Τετάρτη, 15 Μαΐου 2013

Η κλιματική αλλαγή φέρνει τους πρώτους της μετανάστες

Από την Αλάσκα οι πρώτοι «Μετανάστες Κλίματος» 
 
O 45χρονος Ισάακ Ρας, που αναγκάζεται να εγκαταλείψει το σπίτι του και να γίνει «Μετανάστης Κλίματος» κατηγορεί για όλα τους «Καυκάσιους που συνήθισαν και τους ντόπιους στην ευμάρεια των αγωγών φυσικού αερίου, του πετρελαίου, των οχημάτων και τώρα παίρνουν τον δρόμο της φυγής».

   Οι «Μετανάστες Κλίματος» πληθαίνουν λόγω της υπερθέρμανσης του πλανήτη και ήδη οι πρώτοι, σύμφωνα με την βρετανική εφημερίδα Guardian, αναχωρούν από 180 χωριά στην Αλάσκα των ΗΠΑ.

  Η αναγκαστική μετανάστευση γίνεται καθώς το έδαφος χάνεται από την εισροή υδάτων, κυρίως, από τη θάλασσα ή τις κατολισθήσεις.

Διαβρώσεις του εδάφους του ποταμού Ninglick, στο Newtok της Αλάσκα.
Photograph: Al Grillo/AP
 Το φαινόμενο λαμβάνει ανησυχητικές διαστάσεις όχι μόνο στον Αρκτικό Κύκλο αλλά και στα νησιά του Ειρηνικού και περιοχές της νοτιοανατολικής Ασίας, που πλήττονται από τους μουσώνες.
 Ωστόσο, στην Αλάσκα ο ρυθμός των περιβαλλοντικών αλλαγών είναι γρηγορότερος.Η θερμοκρασία ανεβαίνει πολύ περισσότερο από το μέσο όρο και τα παγόβουνα λιώνουν με ταχείς ρυθμούς αλλάζοντας άρδην το τοπίο.
Photograph: Br Photograph: Brian Adams Adams
 Χιλιάδες κάτοικοι στην Αλάσκα ετοιμάζονται, τώρα, να εγκαταλείψουν τα σπίτια των προγόνων τους αφού χάνεται, κυριολεκτικά, η γη κάτω από τα πόδια τους και να γίνουν οι πρώτοι «Μετανάστες Κλίματος».
  Ειδικές έρευνες αμερικανικών περιβαλλοντικών οργανώσεων και ινστιτούτων προβλέπουν ότι τα περισσότερα σπίτια, σχολεία και νοσοκομεία σε μία απομακρυσμένη περιοχή 180 χωριών στην Αλάσκα θα βρίσκονται κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας το 2017 και οργανώνουν την έγκαιρη απομάκρυνση των κατοίκων.

πηγή: Τα Νέα

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...