Τρίτη, 25 Ιουνίου 2013

Η απομυθοποίηση της είδησης

Δελτία ειδήσεων και δραματοποίηση

 « Πάνε τέσσερα χρόνια πια, από τότε που η ιδιωτική τηλεόραση μπήκε για τα καλά σε όλες τις εκφάνσεις της ζωής μας. Τα χρόνια αυτά ήταν αρκετά, όχι απλά για την απομυθοποίηση της αντικειμενικότητας της είδησης που μας υπόσχονται οι λάτρεις του είδους αυτού της δημοσιογραφίας, αλλά ακόμη και για να μας δείξουν πως ο φαινομενικός τηλεοπτικός πλουραλισμός είναι πιο επικίνδυνος ακόμη και από την άκρως ελεγχόμενη κρατική τηλεόραση.

   Τα τέσσερα πέτρινα αυτά χρόνια, τα δελτία των οκτώμισι κατάφεραν να αποτελούν την κύρια πηγή ενημέρωσης (;). Και ήταν φυσικό να γίνει αυτό αφού η δύναμη της εικόνας, του ήχου, της ταχύτητας μεταφοράς της πληροφορίας, μεταφοράς ακόμη και του συναισθήματος, μπορούν εύκολα να επιβληθούν σε οποιοδήποτε γραπτό, όσο στοχαστικό και εάν είναι. Οι κατασκευαστές των δελτίων ειδήσεων δεν επαναπαύονται στη μεταφορά μιας πληροφορίας. Την περιτυλίγουν με θέαμα. Δείχνουν μια λατρεία στο απλουστευμένο παρά στο σύνθετο και η απλούστευση αυτή μιας πληροφορίας επενδύεται με μια δραματοποίηση που όμοιά της θα ζήλευαν και οι συγγραφείς των λαϊκής αποδοχής σήριαλ. Καθημερινά σχεδόν, ο θεατής των δελτίων ειδήσεων βλέπει να ξετυλίγεται μπροστά του μια τραγική κατάσταση. 
   Ένα τροχαίο δυστύχημα, εάν συνοδεύεται και με μερικούς νεκρούς, αποτελεί μιας πρώτης τάξεως είδηση. Οι κάμερες θα καταγράψουν με κάθε λεπτομέρεια το γεγονός ενώ οι ρεπόρτερ θα δώσουν ανατριχιαστικές μαρτυρίες. Οι εικόνες, όμως, δε θα σταματήσουν εκεί. θα δώσουν όλη τη διάσταση μιας καθημερινής ανθρώπινης ιστορίας, ενός παρατημένου παιδιού σε κάποιο ίδρυμα. Θα κάνουν ένα επιτυχημένο γκρο πλαν στα αθώα μάτια του και σε πέντε ή δέκα δευτερόλεπτα θα περιγράψουν στο θεατή πώς ξετυλίχθηκε η τραγωδία. Και όταν ο θεατής βομβαρδιστεί με μερικές ακόμη δραματοποιημένες σκηνές, θα δουν τον καλοντυμένο παρουσιαστή να τους υπόσχεται περισσότερα συγκλονιστικά νέα μετά το σύντομο διαφημιστικό διάλειμμα...»

Παντελάκης Γ., εφημ. Ελευθεροτυπία, 18.11.1994  
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...