές οι συνθήκες. ο πατέρας του Paul Cezanne’s αντέδρασε στο σχέδιο του γιου του να σπουδάσει τέχνες καθώς τον οραματιζόταν τραπεζίτη, όπως υπήρξε ο ίδιος, καθυστερώντας πιθανώς την εκπαίδευση του γιου του ως καλλιτέχνη. Φυσικά, όταν το μυαλό του ανθρώπου έχει προσανατολιστεί σε κάτι, ακόμη και οι γονείς δε μπορούν να το σταματήσουν. 

Γεωγραφία
  Ο Joseph Conrad γεννήθηκε σε μια χώρα στην οποία δε μιλούσαν αγγλικά. Τελικά, αποδείχθηκε προς όφελός του, αφού πιθανώς να μην είχε αναπτύξει ποτέ το αυθεντικά εξωτικό στυλ του εάν είχε μεγαλώσει στην Αγγλία. 

Οικονομικά
   Ο Sylvester Stallone ήθελε να γίνει ηθοποιός αλλά μετά από μια έξωση από το διαμέρισμά του οδηγήθηκε στη συμμετοχή σε πορνογραφικού περιεχομένου ταινίες για 200 δολάρια για δυο μέρες δουλειά, καθυστερώντας τη μεγάλη του επιτυχία ως Rocky.

Δουλειές των... μη ονείρων
  Για κάποιους ανθρώπους είναι πιο απλό, βρέθηκαν σε λάθος, αλλά καλή, δουλειά για αρκετό διάστημα. Ο Reid Hoffman απόλαυσε την επιτυχία στο Paypal. H Martha Stewart απόλαυσε την επιτυχία ως χρηματίστρια και η Julia Child είχε μια σταθερή δουλειά με τη κυβέρνηση. Ωστόσο, όπως απέδειξαν οι ζωές τους αργότερα, ήταν ικανοί για πολλά περισσότερα. 

Απλώς δεν υπάρχει καμία ένδειξη
    Ο Fauja Singh γνώριζε ότι το τρέξιμο ήταν ολόκληρη η ζωή του, αλλά αυτό προέκυψε μόνο όταν ένα ιπτάμενο κομμάτι μετάλλου αποκεφάλισε τον γιο του, οπότε και η ζωή του έλαβε άλλη τροπή. Αρχικά, βυθίστηκε στην κατάθλιψη. Έπειτα, πήγε από την Ινδία στην Αγγλία όπου πρωτοέμαθε τι ήταν ο μαραθώνιος. Όταν εμφανίστηκε για προπόνησε νόμισε ότι επρόκειτο για 26 χιλιόμετρα. Αποδείχθηκε ότι ο μαραθώνιος ήταν 26 μίλια, δηλαδή περίπου 41 χιλιόμετρα. Ο Fauja Singh τρέχει ακόμη παρά τα 100 του χρόνια. μερικές φορές η άγνοια είναι ευδαιμονία. 

Είναι ποτέ αργά για μάθηση;
   Η μάθηση σε μια μεταγενέστερη φάση της ζωής ενός ανθρώπου ίσως θεωρηθεί άσχημη τύχη εάν συγκριθεί σε άλλους νεότερους ταλαντούχους ανθρώπους. κατανοητό. Ωστόσο, πραγματοποιώντας κάτι νωρίτερα δε συνεπάγεται αναγκαστικά ότι αυτό γίνεται καλύτερα απ' ότι εάν γινόταν αργότερα, Είναι η Julia Child χειρότερη μαγείρισσα απλώς επειδή ξεκίνησε τη μαγειρική στα 30 της; 

Σπάνιες περιπτώσεις 
   Για να είμαστε δίκαιοι, σε ορισμένα πεδία όπως η μουσική και η τεχνολογία, παρόμοια παραδείγματα σπανίζουν. Όμως, εάν γνωρίζεται κάποιο, ενημερώστε μας.

Illustrated by Anastasia Borko
μετάφραση: Χρύσα Πιπιπλή
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...