Τετάρτη, 15 Μαΐου 2013

Τι είναι ένας «Μετανάστης Κλίματος;»

Μια άλλη μορφή μετανάστευσης

Αλάσκα, ηλιοβασίλεμα
Photograph: Richard Sprenger
  Η αυθόρμητη σκέψη για τους «μετανάστες κλίματος» είναι οι άνθρωποι μικρών τροπικών νησιών του Ειρηνικού Ωκεανού ή ενός δέλτα όπως στο Μπαγκλαντές όπου οι κάτοικοι αναγκάστηκαν να φύγουν από τα σπίτια τους εξαιτίας την ανόδου της στάθμης του νερού. Το διευρυμένο φαινόμενο σχετίζεται συνήθως με ανθρώπους που απομακρύνονται από τα σπίτια τους λόγω της κλιματικής αλλαγής.

 Ωστόσο, ο όρος «μετανάστης» στο διεθνές δίκαιο είναι περισσότερο στενός καθώς περιλαμβάνει ανθρώπους που έχουν εγκαταλείψει τα σπίτια τους εξαιτίας πολέμου, βίας ή διωγμού αλλά δεν περιλαμβάνει τις κλιματικές αλλαγές. 
  Με τις κλιματικές αλλαγές να συμβαίνουν με γοργούς ρυθμούς στον μακρινό Βορρά, όπου οι θερμοκρασίες ανεβαίνουν γρηγορότερα από τον παγκόσμιο μέσο όρο, η τυπική εικόνα του μετανάστη κλίματος αρχίζει να γίνεται πιο ποικιλόμορφη. Οι πάγοι και το μόνιμα παγωμένο έδαφος αρχίζει να λιώνει φέρνοντας στον αληθινό χρόνο τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στους κατοίκους των απομακρυσμένων χωριών της Αλάσκα. 

Το παγωμένο έδαφος στην Αλάσκα
  Αυτά τα χωριά έχουν ήδη δοκιμαστεί από πλημμύρες και διαβρώσεις, φαινόμενα τα οποία είναι χαρακτηριστικά σημάδια της κλιματικής αλλαγής στην περιοχή. 
   Σε αντίθεση με τους κατοίκους της Νέας Ορλεάνης, οι οποίοι υποχρεώθηκαν να αφήσουν τα σπίτια τους εξαιτίας του τυφώνα Κατρίνα, η εξορία των κατοίκων της Αλάσκα δε συνέβη ως αποτέλεσμα ενός κατακλυσμικού γεγονότος. Η κλιματική αλλαγή στην Αλάσκα είναι μια αργοκίνητη καταστροφή. Όμως, οι συνέπειες παραμένουν πραγματικές για τους κατοίκους, οι οποίοι θα αποτελέσουν τους πρώτους μετανάστες κλίματος της Αμερικής.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...