Κυριακή, 21 Απριλίου 2013

Όταν η παραδοσιακή τάξη δίνει τη θέση της σε ανοιχτούς χώρους εκπαίδευσης

Μάθημα σε εξωτερικούς χώρους: διδάσκοντας μαθητές σε τάξεις ανοιχτού χώρου

Δημιουργικές ιδέες για μάθημα έξω από την τάξη
Photo: Cultura/Floresco Productions/Getty Images
   Ένα είναι σίγουρο, ότι παιδιά και δάσκαλοι θέλουν να μαθαίνουν "έξω". Δεντρόσπιτα, μονοπάτια σε δασότοπους, οικολογικές κατασκευές είναι μόνο κάποιες από τις ιδέες που είχαν σχολεία για να διδαχθεί το αναλυτικό πρόγραμμα μακρυά από την παραδοσιακή τάξη.
    Park Primary School, Doncaster: εξωτερική περιβαλλοντική τάξη με διανυκτέρευση σε κάμπινγκ και κέντρο δραστηριοτήτων.

    Τα παιδιά που μεγαλώνουν στις πόλεις της Βρετανίας δεν είναι τόσο τυχερά ώστε να βρεθούν στην ύπαιθρο. Αυτός είναι ο λόγος που το συγκεκριμένο σχολείο ήθελε να δώσει στους μαθητές του μια γεύση από την ύπαιθρο μετατρέποντας μια μεγάλη ασφαλή έκταση στο κέντρο των εγκαταστάσεών του σε τάξεις ανοιχτού χώρου. Εκεί τα παιδιά θα μαθαίνουν από τον φυσικό κόσμο και θα απολαμβάνουν την εμπειρία ενός ολονύχτιου κάμπινγκ κάτω από τα αστέρια. Βάλτος, πεταλούδες, κλουβιά πουλιών, σκαθάρια, τάξεις αδιάβροχες πλήρως εξοπλισμένες, όλα αυτά θα συμβάλλουν στη διεξαγωγή περιβαλλοντικών μαθημάτων.

      Lewes New School, Lewes: οικολογικές κατασκευές για αφήγηση ιστοριών,   
      γράψιμο, διάβασμα και ενασχόληση με περιβαλλοντικά θέματα.

   Τα μαθήματα σε εξωτερικού χώρους είναι ο ιδανικό τρόπος για να ενισχυθεί η δημιουργικότητα. Ωστόσο, ο απρόβλεπτος καιρός θέτει πρακτικά ζητήματα. Αυτό το δημοτικό σχολείο, λοιπόν, σκοπεύει να χτίσει αδιάβροχες οικολογικές σκηνές ή καλύβες στην παιδική χαρά. Εκεί τα παιδιά θα μπορούν να αφηγούνται ιστορίες σε ένα φιλικό περιβάλλον, το οποίο θα τα εμπνέει. Θα υπάρχουν τρεις τέτοιες κατασκευές, η μεγαλύτερη από τις οποίες θα χωράει 12 μαθητές. Ο μικρότερος από τους άλλους δυο χώρους θα χρησιμοποιείται ως μαγαζί ώστε να συγκεντρώνονται χρήματα για περισσότερες κατασκευές κι εξοπλισμό. Για να δοθεί πραγματικά στους μαθητές το συναίσθημα ότι είναι ένα κομμάτι της φύσης, λαχανικά και φυτά θα μεγαλώνουν στις κορυφές αυτών των κατασκευών.

     
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...