Τετάρτη, 17 Απριλίου 2013

"Μάντεψε ποιος"


Μάντεψε ποιος ... κάνει διακρίσεις

Γιατί υπάρχουν τόσο περισσότερα αγόρια;

Ένα εξάχρονο κορίτσι έφερε σε μεγάλη αμηχανία το αμερικάνικο μεγαθήριο των παιχνιδιών Hasbro με το γράμμα που έστειλε στην εταιρεία, ρωτώντας γιατί υπάρχουν τόσα περισσότερα αγόρια από κορίτσια στο παιχνίδι της «Μάντεψε Ποιος». Το δημοφιλέστατο παιχνίδι, που καλεί τα παιδιά να βρουν το πρόσωπο-μυστήριο που έχει επιλέξει η αντίπαλη ομάδα, περιέχει 19 εικόνες αγοριών και μόλις 5 κοριτσιών.

Αυτό το γεγονός, γράφει ο “Independent”, ενόχλησε τη μικρή Ιρλανδή, η οποία, με τη βοήθεια της δημοσιογράφου και τηλεπαρουσιάστριας μητέρας της, Τζένιφερ Ο’ Κόνελ, έγραψε στην εταιρεία: «Δεν είναι δίκαιο. Δεν είναι μόνο τα αγόρια σημαντικά, είναι και τα κορίτσια. Αν οι μεγάλοι θεωρούν τα κορίτσια λιγότερο σημαντικά, θα τους δίνουν και λιγότερη σημασία. Κι έτσι όπως είναι αυτό το παιχνίδι, είναι πολύ πιο δύσκολο για τα κορίτσια να κερδίσουν». Δυσκολευόμενη να εξηγήσει αυτή τη διάκριση, η εταιρεία απάντησε στην εξάχρονη επικαλούμενη “αριθμητικές εξισώσεις” και πέντε συγκεκριμένα χαρακτηριστικά που φέρουν τα πρόσωπα που απεικονίζονται, καταλήγοντας ότι στο παιχνίδι δεν δίνεται μεγαλύτερη βαρύτητα σε κάποιο από τα δύο φύλα.
Η απάντηση εξόργισε τους χρήστες των κοινωνικών μέσων και μόλις λίγες ώρες μετά την ανάρτησή της στο μπλογκ της Ο’ Κόνελ, περισσότεροι από 30.000 κυβερνοναύτες είχαν στείλει μηνύματα διαμαρτυρίας, συμφωνώντας με τη μητέρα ότι η αναφορά σε εξισώσεις και αριθμητικά δεδομένα μάλλον την μπέρδεψε περισσότερο. Και -το σημαντικότερο- όχι μόνο δεν της ξεκαθάρισε το βασικό της ερώτημα, αλλά της δημιούργησε κι ένα ακόμη: «Γιατί το θηλυκό φύλο θεωρείται “ένα χαρακτηριστικό” και το αρσενικό φύλο όχι;».
Όλοι περιμένουν να δουν αν η επισήμανση ενός παιδιού, που με την αθωότητά του αγγίζει το καίριο ζήτημα της κοινωνικής κατασκευής των έμφυλων σχέσεων μέσω των παιχνιδιών, θα οδηγήσει σε αλλαγές στην επόμενη έκδοση του δημοφιλούς επιτραπέζιου.

πηγή:    
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...