Τρίτη, 9 Ιουλίου 2013

Τυπική συμπεριφορά ή ΔΕΠΥ;

  Δέκα ενδείξεις 


    Ο εντοπισμός της διαφοράς ανάμεσα σε ένα ανήσυχο παιδί τεσσάρων ετών και σε κάποιο το οποίο είναι υπερκινητικό, στο σημείο που αυτό επηρεάζει την ικανότητά του να μάθει, έχει γίνει δυσκολότερο καθώς στρέφεται όλο και περισσότερη προσοχή στις διαταραχές ελλειμματικής προσοχής, σύμφωνα με πρόσφατες έρευνες.
  Η ΔΕΠΥ, διαταραχή ελλειμματικής προσοχής και υπερκινητικότητα, είναι η πιο συνηθισμένη διάγνωση διαταραχής σε παιδιά προσχολικής ηλικίας και σύγχρονες μελέτες προσδιορίζουν ότι εντοπίζεται σε ποσοστό ενός στα έντεκα παιδιά σχολικής ηλικίας. 
   Η Dr. Mark Mahone, διευθύντρια νευροψυχολογίας στο Kennedy Krieger Institute της Bαλτιμόρης αναφέρει ότι είναι ωφέλιμη η έγκαιρη διάγνωση της ΔΕΠΥ καθώς έχει προφανή επιρροή στη μαθησιακή κι ακαδημαϊκή εξέλιξη του παιδιού. Παράλληλα, υποστηρίζει ότι υπάρχουν ορισμένα εμφανή συμπτώματα στην ηλικία των τεσσάρων ετών, η ύπαρξη των οποίων χρειάζεται να προβληματίσει τους γονείς. Σε αυτή την περίπτωση προτείνει να συμβουλευτούν κάποιον ειδικό.

Δέκα σημεία ανησυχίας

1. Συνεχές σκαρφάλωμα, ακόμη κι εάν έχει οδηγία να μην το κάνει.

2. Συνεχόμενη κίνηση.

3. Τρέξιμο και κίνηση σε τόσο γρήγορο ρυθμό που να προκαλεί σοβαρούς τραυματισμούς, και να συνεχίζει ακόμη κι αφού του έχουν πει να σταματήσει.

4. Αδυναμία να πηδάει στο ένα πόδι σε ηλικία τεσσάρων ετών.

5. Αδυναμία να παίξει αρμονικά με άλλους και περιστασιακά δείγματα θυμού που απαιτούν την απομάκρυνση του παιδιού από τη δεδομένη κατάσταση.

6. Nα κάνει περισσότερο θόρυβο από άλλα παιδιά.

7. Η συναναστροφή με αγνώστους συχνά χωρίς να δίνεται ιδιαίτερη προσοχή.

8. Ο μικρότερος φόβος απέναντι σε καταστάσεις που ελλοχεύουν κίνδυνο για το παιδί.

9. Αδυναμία συγκέντρωσης για πάνω από μερικά λεπτά χωρίς να χαθεί το ενδιαφέρον.

10. Άρνηση για συμμετοχή σε οποιαδήποτε δραστηριότητα που απαιτεί την προσοχή του παιδιού για πάνω από ένα ή δυο λεπτά.

πηγή: Live science
μετάφραση: Χρύσα Πιπιλή
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...