Τετάρτη, 8 Μαΐου 2013

Οι θορυβώδεις πόλεις επιδρούν στα παιδιά


Ο θόρυβος ευνοεί την εμφάνιση ΔΕΠΥ στα παιδιά

Παιδιά που παίζουν στην παιδική χαρά μίας πολυάσχολης πόλης. O συνεχής θόρυβος από την κυκλοφορία των αυτοκινήτων ή των αεροπλάνων επηρεάζει την ανάπτυξη του παιδικού εγκεφάλου, καθώς προκαλεί αύξηση του επιπέδου των ορμονών του στρες ή διαταράσσει τον ύπνο των παιδιών, κάτι που έχει διάφορες επιπτώσεις, όπως η αδυναμία συγκέντρωσης την επόμενη μέρα.

    Τα παιδιά που ζουν κοντά σε θορυβώδεις δρόμους πόλεων κινδυνεύουν περισσότερο να εμφανίσουν τα συμπτώματα της Διαταραχής Ελλειμματικής Προσοχής και Υπερκινητικότητας (ΔΕΠΥ), σύμφωνα με μια νέα γερμανική έρευνα.
  Οι ερευνητές, με επικεφαλής την Κάρλα Τίσλερ του Ινστιτούτου Επιδημιολογίας του Γερμανικού Κέντρου Ερευνών Χέλμχολτς για την Περιβαλλοντική Υγεία, κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι τα παιδιά που εκτίθεντο στα υψηλότερα επίπεδα θορύβου έξω από το σπίτι τους, είχαν κατά μέσο όρο 28% περισσότερα συμπτώματα υπερκινητικότητας και ελλειμματικής προσοχής σε σχέση με τα παιδιά που είχαν εκτεθεί σε χαμηλότερα επίπεδα θορύβου.
   Όλο και περισσότερες μελέτες δείχνουν ότι διάφοροι περιβαλλοντικοί παράγοντες, όπως ο θόρυβος και η χημική ρύπανση, επιδρούν αρνητικά στη σωματική και ψυχική υγεία ιδίως των παιδιών.
  Ειδικότερα, ο συνεχής θόρυβος από την κυκλοφορία των αυτοκινήτων ή των αεροπλάνων (αν ένα αεροδρόμιο βρίσκεται κοντά στον τόπο κατοικίας) επηρεάζει την ανάπτυξη του παιδικού εγκεφάλου, καθώς προκαλεί αύξηση του επιπέδου των ορμονών του στρες ή διαταράσσει τον ύπνο των παιδιών, κάτι που έχει διάφορες επιπτώσεις, όπως η αδυναμία συγκέντρωσης την επόμενη μέρα.
   Στη νέα μελέτη οι ερευνητές εξέτασαν τις περιπτώσεις περίπου 900 παιδιών ηλικίας 10 ετών και συσχέτισαν το επίπεδο θορύβου στο σπίτι κάθε παιδιού με τη συμπεριφορά του. Τα παιδιά που ζούσαν πιο κοντά στον δρόμο και μέσα στο θόρυβο είχαν μεγαλύτερες πιθανότητες να εμφανίσουν συμπτώματα όπως η υπερβολική ανησυχία, ενώ είχαν και μεγαλύτερα προβλήματα αϋπνίας.
   Διεθνείς έρευνες έχουν δείξει ότι ένα καθόλου αμελητέο ποσοστό παιδιών, που μπορεί να φθάνει και το 10%, εμφανίζει συμπτώματα της ΔΕΠΥ στην ηλικία από τριών έως 17 ετών.
Η εν λόγω διαταραχή και η έλλειψη ύπνου αποτελούν δύο καταστάσεις που επιδεινώνονται από τους θορύβους του περιβάλλοντος και αλληλοτροφοδοτούνται.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...