Τρίτη, 10 Δεκεμβρίου 2013

Η πιο χαμηλή θερμοκρασία στη γη

Το πιο κρύο σημείο έχει μείον 93,2 βαθμούς Κελσίου και βρίσκεται στην Ανταρκτική

                                    
   
    Η συγκεκριμένη θερμοκρασία καταγράφηκε στις 10 Αυγούστου του 2010 από την ομάδα του Ted Scambos του Κέντρου Δεδομένων Χιονιού και Πάγου των ΗΠΑ, σε γεωγραφικό πλάτος 81,8 μοιρών νότια και γεωγραφικό μήκος 59,3 μοιρών ανατολικά, σε υψόμετρο περίπου 3.900 μέτρων, ανάμεσα στο Θόλο Άργος και στον Θόλο Φούτζι, όπου οι ελάχιστες θερμοκρασίες κυμαίνονται μεταξύ των μείον 92 και μείον 94 βαθμών Κελσίου. 
   Το προηγούμενο παγκόσμιο ρεκόρ είχε καταγραφεί επίσης στην Ανταρκτική, στη ρωσική βάση «Βοστόκ», στις 21 Ιουλίου 1983, και ήταν μείον 89,2 βαθμοί Κελσίου.


  Το νέο ρεκόρ δεν θα περάσει ωστόσο στα επίσημα βιβλία, καθώς ο Παγκόσμιος Μετεωρολογικός Οργανισμός αναγνωρίζει μόνο θερμοκρασίες που έχουν μετρηθεί λίγα μέτρα πάνω από την επιφάνεια.
   Το ρεκόρ του 1983 δεν αφορούσε θερμοκρασία επιφάνειας αλλά τον αέρα λίγα μέτρα πάνω από αυτή, ενώ το νέο ρεκόρ αφορά εκτίμηση από ψηλά της θερμοκρασίας του ίδιου του εδάφους.


   Οι θερμοκρασίες αυτές ρεκόρ της Ανταρκτικής είναι περίπου 50 βαθμούς χαμηλότερες από την Αλάσκα ή τη Σιβηρία και 30 βαθμούς χαμηλότερες από την κορυφή της Γροιλανδίας.


    Οι πιο χαμηλές θερμοκρασίες στη νότια παγωμένη ήπειρο συμβαίνουν στη διάρκεια των πολύμηνων σκοτεινών χειμώνων, σε μεγάλα υψόμετρα, όταν ο υπερβολικά ξηρός και καθαρός αέρας επιτρέπει πολύ αποτελεσματικά στη θερμότητα της ηλιακής ακτινοβολίας να ακτινοβολείται πίσω στο διάστημα.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...