Κυριακή, 16 Μαρτίου 2014

Λιγότερα παιδιά διαβάζουν στον ελεύθερό τους χρόνο

Έρευνα    Λιγότερα παιδιά στο Ηνωμένο Βασίλειο διαβάζουν στον ελεύθερό τους χρόνο και ένα στα πέντε νιώθει αμηχανία εάν βρεθεί με βιβλίο, σύμφωνα με μια έρευνα. Πάνω από το ένα τέταρτο των παιδιών από 188 σχολείο ανέφερε σε έρευνα του οργανισμού National Literacy Trust ότι διαβάζει εκτός σχολείου. Περίπου το ίδιο ποσοστό επισημαίνει ότι δεν πιστεύει ότι οι γονείς του ενδιαφέρονται εάν διαβάζει. 
     Σε μια παρόμοια έρευνα του 2005 διαπιστώθηκε ότι ένα στα τρία παιδιά διαβάζει στον ελεύθερό του χρόνο. Η έρευνα για τον οργανισμό National Literacy Trust διεξήχθη τον περασμένο χειμώνα με τη συμπλήρωση ερωτηματολογίων διαδικτυακά.
     Οι μισοί από όσους πήραν μέρος απάντησαν ότι απολαμβάνουν να διαβάζουν είτε «πάρα πολύ» ή «αρκετά πολύ» και μια μεγάλη μερίδα (τέσσερις στους πέντε) συμφώνησε με τη δήλωση ότι « όσο περισσότερο διαβάζω τόσο καλύτερος γίνομαι». Σχεδόν δυο στους πέντε συμφώνησαν ότι το διάβασμα είναι «τέλειο», αλλά περίπου ένας στους τρεις δήλωσε ότι διαβάζει μόνο όταν είναι υποχρεωμένος να το κάνει.
    Η δημιουργός τη έρευνας Christina Clark, επεσήμανε ότι οι νέοι, οι οποίοι απολάμβαναν πάρα πολύ την ανάγνωση ήταν τέσσερις φορές πιθανότερο να διαβάζουν πάνω από αναμενόμενο για την ηλικία τους επίπεδο συγκριτικά με όσους δεν διασκέδαζαν τόσο πολύ με την ανάγνωση. 
   Επιπλέον, όσοι διάβαζαν εκτός τάξης κάθε μέρα ήταν πέντε φορές πιθανότερο να διαβάζουν πάνω από αναμενόμενο για την ηλικία τους επίπεδο συγκριτικά με όσους δε διαβάζουν ποτέ εκτός σχολείου. Τέλος, τα παιδιά που δεν πιστεύουν ότι το διάβασμα είναι «τέλειο» ήταν τέσσερις φορές πιο πιθανό να βρίσκονται κάτω από το μέσο όρο ανάγνωσης, σύμφωνα με την έρευνα. 
     Ο διευθυντής του National Literacy Trust, Jonathan Douglas, ανέφερε «Η έρευνά μας όχι μόνο φανέρωσε ότι τα παιδιά διαβάζουν λιγότερο και αναπτύσσουν περισσότερο αρνητικές στάσεις απέναντι στην ανάγνωση αλλά, επιπλέον, κατέδειξε ότι υπάρχει ένας καθαρός συσχετισμός ανάμεσα σε αυτό και στην επίδοσή τους σε τεστ ανάγνωσης».
    Η έρευνα, στην οποία συμμετείχαν παιδιά 8 έως 16 ετών, έδειξε ότι το ποσοστό των παιδιών που διαβάζουν ηλεκτρονικά βιβλία εκτός σχολείου έχει διπλασιαστεί από το 2010 σε 12%.  Το διάβασμα είναι μια δημοφιλής ενασχόληση για τα παιδιά που βρίσκονται μεταξύ 8 και 11 χρονών, εάν και οι έφηβοι είναι πιο πιθανό να διαβάζουν για περισσότερο. 
   Αποφασίστηκε, λοιπόν, να λάβει χώρα μια εκστρατεία με τίτλο «literacy heroes», ήρωες γραμματισμού, στην οποία μπορούν να δηλώσουν συμμετοχή όσοι έχουν ξεπεράσει κάποιο προσωπικό πρόβλημα γραμματισμού. Αυτά τα πρόσωπο είναι δυνατό να είναι γονείς, δάσκαλοι, νέοι αλλά και αγαπημένοι συγγραφείς ή διασημότητες. Ο στόχος είναι να εμπνευστούν οι νέοι άνθρωποι και να ανακαλύψουν τη χαρά και τη δύναμη που κρύβει το διάβασμα.

Πηγή: BBC
μετάφραση: Χρύσα Πιπιλή
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...