Παρασκευή, 19 Απριλίου 2013

Πράσινο σχολείο


Πράσινη στέγη σχολείου λειτουργεί και ... ως στίβος 

Πράσινη στέγη σε δημοτικό σχολείο στο Tain Tai  της Κίνας

      Μια ριζοσπαστική πρόταση για το νέο κτιριακό συγκρότημα που θα στεγάζει ένα δημοτικό σχολείο στην Κίνα υπέβαλε αρχιτεκτονική εταιρεία με έδρα το Χανγκζου. Στην προσπάθειά τους να αξιοποιήσουν τον χώρο όσο το δυνατόν καλύτερα, οι αρχιτέκτονες σκέφτηκαν να μετατρέψουν τη στέγη του σχολείου ... σε  στίβο περιμέτρου 200 μέτρων.   

       Οι δημιουργοί της εταιρείας LYCS,  που στα μόλις τρία χρόνια λειτουργίας της έχει αποσπάσει πολλά βραβεία για τα πράσινα κτίσματά της, σκέφτηκαν ότι με τον τρόπο αυτό θα εμπνεύσουν τους μικρούς μαθητές να ασχοληθούν με τον αθλητισμό σε ένα εντελώς διαφορετικό περιβάλλον, ενώ παράλληλα θα εξοικονομήσουν χώρο μειώνοντας το αποτύπωμα του κτιριακού συγκροτήματος.
      Ο άξονας του τετραώροφου σχολείου θα είναι ένας κενός πυρήνας, ο οποίος προσφέρεται για τη διοργάνωση περισσότερων δραστηριοτήτων, ενώ στο εξωτερικό όσο και στο εσωτερικό τμήμα του «δακτυλίου», οι αίθουσες των τάξεων και των βραβείων θα διαθέτουν τεράστια παράθυρα επιτρέποντας την καλύτερη δυνατή αξιοποίηση του φθσικού φωτισμού.
     «Το σχέδιο επικεντρώνεται στη σχέση μεταξύ αρχιτεκτονικής και τοποθεσίας, τοποθεσίας και πόλης, μορφής και λειτουργίας», αναφέρουν οι αρχοτέκτονες στην ιστοσελίδα της  LYCS. «Λόγω του πολύ μικρού χώρου που είναι διαθέσιμος, ο στίβος προβλέπεται να κατασκευαστεί στην οροφή, δίνοντας άλλα 3.000 και πλέον τετραγωνικά μέτρα αξιοποιήσιμου χώρου στο ισόγειο, ενώ το οβάλ σχήμα του σχολικού κτιρίου δημιουργεί μια αίσθηση ΄εσωτερικότητας΄και ασφάλειας για τους μαθητές.»
     Οι αρχιτέκτονες υποστηρίζουν ότι, πέρα από την εξοικονόμηση χώρου, το σχολείο θα δει μείωση και των τιμολογίων του, χάρη στις μονωτικές ικανότητες της πράσινης οροφής. Ισχυρίζονται, επίσης, ότι η «ζωντανή» οροφή λειτουργεί και ως «απορροφητήρας» ομβρίων υδάτων, ενώ παράλληλα περιορίζει το φαινόμενο της αστικής θερμονησίδας.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...