Παρασκευή, 6 Σεπτεμβρίου 2013

Πώς να δημιουργήσετε στο σχολείο σας

  έναν αισθητηριακό κήπο

Ένας αισθητηριακός κήπος περιλαμβάνει όσα είναι απαραίτητα
για την ενεργοποίηση των πέντε αισθήσεων.
  Από την επιλογή των κατάλληλων φυτών και των υλικών μέχρι το μέγεθος και τη διατήρηση, ακολουθεί ένας οδηγός βήμα βήμα για τη δημιουργία ενός εξωτερικού χώρου που θα ενεργοποιήσει τη μάθηση και τις αισθήσεις.

   Ποια είναι, λοιπόν, τα μυστικά για τη δημιουργία ενός αισθητηριακού κήπου; Η Pauline Holbrook, διευθύντρια του ειδικού σχολείου Portland Academy, στο πλαίσιο του διαγωνισμού της Guardian «Το σχολείο που θα θέλαμε», εμπνεύστηκε τη δημιουργία ενός αισθητηριακού ξύλινου μονοπατιού. Ο ειδικός στην κατασκευή τέτοιων κήπων, Robert Sergent-Fairley, συμβάλλει με τις προτάσεις του.Επιλογή κατάλληλου χώρου

   Ένας αισθητηριακός κήπος μπορεί να είναι τα πάντα από ένα πλαίσιο παραθύρου μέχρι μια τεράστια έκταση. Εξαρτάται ουσιαστικά από το πόσο χώρο διαθέτει ένα σχολείο. Βέβαια, υπάρχει πάντα χώρος που μπορεί να μετατραπεί σε αισθητηριακό περιβάλλον, συνεπώς κανένα σχολείο δεν πρέπει να απορρίπτει μια τέτοια ιδέα. 
  Το σχήμα και το μέγεθος εξαρτώνται τόσο από το πώς θέλει το σχολείο να χρησιμοποιήσει τον χώρο όσο και από τους μαθητές. Για παράδειγμα, εάν υπάρχουν μαθητές σε αμαξίδια είναι δυνατό να χρησιμοποιηθούν αυστηρότερες γωνίες και περισσότερες κλίσεις.

Τι περιλαμβάνει ένας τέτοιος κήπος

- Όραση
  Τα οπτικά ερεθίσματα αποτελούν το σημαντικότερο στοιχείο ενός τέτοιου κήπου. Ο Robert προτείνει να επικρατεί το πράσινο, πράσινο και περισσότερο πράσινο. Τα αναρριχώμενα φυτά είναι ιδανικά για τα σχολεία καθώς δε θέλουν ιδιαίτερη συντήρηση. Οι πέργκολες, επίσης, είναι καλές αφού μπορούν να σκαρφαλώνουν τα παιδιά και ταυτόχρονα παρέχουν μια ιδιωτικότητα μέσα στον κήπο. Το μεγαλύτερο όφελος προκύπτει από τα δέντρα, τα οποία χρειάζεται να είναι αειθαλή ώστε τα παιδιά να χρησιμοποιούν τον κήπο καθόλη τη διάρκεια του χρόνου.

- Αφή
  Κάθε λουλούδι έχει ξεχωριστή αίσθηση. Χρησιμοποιήστε διάφορες επιφάνειες δαπέδου, όπως μωσαϊκό ή αμμοχάλικο. Ο ειδικός συνιστά ξύλο για μονοπάτια και βεράντες. 

- Όσφρηση
  Διαλέξτε λουλούδια αρωματικά ή θάμνους, των οποίων τα φύλλα με την αφή αναδύουν ξεχωριστά αρώματα. Επίσης, το ξύλο μυρίζει υπέροχα όταν στεγνώνει. Θάμνοι, λουλούδια, βότανα, φύλλα, όλα αυτά είναι δυνατό να δώσουν ένα υπέροχο σκηνικό. Η λεβάντα και ο βασιλικός είναι πάντα δυο εξαιρετικές επιλογές γι’ αυτόν τον σκοπό.

- Ακοή
 Ένα στοιχείο που είναι δύσκολο να καλυφθεί είναι η ακοή. Ωστόσο, μπορείτε να καλύψετε τους περιβάλλοντες ήχους περιλαμβάνοντας στον κήπο σας ψηλά δέντρα, όπως μπαμπού, για να ακούγεται το φύσημα του ανέμου ανάμεσά του.Επιπρόσθετα, μπορείτε να κρεμάσετε αντικείμενα από τα κλαδιά των δέντρων. Ακόμη, στοιχεία του νερού μπορούν να φανούν χρήσιμο, εάν υπάρχει χώρος. 

- Γεύση
  Ένας κήπος με φρούτα και λαχανικά είναι ο πιο κοινός τρόπος για να ενεργοποιηθεί αυτή η αίσθηση, εάν και εξαρτάται από τον προσφερόμενο χώρο και τον προϋπολογισμό.

Συντήρηση
  Τα μεγαλύτερα παιδιά μπορούν να αναλάβουν καθήκοντα συντήρησης ως κομμάτι του προγράμματός τους. Επιπλέον, η φροντίδα του κήπου μπορεί να αποτελέσει τμήμα του αναλυτικού προγράμματος μιας τάξης. Ιδιαίτερη προσοχή χρειάζεται στις περιόδους των διακοπών που δεν θα υπάρχει κάποιος να φροντίζει σε καθημερινή βάση τον κήπο.

Τα οφέλη
   Για τους μαθητές της Pauline το μάθημα σε εξωτερικό χώρο έχει περισσότερο νόημα από την ανάγνωση των βιβλίων αφού τα παιδιά μπορούν να μάθουν μέσα από την πράξη και την εμπειρία. «Έχει τεράστια πλεονεκτήματα και βοηθά τα παιδιά να χρησιμοποιήσουν όλες τους τις αισθήσεις» καταλήγει η διευθύντρια.

Πηγή: The Guardian
διασκευή, μετάφραση: Χρύσα Πιπιλή
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...