Τρίτη, 26 Αυγούστου 2014

Ισπανικά: η δημοφιλέστερη γλώσσα στα σχολεία της Βρετανίας

Ξεπερνούν τα γαλλικά στις προτιμήσεις των μαθητών στη Βρετανία


   Τα ισπανικά θα αντικαταστήσουν τα γαλλικά ως η πιο δημοφιλής ξένη γλώσσα στα σχολεία της Βρετανίας, σύμφωνα με τον διευθυντή του μεγαλύτερου οργανισμού εξετάσεων της χώρας.
   Ο Andrew Hall, υπεύθυνος του AQA exam board έκανε την πρόβλεψη έπειτα από την αύξηση των αιτήσεων για το ισπανικό GCSE για έκτη συνεχόμενη χρονιά. Τα προηγούμενα οχτώ χρόνια, έχει σημειωθεί 50% αύξηση ζήτησης των ισπανικών σε αντίθεση με τα γαλλικά που εμφανίζεται αισθητή μείωση. Ο αριθμός των υποψηφίων για γαλλικά και γερμανικά έπεσε 9.246 και 3.041 αντίστοιχα τη φετινή χρονιά. Τα γερμανικά βρίσκονται στην τρίτη θέση προτίμησης με τα ισπανικά να τα έχουν ξεπεράσει για πρώτη φορά το 2008.
    Ο Lesley Davis, αντιπρόεδρος στο Pearson, τον μεγαλύτερο εκπαιδευτικό οργανισμό της Βρετανίας αναφέρει: "Ξέρουμε ότι τα ισπανικά γίνονται μια ολοένα αυξανόμενης σημασίας γλώσσα καθώς οι έρευνές μας δείχνουν ότι οι μισοί εργοδότες θέλουν Ισπανόφωνους υπαλλήλους. Επίσης, οι νέοι άνθρωποι στις μέρες μας είναι περισσότερο εκτεθειμένοι  στην ισπανική κουλτούρα από τη μουσική μέχρι το φαγητό έως υψηλότερου προφίλ προσωπικότητες που μιλούν ισπανικά."
    Ο Brian Lightman, γενικός γραμματέας του Association of School and College Leaders, αναφέρει ότι η Ισπανία αποτελεί ένα δημοφιλή προορισμό διακοπών. "Είναι μια γλώσσα που οι Άγγλοι φοιτητές βρίσκουν εύκολη ως προς την εκμάθηση" και προσθέτει "Σε κάποια σημεία είναι αρκετά όμοια με τη δική μας γλώσσα. Βρίσκουν τα γαλλικά πιο δύσκολα λόγω της προφοράς".
   Γενικά, όμως, υπήρξε ανησυχία σχετικά με την πτώση των γαλλικών και των γερμανικών καθώς αυτό συνεπάγεται μια συνολική μείωση των μαθητών που προτιμούν τις τρεις γλώσσες από 331.535 το 2013 σε 320.961 τη φετινή χρονιά. 

Πηγή: Independent
μετάφραση: Χρύσα Πιπιλή
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...