Κυριακή, 1 Δεκεμβρίου 2013

Νέα Έκθεση της UNICEF για τα παιδιά και το AIDS

Περισσότερα από 850.000 βρέφη έχουν σωθεί από τον ιό HIV από το 2005,
αλλά διαπιστώνονται ανησυχητικές τάσεις μεταξύ των εφήβων


   Νέα Υόρκη, 29 Νοεμβρίου 2013 - Μια νέα έκθεση που δημοσιεύεται σήμερα από τη UNICEF δείχνει τη μεγάλη πρόοδο που έχει γίνει για την πρόληψη της μετάδοσης του ιού HIV από τη μητέρα στο παιδί, με περισσότερες από 850.000 νέες μολύνσεις στην παιδική ηλικία να έχουν αποτραπεί μεταξύ 2005 και 2012 σε χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος.
    Ωστόσο, η νέα Έκθεση Απολογισμού για τα Παιδιά και το AIDS 2013 κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για τους εφήβους, επισημαίνοντας την ανάγκη για αύξηση των προσπαθειών σε παγκόσμιο και εθνικό επίπεδο για την αντιμετώπιση του HIV και του AIDS σε αυτή την ευάλωτη ηλικιακή ομάδα.
    Οι θάνατοι από AIDS μεταξύ των εφήβων στις ηλικίες μεταξύ 10 και 19 ετών αυξήθηκαν κατά 50% μεταξύ 2005 και 2012 (από 71.000 σε 110.000), σε πλήρη αντίθεση με την πρόοδο όσον αφορά την πρόληψη της μετάδοσης από τις μητέρες στα παιδιά. Το 2012 υπήρχαν περίπου 2,1 εκατομμύρια έφηβοι φορείς του HIV. Με πρόσθετη χρηματοδότηση και αύξηση των επενδύσεων στον τομέα της καινοτομίας, πολλές από τις προκλήσεις θα μπορούσαν να ξεπεραστούν, αναφέρει η έκθεση.
    Μια νέα ανάλυση που αναφέρεται στην έκθεση δείχνει ότι με την αύξηση των επενδύσεων σε παρεμβάσεις με μεγάλη αποτελεσματικότητα στα περίπου 5,5 δισεκατομμύρια δολάρια μέχρι το 2014, 2 εκατομμύρια έφηβοι, ιδιαίτερα τα κορίτσια, θα μπορούσαν να αποφύγουν τη μόλυνση μέχρι το 2020. Οι επενδύσεις το 2010 ήταν 3,8 δισεκατομμύρια δολάρια.
     «Εάν οι παρεμβάσεις υψηλής αποτελεσματικότητας αναβαθμιστούν χρησιμοποιώντας μια ολοκληρωμένη προσέγγιση, μπορούμε να μειώσουμε στο μισό τον αριθμό των νέων μολύνσεων μεταξύ των εφήβων μέχρι το 2020», δήλωσε ο Εκτελεστικός Διευθυντής της UNICEF Anthony Lake. «Είναι ένα ζήτημα προσέγγισης των πλέον ευάλωτων εφήβων με αποτελεσματικά προγράμματα - επειγόντως».
   Οι παρεμβάσεις υψηλής αποτελεσματικότητας περιλαμβάνουν προφυλακτικά, αντιρετροϊκή θεραπεία, πρόληψη της μετάδοσης από τη μητέρα στο παιδί, εθελοντική ιατρική ανδρική περιτομή, ενημέρωση για την αλλαγή της συμπεριφοράς καθώς και στοχευμένες προσεγγίσεις σε περιθωριοποιημένους πληθυσμούς υψηλού κινδύνου. Όλα αυτά επιπρόσθετα των επενδύσεων σε άλλους τομείς, όπως η εκπαίδευση, η κοινωνική πρόνοια και η ενίσχυση των συστημάτων υγείας.
     Σε αντίθεση με τους εφήβους, υπήρξε εντυπωσιακή πρόοδος στον τομέα της πρόληψης νέων μολύνσεων από τον ιό HIV μεταξύ των βρεφών. Περίπου 260.000 παιδιά μολύνθηκαν με τον ιό HIV το 2012, σε σύγκριση με 540.000 το 2005. Μερικές από τις πιο αξιοσημείωτες επιτυχίες ήταν σε χώρες της υποσαχάριας Αφρικής με υψηλή εξάπλωση του ιού HIV. Οι νέες μολύνσεις μεταξύ των βρεφών μειώθηκαν μεταξύ 2009 και 2012 κατά 76% στην Γκάνα, 58% στη Ναμίμπια, 55% στη Ζιμπάμπουε, 52% στο Μαλάουι και τη Μποτσουάνα και κατά 50% στη Ζάμπια και την Αιθιοπία.
     Η νέα έκθεση υπογραμμίζει επίσης, ότι για να γίνει πραγματικότητα μια γενιά ελεύθερη από το AIDS, περισσότερα παιδιά που ζουν με τον ιό HIV θα πρέπει να λαμβάνουν αντιρετροϊκή θεραπεία. Μόνο το 34% των παιδιών που ζουν με τον ιό HIV σε χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος έλαβαν τη θεραπεία που απαιτείται το 2012, σε σύγκριση με το 64% των ενηλίκων. Ως αποτέλεσμα, εκτιμάται ότι περίπου 210.000 παιδιά πέθαναν από ασθένειες που σχετίζονται με το AIDS το 2012.
     «Ο κόσμος έχει πλέον την εμπειρία και τα εργαλεία για την επίτευξη μιας γενιάς ελεύθερης από το AIDS. Τα παιδιά θα πρέπει να είναι τα πρώτα που θα επωφεληθούν από τις επιτυχίες μας στη μάχη κατά του AIDS και τα τελευταία που θα υποφέρουν όταν υστερούμε», δήλωσε ο Anthony Lake.

Πηγή: Unicef
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...