Τετάρτη, 3 Σεπτεμβρίου 2014

10 ιδέες για τη διακόσμηση της τάξης!

Με κέντρο τον μαθητή και τη μαθήτρια  Φέτος χρησιμοποιήστε για τη διακόσμηση της τάξης σας τα καλύτερα εφόδια που διαθέτετε, δηλαδή τους μαθητές και τις μαθήτριές σας! Όχι μόνο εξοικονομείτε κόπο από τη δική σας πλευρά και κόστος αλλά οι δάσκαλοι συμφωνούν ότι η όλη διαδικασία αυξάνει την αίσθηση ένταξης και σεβασμού στο παιδί. Δοκιμάστε, λοιπόν, ορισμένες ιδέες για τη δική σας τάξη!

1. Εξάσκηση στους κανόνες
  Η Susan Stackhouse, δασκάλα στο Warminster της Pennsylvania, φωτογραφίζει τους μαθητές της να αναπαριστούν τη σωστή συμπεριφορά για να συνοδεύσει τους κανόνες που συναποφασίζουν. "Όταν τα παιδιά έχουν την κυριότητα μιας δραστηριότητα, αναλαμβάνουν περισσότερες ευθύνες να ζωντανέψουν τους κανόνες" αναφέρει η Stackhouse. Ως ένα επόμενο βήμα στην ιδέα αυτή, μπορείτε να πείτε στα παιδιά να φτιάξουν ένα χάρτινο βαγόνι τρένου. Σε κάθε βαγόνι τοποθετήστε μια εικόνα που δείχνει μια εξαιρετική συμπεριφορά. Τοποθετήστε τα βαγόνι κατά μήκος ενός κενού τοίχου. Κάθε φορά που ένα παιδί επιδεικνύει καλή συμπεριφορά, προσθέστε μια χάρτινη λωρίδα που θα αναγράφει "φορτίο" πάνω στο βαγόνι του παιδιού. Κάθε λωρίδα συνεπάγεται 10 πόντους. Όταν κάποιο παιδί συγκεντρώσει 50 ή 100 πόντους θα έχει κάποια ανταμοιβή. 

2. Ποιήματα στα πόδια
   Η Jane Hsu, δασκάλα στη Νέα Υόρκη δίνει ιδιαίτερη έμφαση στην ποίηση στην τάξη της αλλά δεν εμφανίζεται μόνο στους τοίχους. Όταν ένα παιδί γράφει μια ιδιαίτερα εντυπωσιακή φράση, η δασκάλα κόβει τα γράμματα που την αποτελούν και με μια ταινία τα κολλάει στο πάτωμα. Περιστασιακά, προσθέτει λέξεις από πολύ γνωστά ποιήματα. Τα παιδιά μέσα στην ημέρα δε γίνεται να μη ρίξουν μια ματιά στο πάτωμα για μια αναπάντεχη φράση ή μια γρήγορη έμπνευση.

3. Ο τοίχος της ανακύκλωσης
  Η Audrey Kennan, δάσκαλος στο Plainsboro του New Jersey,προτιμά να κρατά το προκατασκευασμένο υλικό στο ελάχιστο όταν πρόκειται για πίνακες. "Θέλω τα παιδιά να νιώθουν ότι επενδύουν στην τάξη" αναφέρει και αιτιολογεί "επειδή βοήθησαν για να δημιουργηθεί κάτι". Έτσι, αντί για κεράσια κι ανθρωπόμορφα μήλα δοκίμασε ένα ταμπλό που προωθεί το ασυνήθιστο: σκουπίδια. Κάθε παιδί καλείται να φέρει στο σχολείο ένα τεμάχιο από ένα καθαρό σκουπίδι: ένα γυάλινο βάζο από μαρμελάδα, μπερδεμένες κάλτσες ή κάποια άδεια σακούλα από πατάτες. Χρησιμοποιήστε κόλλα για να δέσετε το κάθε υλικό στο ταμπλό. Δίπλα σε κάθε τεμάχιο, προσθέστε ζωγραφιές των παιδιών και γράψτε τις ιδέες τους για το πώς μπορούν να χρησιμοποιηθούν δημιουργικά τα υλικά.

4. Δωμάτιο με θέα
  Ακόμη κι εάν είστε σε μια αίθουσα χωρίς παράθυρα δεν υπάρχει λόγος για απογοήτευση. Χρησιμοποιήστε χρώμα! Αρχικά, καλέστε τα παιδιά να σκετσάρουν σε ένα χαρτί φανταστικά τοπία που θα ήθελαν να βλέπουν έξω από το παράθυρο. Στη συνέχεια, χωρίστε τους σε ομάδες και αναθέστε τους να ζωγραφίσουν αυτές τις σκηνές φτιάχνοντας παράθυρα με χρώματα. Όταν τελειώσουν κρεμάστε πολύχρωμες κουρτίνες για να ολοκληρώσετε τις δημιουργίες των παιδιών.

5. Ταμπλό Αφρώδη σε σχήμα παιδιών
   Βάλτε τα παιδιά να ξαπλώσουν πάνω σε αφρώδη κομμάτια ταμπλό και αναθέστε σε έναν συμμαθητή τους να δημιουργήσει προσεκτικά με έναν μαρκαδόρο το περίγραμμά τους. Έπειτα κόψτε τα σχήματα και στηρίξτε το πίσω μέρος κάθε φιγούρας ώστε να μπορεί να στέκεται όρθια. Προσκαλέστε τα παιδιά να διακοσμήσουν τις φιγούρες τους με πανιά, κουμπιά και άλλα υλικά. Τοποθετήστε τις μέσα στην τάξη ή χρησιμοποιήστε τις σε κάποια έκθεση.

6. Πού στον κόσμο;
   Εισάγετε έναν θεματικό χάρτη στην αρχή της χρονιάς για να βοηθήσετε τα παιδιά να αναπτύξουν τις ικανότητές του στη γεωγραφία και τις κοινωνικές επιστήμες. Προτείνετε στα παιδιά να σχεδιάσουν και να κατασκευάσουν "οδικά σήματα" που να δείχνουν διάφορες περιοχές της αίθουσας, για παράδειγμα "Οδός Ανάγνωσης" ή "Γωνιά Μαθηματικών". Δημιουργήστε και άλλα σήματα για να δείξετε πού βρίσκεται η τάξη σε σχέση με μεγάλες πόλεις και αξιοθέατα. Προκαλέστε τους μαθητές και τις μαθήτριες να φτιάξεις σήματα κυκλοφορίας που θα κατευθύνουν ένα επισκέπτη μέσα στην αίθουσα, δηλαδή φανάρια, διαβάσεις και άλλα.

7. Κουτί αποθήκευσης δημητριακών 
   Ζητήστε από τα παιδιά να φέρουν ένα άδειο κουτί δημητριακών. Δώστε τους χρώματα, πολύχρωμα χαρτιά, κόλλα, ύφασμα και αφήστε τα παιδιά να δημιουργήσουν τα δικά τους πρωτότυπα κουτιά αποθήκευσης. Μπορούν να γράψουν το όνομά τους σε κάθε κουτί και να το χρησιμοποιούν στην τάξη για αποθήκευση υλικού.

8. Γκαλερί τέχνης
   Εγκαινιάστε μια έκθεση τέχνης στην αίθουσά σας, όπως ο νηπιαγωγός Rick Ellis στο Dutch Neck School in Princeton Junction, New Jersey. Μαζέψτε τελάρα ή παλέτες. Ζητήστε από τα παιδιά να βρουν την κατάλληλη θέση για αυτά στους τοίχους της αίθουσας και αναθέστε στον καθένα και την καθεμία να το χρωματίσει, να βάλει έναν τίτλο στο δημιούργημά του και να αναφέρει τι έκανε για το δημιουργήσει. Τέλος, καλέστε άλλους μαθητές του σχολείου για να απολαύσουν τα εκθέματά σας. 

9. Βότανα σε παπούτσι
   Δημιουργίες από φυτά στα παράθυρα της τάξης σας θα δώσουν στα παιδιά μια αφορμή να προσέχουν και να ενδιαφέρονται για κάτι ενώ παράλληλα θα προσδώσει χρώμα και ζωή στην ατμόσφαιρα. Αθλητικά παπούτσια ή μπότες/ γαλότσες μπορούν να αποτελέσουν ιδανικό μέρος για φύτεμα, πολύχρωμο και διασκεδαστικό. Δημιουργήστε μερικές τρύπες στη βάση της μπότας με μια βελόνα και βάλτε τα παιδιά να φτιάξουν ένα λεπτό στρώμα από ελαφρόπετρες, κατάλληλο για στράγγισμα. Στη συνέχεια, γεμίστε με χώμα και μεταφυτέψτε λουλούδια ή βότανα.

10. Space Cash

    Δημιουργήστε σε ολόκληρη την αίθουσα μια θεματική διακόσμηση για όλο τον χρόνο. Για ένα διαστημικό σταθμό, για παράδειγμα, μαζέψτε άχρηστα cd και κολλήστε τα στους τοίχους για να αναπαριστούν τους πλανήτες και τον γαλαξία. Αναθέστε στα παιδιά να δημιουργήσουν αστεροειδείς και το φεγγάρι. τα παιδιά μπορούν να γράψουν τις ευχές τους και τις προσδοκίες τους για τη νέα χρονιά σε αστέρια ή κομήτες. Μετατρέψτε, επίσης, την έδρα σε κέντρο διαστημικού σταθμού κολλώντας επάνω της μεγάλα κομμάτια lego. Τέλος, η γωνιά ανάγνωσης μπορεί να περιλαμβάνει βιβλία που σχετίζονται με το διάστημα ή έργα φαντασίας. θα μπορούσατε να φτιάξετε και μια βιβλιοθήκη σε σχήμα ρουκέτας. Ο ουρανός είναι το όριό σας.

Πηγή: scholastic
Μετάφραση: Χρύσα Πιπιλή
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...