Δευτέρα, 13 Μαΐου 2013

Η κλιματική αλλαγή απειλεί τη βιοποικιλότητα

Χλωρίδα και πανίδα σε μεγάλο κίνδυνο

Προβλέψεις για μαζική εξαφάνιση εξαιτίας των κλιματικών αλλαγών
Λονδίνο 
  Δυσοίωνα είναι τα αποτελέσματα μιας ακόμη μελέτης για το μέλλον της χλωρίδας και της πανίδας του πλανήτη μας. Σύμφωνα με αυτήν, οι κλιματικές αλλαγές οδηγούν σε μαζική εξαφάνιση τα φυτά και τα ζώα του πλανήτη.
Ζώα των οποίων ο πληθυσμός προβλέπεται να μειωθεί σχεδόν 50%
Η πρόβλεψη
  Τη μελέτη πραγματοποίησε διεθνής ομάδα επιστημόνων που εξέτασε τις επιπτώσεις των κλιματικών αλλαγών και ειδικά της αύξησης της θερμοκρασίας σε 50 χιλιάδες κοινά είδη φυτών και ζώων. Όπως αναφέρουν οι ερευνητές, σε περίπτωση που η μέση θερμοκρασία στον πλανήτη αυξηθεί κατά δύο βαθμούς Κελσίου, πάνω από το 50% των φυτών και ειδικά εκείνων που ανήκουν στα πιο κοινά είδη, καθώς και πάνω από το 30% των ζώων, θα αντιμετωπίσουν δραστική μείωση των πληθυσμών τους.

η ποικιλία πανίδας (a, c) και χλωρίδας (b, d) το 2080
  Οι επιστήμονες επισημαίνουν πάντως ότι αν ληφθούν άμεσα μέτρα αντιμετώπισης του προβλήματος οι απώλειες στη χλωρίδα και την πανίδα θα περιοριστούν.
   Αν αντίθετα δεν ληφθούν άμεσα μέτρα οι ειδικοί υπολόγισαν ότι στο τέλος του αιώνα η μέση θερμοκρασία στον πλανήτη θα έχει αυξηθεί κατά 4 βαθμούς Κελσίου με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την επιβίωση φυτών και ζώων.
Ποσά εκπομπών από το φαινόμενο θερμοκηπίου και αύξηση θερμοκρασίας της γης

   «Οι επιπτώσεις θα έχουν σημαντικό αντίκτυπο και στον άνθρωπο αφού πολλά από τα είδη που θα υποστούν απώλειες παίζουν σημαντικό ρόλο στον κύκλο του νερού, αλλά και στον καθαρισμό του αέρα, στον έλεγχο των πλημμυρών κ.α» αναφέρει η Ρέιτσελ Γουόρεν, καθηγήτρια του βρετανικού Πανεπιστημίου East Anglia. Η μελέτη δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «Nature Climate Change».

πηγή: Το Βήμα
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...