Κυριακή, 13 Απριλίου 2014

Πάρτε από τα παιδιά τα tablet την ώρα του ύπνου

Ανησυχίες εκπαιδευτικών σχετικά με τoν εθισμό των παιδιών στα tablet 

Photograph: Jekaterina Nikitina/Getty Images

     Οι γονείς πρέπει να φροντίζουν να παίρνουν τα tablet από τα παιδιά τους ώστε να εξασφαλίσουν ότι θα έχουν έναν καλό ύπνο και θα είναι έτοιμο για το σχολείο. Η Mary Bousted,γενική γραμματέας τους οργανισμού Association of Teachers and Lecturers (ATL) υποστηρίζει ότι οι γονείς χρειάζεται να παρακολουθούν τη χρήση των ηλεκτρονικών μέσων από τα παιδιά, εν μέσω φόβων ότι τα παιδιά ξοδεύουν ώρες και μένουν ξύπνια μέχρι αργά τη νύχτα παίζοντας με αυτά. 
    Η ένωση πρόκειται να παρευρεθεί στην ετήσια συνδιάσκεψη στο Μάντσεστερ, η οποία υπερτονίζει τις ανησυχίες των εκπαιδευτικών σχετικά με τον «εθισμό» των μαθητών στα tablet.
    Αναφέρεται ότι τα συμπτώματα αυτού του εθισμού είναι δυνατό να περιλαμβάνουν την τη μη κοινωνικοποίηση του παιδιού, την έλλειψη ενδιαφέροντος για άλλες δραστηριότητες, την ύπαρξη θυμού, την πτώση της απόδοσης των μαθητών στο σχολείο,
   Η Bousted εν όψει της συνδιάσκεψης ανέφερε ότι τα tablet παρέχουν εξαιρετικές δυνατότητες και κάνουν την τεχνολογία προσβάσιμη σε πολλούς ανθρώπους.
    «Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι χρησιμοποιούνται περισσότερο στα σχολείο αλλά υπάρχουν ανησυχίες ότι ο αυξανόμενος χρόνος που καταναλώνεται μπροστά στην οθόνη, οδηγεί σε όλο και περισσότερο καθιστικό τρόπο ζωής σε όλο και πιο απομονωμένα παιδιά και νέους ανθρώπους», επισημαίνει και προσθέτει: «Δεν πιστεύω ότι κάποιος στη δημόσια συζήτηση θα υποστηρίξει να επιστρέψουμε στον 20ο αιώνα. Σχετίζεται, όμως, το όλο ζήτημα με τον τρόπο με τον οποίο τα διαχειρίζονται και πώς χρησιμοποιούνται τα tablet στα σχολεία. Ίσως, συζητηθεί, επίσης, ο τρόπος με τον οποίο οι γονείς πρέπει να παρακολουθούν τη χρήση των tablet και των υπολογιστών στο σπίτι».
    Η Bousted αναφέρει ότι είναι πιθανό η λύση να αποκαλύψει την επίπτωση που έχει η υπερβολική χρήση των tablet στο σπίτι στα παιδιά αλλά και τις συνέπειες στις σχολικές τους υποχρεώσεις. «Στο παρελθόν μιλούσαμε όχι μόνο για τον χρόνο που καταναλώνεται αλλά για την επίδραση των τυπικά βίαιων παιχνιδιών στα μικρά παιδιά και στη συμπεριφορά τους, ειδικά στην παιδική χαρά. Έχουμε συζητήσει σχετικά με την ανάγκη να παρακολουθούν οι γονείς όχι μόνο την ώρα που το παιδί βρίσκεται στον υπολογιστή αλλά, επίσης, με τι ασχολείται, τι παιχνίδια παίζει», σχολιάζει η Bousted.
   «Είναι πραγματικά δύσκολο αλλά πρέπει να το καταφέρουν. Είναι σαν να υπάρχει τηλεόραση στο υπνοδωμάτιο, μόνο που είναι ευκολότερο με ένα tablet, είναι μικρότερο.Έχω μιλήσει με γονείς για το πόσο δύσκολο είναι να επιτευχθεί κάτι τέτοιο, Επειδή είναι μικρότερα λέμε στο παιδί να το κλείσει άμεσα και να πάει στο κρεβάτι και δυο ώρες μετά πηγαίνει και τα βρίσκεις κάτω από το πάπλωμα να παίζουν ακόμη ηλεκτρονικά παιχνίδια. Η άποψή μου είναι ότι εάν κάποιος δε μπορεί να εμπιστευθεί το παιδί ότι θα το κλείσει όταν του ζητηθεί, να του πάρει αμέσως».

Πηγή: Guardian
μετάφραση: Χρύσα Πιπιλή
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...