Τετάρτη, 22 Μαΐου 2013

Βιβλίο και πάλι βιβλίο

Το καλύτερο εκπαιδευτικό εργαλείο στην τάξη Ξοδεύουμε ώρες στην αναζήτηση των πιο πρόσφατων, υπέροχων, καλύτερων εκπαιδευτικών εργαλείων για να βοηθήσουμε τα παιδιά μας. Οι γονείς πάντα θέλουν να μάθουν τι μπορούν να κάνουν για να βοηθήσουν το παιδί τους να προχωρήσει στην τάξη.     
    Η καλύτερη απάντηση βρίσκεται ήδη στα σπίτια τους, βιβλία.
   Οι δάσκαλοι συνεχώς ψάχνουν για τις καλύτερες μεθόδους διδασκαλίας αλλά η αλήθεια είναι ότι το μοναδικό εξαιρετικό εκπαιδευτικό εργαλείο που όλοι διαθέτουμε είναι η δυνατή ανάγνωση στα παιδιά. Πώς μπορεί κάτι τόσο απλό όσο το διάβασμα ενός βιβλίου να είναι τόσο αποτελεσματικό; Ο Jim Trelease, συγγραφέας, επισημαίνει: 
  «Αυτό που κάνουμε τα παιδιά να αγαπήσουν και να επιθυμήσουν είναι πολύ πιο σημαντικό από αυτό που τους ωθούμε να μάθουν στην τάξη. Επειδή, εάν ένα παιδί θέλει να μάθει, θέλει να διαβάσει, θέλει να βρει τις απαντήσεις και τότε μπορεί να διδάξει τον εαυτό του». 
  Στη γνωστή έρευνα του 1985, Becoming a Nation of Readers, οι ειδικοί οδηγούνται στο συμπέρασμα: 
Η ανάγνωση μεγαλόφωνα, η μοναδική πιο σημαντική δραστηριότητα, είναι μεγαλύτερης αξίας από τα φύλλα εργασίας, τις ασκήσεις στο σπίτι, τις εργασίες, τις αναφορές βιβλίων, τις κάρτες παιδαγωγικού περιεχομένου. Ένα από τα φθηνότερα, απλούστερα και μακροβιότερα εργαλεία διδασκαλίας, το οποίο έχει προωθηθεί ως καλύτερο από ο,τιδήποτε άλλο στο σπίτι ή στην τάξη. Τι ακριβώς είναι τόσο δυναμικό σχετικά με κάτι τόσο απλό και για το οποίο δε χρειάζεσαι ούτε απολυτήριο λυκείου για να κάνεις και πώς ένα άτομο γίνεται καλύτερο στην ανάγνωση; Βασίζεται πάνω σε ένα απλό, δίπολο: 

- Όσο περισσότερο διαβάζεις, τόσο βελτιώνεσαι σε αυτό και όσο βελτιώνεσαι σε αυτό όλο και περισσότερο σου αρέσει και όσο περισσότερο σου αρέσει τόσο περισσότερο το κάνεις. 

- Όσο περισσότερο διαβάζεις, τόσα περισσότερα γνωρίζεις. Όσα περισσότερα γνωρίζεις, τόσο εξυπνότερος γίνεσαι. 

   Πραγματικά, θα επιδράσετε στη ζωή ενός παιδιού εάν απλώς καθίσετε και μοιραστείτε ένα βιβλίο μαζί του. Είναι τόσο απλό, όμως, προϋποθέτει χρόνο και δέσμευση.

πηγή: Edudemic
διασκευή, μετάφραση: Χρύσα Πιπιλή
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...