Πέμπτη, 25 Απριλίου 2013

Πράσινα γραφεία

                          Στο Σιάτλ «το πιο πράσινο» κτήριο γραφείων του κόσμου 

Το κτήριο – συνολικού εμβαδού 4.645 τετραγωνικών μέτρων –
καλύπτει τις ενεργειακές του ανάγκες χάρη στην τεράστια,
σχεδόν επίπεδη στέγη του που είναι καλυμμένη με ηλιακά πάνελ.

    Εγκαινιάστηκε τη Δευτέρα - Ημέρα της Γης – και κατά πάσα πιθανότητα η επιλογή δεν έγινε τυχαία. Το Κέντρο Μπούλιτ, στο Σιατλ των Ηνωμένων Πολιτειών, χαρακτηρίζεται το πιο πράσινο κτήριο γραφείων στον κόσμο.
   Το κτήριο – συνολικού εμβαδού 4.645 τετραγωνικών μέτρων – καλύπτει τις ενεργειακές του ανάγκες χάρη στην τεράστια, σχεδόν επίπεδη στέγη του που είναι καλυμμένη με ηλιακά πάνελ. Τα παράθυρά του, που εκτείνονται από τα δάπεδα μέχρι τις οροφές, «λούζουν» με φυσικό φως το 82% του κτίσματος.
   Οι εμπνευστές του μάλιστα υποστηρίζουν ότι, ενώ στην πόλη επικρατούν νεφελώδεις συνθήκες εδώ και περίπου ένα μήνα, κανείς από τους ενοίκους του δεν ένιωσε την ανάγκη να ανάψει το φως κατά τη διάρκεια των κανονικών ωρών λειτουργίας του.
   «Θέλαμε να δείξουμε ότι μπορεί κανείς να αντλήσει τόση αρκετή ηλιακή ενέργεια από την οροφή ενός εξαώροφου κτίσματος στο Σιατλ ώστε να καλύψει το σύνολο των ενεργειακών αναγκών ενός εξαιρετικά αποδοτικού κτηρίου», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος του Ιδρύματος Μπούλιτ και επικεφαλής του εγχειρήματος Ντένις Χέις.
   «Στο Σιατλ, οι περισσότεροι δεν πιστεύουν ότι μπορούν να τροφοδοτήσουν τις μονοκατοικίες τους μέσω του ηλίου που ‘βλέπει’ τις στέγες τους, οπότε η ανέγερση ενός πολυώροφου κτηρίου γραφείων αποτελεί μια σημαντική επίδειξη», εξήγησε.
    Το Κέντρο Μπούλιτ είναι το ένα από τα μόλις τρία κτήρια που πληρούν τις προδιαγραφές του προγράμματος πιστοποίησης Living Building Challenge, οι οποίες είναι αυστηρότερες από αυτές της πιστοποίησης LEED.
    Οι ενεργειακές του ανάγκες καλύπτονται επί τόπου χάρη στην ηλιακή οροφή, μια υπόγεια δεξαμενή συλλογής και καθαρισμού ομβρίων υδάτων το καθιστά αύταρκες και σε νερό, ενώ επί τόπου γίνεται και η διαχείριση των αποβλήτων του κτηρίου, ο κύκλος ζωής του οποίου φθάνει τα 250 χρόνια.


    Προκειμένου να επιτυγχάνονται οι ενεργειακοί στόχοι του κέντρου, οι ένοικοι δεσμεύονται από πλαφόν κατανάλωσης, τυχόν υπέρβαση του οποίου επισύρει χρηματική «ποινή». Επιπλέον, δεν υπάρχουν θέσεις στάθμευσης παρά μόνο υπόγειο γκαράζ για ποδήλατα προκειμένου να χρησιμοποιούν όσο το δυνατόν λιγότερο τα αυτοκίνητά τους, ενώ ενθαρρύνονται να προτιμούν τις σκάλες έναντι του ανελκυστήρα.


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...