Πέμπτη, 30 Μαΐου 2013

Η έβδομη τέχνη στα σχολεία

Οι μαθητές  που είδαν τις ταινίες τους στη μεγάλη οθόνη


   Ένα διήμερο φεστιβάλ 50 περίπου ταινιών μικρού μήκους αποτέλεσε την εκδήλωση που κορύφωσε το σχολικό πρόγραμμα «Φώτα, Κάμερα, Γραφή, Ανάγνωση». Το πρόγραμμα σχεδιάστηκε για να διδάξει μαθητές γυμνασίου την αφήγηση ιστοριών και στοιχεία της λογοτεχνίας μέσα από ταινίες και άλλα οπτικά μέσα.
  Σύμφωνα με μια μαθήτρια «Είναι απλά απίθανο πώς μπορούμε να έχουμε αυτό το πρόγραμμα. Συμβάλλει στη συνεργασία μας και στον τρόπο που δουλεύουμε ως ομάδα». Το πρόγραμμα ταινιών ξεκίνησε το 2007 στην κοινότητα Montgomery, ως μια προσπάθεια ανανέωσης των γυμνασίων. Μάλιστα, υπήρχε προοπτική να εφαρμοστεί σε όλα τα γυμνάσια της περιοχής αλλά δεν υπάρχει δυνατότητα χρηματοδότησης, οπότε την επόμενη χρονιά θα υλοποιηθεί σε 19 από τα 40 γυμνάσια. 


    Η υπεύθυνη του προγράμματος, Arla Bowers, αναφέρει ότι τα μαθήματα εμπλέκουν τους μαθητές, οι οποίοι μαθαίνουν καλύτερα μέσω της κίνησης, της οπτικής ή του ήχου συγκριτικά με τις παραδοσιακές μεθόδους διδασκαλίας. Επιπλέον, προσθέτει ότι οι δεξιότητες που αποκτούν τα παιδιά αξιοποιούνται και σε άλλα αντικείμενα.«Οι μαθητές διδάσκονται να αναλύουν γιατί χρησιμοποιούνται συγκεκριμένες λήψεις και πώς να οδηγούνται σε συμπεράσματα.» Επίσης, επισημαίνει «Πρόκειται για την ίδια διαδικασία και τον τρόπο σκέψης που έχουν στο σχολείο όταν εντοπίζουν τη λέξη πάνω σε μια σελίδα».
    Την πρώτη μέρα μαθήματος τα παιδιά είναι πλήρως εφοδιασμένα με κάμερες και αρχίζει η διαδικασία παραγωγής. Κατά τη διάρκεια των συναντήσεων, μαθαίνουν σημαντικές θεματικές που διδάσκονται στις παραδοσιακές αγγλικές τάξεις όπως συγκρούσεις, ανάπτυξη χαρακτήρα, ιστορίες με περιπέτεια. Επιπλέον, στο πρώτο μάθημα αναλύουν ταινίες. Στα επόμενα μαθήματα επικεντρώνονται στην ιστορία των ταινιών, τα οπτικά μέσα, τη φωτογραφία.
    Η καθηγήτρια Lisa Melmed τονίζει ότι η αντίληψη της προβολής των σκέψεων μέσα από κινηματογραφικές εικόνες είναι πιο περίπλοκη από το απλό γράψιμο. Οι μαθητές, όπως επισημαίνει, πραγματικά συμμετέχουν στο πρόγραμμα επειδή ο καθένας επιθυμεί να δουλεύει με τους φίλους του αλλά παράλληλα πρόκειται για ένα περιβάλλον όπου δουλεύουν πάνω σε κάτι ελκυστικό.

πηγή: Washington Post
διασκευή / μετάφραση: Χρύσα Πιπιλή

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...