Τρίτη, 7 Ιανουαρίου 2014

Αυλητρίδα 7.500 ετών στον κατάλογο με τις δέκα καλύτερες περσινές ανασκαφές

Μια αυλητρίδα 7.500 χρόνων από τη Φθιώτιδα και άλλα 300 πήλινα ειδώλια 
έβαλαν την Ελλάδα στο χάρτη των δέκα καλύτερων ανασκαφών του 2013.

Η ανασκαφή στην νεολιθική θέση Κουτρουλού Μαγούλας. 
      Πρόκειται για την ανασκαφή στη νεολιθική θέση Κουτρουλού Μαγούλας με εκατοντάδες ειδώλια τα οποία βρέθηκαν εκεί και απεικονίζουν τη Μητέρα Θεά, διάφορα παιχνίδια και συμβολικά αντικείμενα επικοινωνίας των ανθρώπων της Μέσης Νεολιθικής εποχής (5800-5500 π.Χ.) ανάμεσα στα οποία ήταν και η αυλητρίδα (μια γυναία που παίζει αυλό).
    Το ενδιαφέρον στο ειδώλιο αυτό είναι ότι πρόκειται για αρχαιότερο του διάσημου «αυλητή» των Κυκλάδων, το οποίο χαρακτηρίζεται εξαιρετικά σπάνιο σύμφωνα με την ανασκαφέα δρα Νίνα Κυπαρίσση-Αποστολίκα και τον καθηγητή Αρχαιολογίας στο Πανεπιστήμιο του Σαουθάμπτον και συνδιευθυντή της ανασκαφής Γιάννη Χαμηλάκη.
    Εντυπωσιακός επίσης είναι και ο αριθμός των ειδωλίων αυτής της ανασκαφής, «ένας από τους μεγαλύτερους της Μέσης Νεολιθικής περιόδου που έχουν ποτέ εντοπιστεί στη νοτιοανατολική Ευρώπη», επισημαίνει ο κ. Χαμηλάκης.


    Τα ειδώλια είναι σχετικά μικρού μεγέθους, ύψους 3-12 εκατοστών το καθένα και διαφέρουν ως προς τη μέθοδο κατασκευής τους. Ο συνηθέστερος τρόπος είναι της σύνθεσης ενός κεντρικού πήλινου πυρήνα πάνω στον οποίο προστίθενται κομμάτια πηλού που σχηματίζουν τα μέλη του σώματος.
   Τα ευρήματα αυτά ανακαλύφθηκαν σε διάφορα σημεία (σε αυλές και θεμέλια σπιτιών) μιας έκτασης περίπου 40 στρεμμάτων την οποία καταλαμβάνει η νεολιθική αυτή εγκατάσταση η οποία είναι μία από τις μεγαλύτερες αυτής της περιόδου. Τους αρχαιολόγους απασχολεί η ποικιλία των μορφών που απεικονίζονται και το γεγονός ότι η ανθρώπινη μορφή συχνά δεν φέρει τα διακριτικά του φύλου της, ενώ υπάρχουν και άνθρωποι-πουλιά, άνθρωποι με τριγωνικό σώμα και μεγάλο κεφάλι ή άνθρωποι με τετράποδη βάση.
   Στον οικισμό αυτό που είναι κτισμένος σε άνδηρα υπολογίζεται ότι θα ζούσαν σε προσεγμένα σπίτια πετρόκτιστα ή κατασκευασμένα από πλιθιά με πέτρινα δάπεδα εκατοντάδες άνθρωποι. Η κ. Κυπαρίσση υποστηρίζει ότι η κοινότητα αυτών των ανθρώπων πρέπει να περνούσε πολλές ώρες και εκτός των σπιτιών σε στέγαστρα, καθώς βρέθηκαν και πολλά ειδώλια σε αυλές. Ο χώρος αυτός κατοικήθηκε για μεγάλη περίοδο ως την Εποχή του Χαλκού, αλλά και πολύ αργότερα στα μεσαιωνικά χρόνια.


    «Τα νεολιθικά κτήρια είναι ιδιαίτερα επιμελημένα, με εντυπωσιακή διατήρηση», λέει η κ. Κυπαρίσση. «Εχουμε εντοπίσει τοίχους από πέτρες που σώζονται σε σχετικά μεγάλο ύψος και όχι απλώς λίθινα θεμέλια, όπως συναντούμε συνήθως.
    Η χρήση του χώρου στα υστερότερα χρόνια είναι επίσης ενδιαφέρουσα, καθώς φαίνεται να λειτουργούσε ως μνημονικός τόπος και στην Υστερη Εποχή του Χαλκού-Πρώιμη Εποχή του Σιδήρου, περίοδο από την οποία προέρχεται ο θολωτός τάφος που ανασκάψαμε φέτος, αλλά και στα μεσαιωνικά χρόνια, καθώς μια ταφή νεαρής γυναίκας του 12ου αι. μ.Χ. ανασκάφηκε το 2011», προσθέτει ο κ. Χαμηλάκης.
     Τα ευρήματά τους συντηρούνται και μελετώνται από το 2012, όταν ήρθαν στο φως. Παρ' όλο που δεν έγινε περαιτέρω έρευνα στα νεολιθικά στρώματα το 2013, η ανασκαφή στην Κουτρουλού Μαγούλας περιελήφθη στις 10 καλύτερες ανασκαφές της περασμένης χρονιάς σύμφωνα με το βρετανικό περιοδικό «Heritage Daily».

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...