Τετάρτη, 17 Απριλίου 2013

Πώς νιώθεις σήμερα;


Αλλά πώς αισθανόμαστε;
... της Karen Weintraub

Μαθαίνοντας τους υπολογιστές
να αναγνωρίζουν τα συναισθήματα
foto: Webb Chappell
    Σε ένα σχολείο στο Κάιρο, είκοσι τέσσερις γυναίκες αναλύουν τις εκφράσεις του προσώπου τους σε φορητούς υπολογιστές, εκπαιδεύοντας τα μηχανήματα να αναγνωρίζουν τον θυμό, τη λύπη, την απόγνωση. Στο Πανεπιστήμιο του Cambridge ένα ρεαλιστικό κεφάλι ρομπότ συνοφρυώνεται δείχνοντας ενδιαφέρον ή απορία. Παράλληλα, σε τάξεις ενός Αμερικανικού σχολείου αυτό το φθινόπωρο, υπολογιστές θα παρακολουθούν τα συναισθήματα των μαθητών σε μια προσπάθεια να εντοπίσουν πότε χάνουν το ενδιαφέρον τους και πότε ενθουσιάζονται με το μάθημα.

    Αυτά τα τρία παραδείγματα προκύπτουν από μια νέα τάση στην τεχνολογία που έχει ως στόχο τη συναισθηματική αλληλεπίδραση ανθρώπου και υπολογιστή (affective computing). Συγκεκριμένα, δίνει τη δυνατότητα στους υπολογιστές να εντοπίσουν τα συναισθήματα των χρηστών, ακόμη και να τα επηρεάσουν.     
   Σύμφωνα με την αρθρογράφο, μέχρι πρόσφατα τα μηχανήματα στερούνταν την ικανότητα να αναγνωρίσουν ακόμη και απλά συναισθήματα, όπως ο θυμός. Η συσκευή GPS μιλούσε χαρούμενα παρόλο που ο οδηγός ήταν έτοιμος να την πετάξει από το παράθυρο. Η διαδικτυακή διδασκαλία συνεχιζόταν ακόμη κι εάν οι μισοί μαθητές είχαν μπερδευτεί. Επιπλέον, το σύστημα ασφαλείας ενός αεροδρομίου δεν ξεχώριζε εάν κάποιος συμπεριφερόταν σαν να κρύβει κάτι ή απλώς ένιωθε άγχος ενόψει της πτήσης.
      Η τεχνολογία, όμως, που παρέχει αυτές τις νέες δυνατότητες θα μπορούσε να αποτελέσει βοήθεια για τους ανθρώπους εκείνους που πασχίζουν να ερμηνεύσουν τα συναισθήματα των άλλων, όπως τα άτομα με διάχυτες αναπτυξιακές διαταραχές. Επίσης, θα μπορούσε να προσφέρουν συντροφιά και κουράγιο σε όσους νοσηλεύονται σε κάποιο νοσοκομείο. Κάποιοι ερευνητές υποστηρίζουν ότι οι υπολογιστές, χωρίς αντίληψη για τα συναισθήματα, δε θα αξιοποιήσουν ποτέ στο μέγιστο τη δυνατότητά τους να στηρίζουν τους ανθρώπους.
    
πηγή: http://www.nytimes.com/2012/10/16/science/affective-programming-grows-in-effort-to-read-faces.html?pagewanted=1&_r=0&ref=cambridgeuniversity
κείμενο - μετάφραση: Χρύσα Πιπιλή
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...