Τρίτη, 23 Απριλίου 2013

Ανοιχτοί χώροι για κάθε μαθητή

Τάξεις σε ανοιχτούς χώρους 
για μαθητές με μαθησιακές δυσκολίες και ειδικές ανάγκες


Δεντρόσπιτα και τάξεις σε ανοιχτούς χώρους για μαθήματα
Christofer Thomond

    Wroughton Junior School, Wroughton: τάξεις στις κορυφές των δέντρων για μαθητές με   μαθησιακές δυσκολίες για να ηρεμούν και να εκφράζονται 
    Έπειτα από παρατήρηση παιδιών με μαθησιακές δυσκολίες, ορισμένες φορές φαίνεται ότι τους είναι δύσκολο να δουλέψουν μέσα στην τάξη. Αυτό το σχολείο καλλιέργησε την ιδέα της τάξης στην κορυφή ενός δέντρου για να προσφέρει σε τέτοιους μαθητές ένα ήρεμο μέρος να σκεφτούν, να εκφραστούν, να ονειρευτούν, να ελπίσουν. 


   Οι μαθητές θα βοηθήσουν στον σχεδιασμό ενός ξύλινου δεντρόσπιτου, το οποίο θα μοιάζει με τάξη, θα έχει σκαλιά κι έναν όροφο και θα κατασκευαστεί ανάμεσα στα πιο γερά δέντρα του σχολείου. Τα σχέδια για το μέλλον περιλαμβάνουν ασπροπίνακες, για όσους επιθυμούν να δουλέψουν σε αυτούς, κάμερες για τη μελέτη της φύσης και ερεθίσματα για να ανακαλύπτουν τα προσωπικά τους ενδιαφέροντα.

   Portland Academy, Sunderland: μονοπάτι στο δάσος φιλικό προς άτομα με αναπηρικό   αμαξίδιο 
   Αυτό το ειδικό σχολείο άδραξε την ευκαιρία να δημιουργήσει ένα αισθητηριακό μονοπάτι 100 μέτρων σε μια δασική έκταση. Οι μαθητές συνειδητοποίησαν ότι μόνο ένα μονοπάτι μέσα στο δάσος θα τους προσέφερε διασκέδαση, έμπνευση ως προς νέους τρόπους μάθησης ενώ ταυτόχρονα θα βοηθούσε στην άνθιση των δέντρων. Οι μαθητές, επιπλέον, θα αποκτούσαν επαγγελματικές δεξιότητες στην προσπάθειά τους να διατηρήσουν το μονοπάτι και θα εμπλέκονταν σε διάφορες χειρωνακτικές δραστηριότητες.

  Southbrook School, Exeter: μια εξωτερική τάξη ή καλύβα για διδακτικά προγράμματα και εργοθεραπεία
  Το σχολείο σχεδιάζει να χτίσει μια καλύβα σε μια προστατευμένη, ξύλινη έκταση του χώρου της, ώστε να κάνει λειτουργικό για τους μαθητές με ειδικές ανάγκες ένα μάθημα σε ανοιχτό χώρο. Θα χρησιμοποιείται και για εργοθεραπεία. Παράλληλα, θα προσφέρει μια ολιστική προσέγγιση της μάθησης και θα βοηθά τους εργαζομένους να κάνουν ασκήσεις που θα ταιριάζουν στις ανάγκες των μαθητών τους. 

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...