Δευτέρα, 30 Δεκεμβρίου 2013

Πώς ένα μυθιστόρημα επηρεάζει τον εγκέφαλο;

Η λειτουργία του εγκεφάλου τονώνεται για μέρες 
μετά την ανάγνωση ενός μυθιστορήματος   Η απορρόφηση στον κόσμο ενός μυθιστορήματος μπορεί να ενεργοποιήσει πραγματικές, μετρήσιμες αλλαγές στον εγκέφαλο, οι οποίες παραμένουν για τουλάχιστον πέντε ημέρες μετά την ανάγνωση, σύμφωνα με τους επιστήμονες. 
  Η καινούρια έρευνα, η οποία διεξάχθηκε από το Πανεπιστήμιο Emory των Ηνωμένων Πολιτειών, ανακάλυψε ότι η ανάγνωση ενός βιβλίου είναι να δυνατό να επιφέρει νευρολογικές αλλαγές όμοιες σε ισχύ με τη μνήμη των μυών.
   Οι αλλαγές φαίνεται να συμβαίνουν στον αριστερό κροταφικό φλοιό, μια περιοχή του εγκεφάλου που σχετίζεται με τη δεκτικότητα μιας γλώσσας, και στην πρωταρχική αισθητηριακή ζώνη του εγκεφάλου. Οι νευρώνες αυτής της περιοχής έχουν σχέση με την εξαπάτηση του μυαλού που σκέφτεται ότι κάνει κάτι που δεν το κάνει, ένα φαινόμενο που είναι γνωστό με τον όρο "grounded cognition". Για παράδειγμα, απλώς και μόνο η σκέψη του τρεξίματος μπορεί να ενεργοποιήσει τους νευρώνες που συνδέονται με τη φυσική δράση του τρεξίματος.
    "Οι νευρολογικές αλλαγές που εντοπίσαμε σχετίζονται με φυσικές αισθήσεις και κινητικά συστήματα και δείχνουν ότι η ανάγνωση ενός μυθιστορήματος έχει τη δυνατότητα να μεταφέρει τον αναγνώστη στο σώμα του πρωταγωνιστή", επισημαίνει ο νευροεπιστήμονας καθηγητής Gregory Berns, υπεύθυνος της μελέτης.  ¨'Ηδη γνωρίζουμε ότι οι καλές ιστορίες μπορούν να δημιουργήσουν ενσυναίσθηση, να βάλουν τον αναγνώστη στα "παπούτσια ενός άλλου". Τώρα βλέπουμε ότι ίσως συμβαίνει και κάτι βιολογικά". 
     Στην έρευνα έλαβαν μέρος 21 μαθητές. Όλοι οι συμμετέχοντες διάβασαν το ίδιο βιβλίο του Robert Harris, "Pompeii, a 2003 thriller", το οποίο επιλέχθηκε για τη συνεχή ανατρεπτική του δράση.
   "Η ιστορία ακολουθεί τον πρωταγωνιστή, ο οποίος βρίσκεται έξω από την πόλη της Πομπηίας και παρατηρεί υδρατμούς και παράξενα πράγματα να διαδραματίζονται γύρω από το ηφαίστειο", αναφέρει ο Καθηγητής Berns. "Απεικονίζει πραγματικά γεγονότα με έναν φανταστικό και δραματικό τρόπο. Ήταν πολύ σημαντικό για εμάς να υπάρχει στο βιβλίο μια ισχυρή αφηγηματική γραμμή". Για 19 μέρες οι μαθητές διάβασαν ένα κομμάτι του βιβλίου το βραδάκι και περνούσαν από έλεγχο fMRI το επόμενο πρωί. Μόλις τελείωσε το βιβλίο οι εγκέφαλοί του ελέγχθηκαν για πέντε συνεχόμενες ημέρες. 
    Οι νευρολογικές αλλαγές φάνηκε να συνεχίζονται για όλες αυτές τις πέντε μέρες αφού είχαν ολοκληρώσει το βιβλίο, αποδεικνύοντας ότι η επιρροή του βιβλίου δεν ήταν μόνο μια άμεση αντίδραση αλλά είχε διάρκεια. "Ακόμη κι εάν οι συμμετέχοντες δεν διάβαζαν στην πραγματικότητα το μυθιστόρημα την ώρα που ελέγχονταν, διατηρούν αυξημένες τις συνάψεις. Μπορούμε να το ονομάσουμε , δραστηριότητα σκιάς (shadow activity), όπως σχεδόν η μνήμη των μυών", προσθέτει ο καθηγητής.

Πηγή: Independent
μετάφραση: Χρύσα Πιπιλή
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...